Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 30 2008

Oι Γαλάτες της Lafarge & ο Ηρακλής των τσιμέντων

Κλειστά κρατά τα χαρτιά της η Lafarge για τις επόμενες κινήσεις της στον Ηρακλή.

Ελέγχοντας πλέον (επίσημα) το 88,99% του μετοχικού κεφαλαίου της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας, αποφασίζει να εκμεταλλευτεί το πρώτο πλεονέκτημα που της δίνει η συγκυρία για να κάνει ένα γερό δώρο στον… εαυτό της.

Επιστροφή κεφαλαίου και διανομή προμερίσματος, σε μία περίοδο όπου το ρευστό είναι ο… βασιλιάς.

Με βάση όσα αποφάσισε η διοίκηση της εισηγμένης, θα διατεθούν περί τα 28,7 εκατ. ευρώ με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου -στη Lafarge αναλογούν κοντά στα 26 εκατ. ευρώ- και άλλα 13,4 εκατ. ευρώ ως προμέρισμα -στο ταμείο των Γαλατών θα μπουν άλλα 12 εκατ. ευρώ- συνολικά περί τα 38 εκατ. ευρώ. Και σε τι καιρούς!

Με την κίνησΉ τους αυτοί οι Γαλάτες φαίνεται να… θολώνουν τα νερά, ωστόσο μία προσεκτικότερη προσέγγιση των πιθανών επιλογών τους ενδέχεται να μας οδηγήσει στον επόμενο… άθλο του Ηρακλέους. Τρέχουσα αποτίμηση της τσιμεντοβιομηχανίας στα 598,52 εκατ. ευρώ, χρηματιστηριακή αξία ελεύθερης διασποράς στα 63,9 εκατ. ευρώ.

Αυτό πρακτικά δίνει την ευχέρεια στη Lafarge να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο, καλύπτοντας το κόστος σχεδόν κατά το ήμισυ με το ρευστό που αποφάσισε η ίδια να δώσει στο ταμείο της με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου - προμερίσματος.

Σε αυτή την περίπτωση οι Γαλάτες δεν δαπανούν περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν το 100% της εισηγμένης.

Σημειωτέον πως η Lafarge είχε χρεωθεί 321 εκατ. ευρώ (ήτοι 17,4 ευρώ ανά μετοχή) τον Απρίλιο του 2007 για να αγοράσει το 28,5% της τσιμεντοβιομηχανίας από την Εθνική. Όπως επίσης το γεγονός ότι τις τελευταίες 30 μέρες που μαζεύει η Lafarge από την αγορά -ξεκινώντας από τα χαμηλά των 5,6 - 5,7 ευρώ- η μετοχή δίνει αντίδραση της τάξεως του 46,6% διαμορφώνοντας ανάλογα τον μέσο όρο εξαμήνου.

Κατά την εκτίμησή μας, οι ενέργειες της Lafarge και η κίνηση του Γρηγόρη αποτελούν προοίμιο ανάλογων εξελίξεων και για άλλες εισηγμένες. Η συγκυρία και οι αποτιμήσεις κοντά στα πολυετή χαμηλά ή ακόμη και ιστορικά ελάχιστες τιμές φαίνεται να αποτελούν… βούτυρο στο ψωμί.

Επίσης, το γεγονός πως σε αυτές τις αποτιμήσεις (που θα μπορούσαν βέβαια να γίνουν και φθηνότερες) αρκετοί επιχειρηματίες αγοράζουν μερίδια των εταιριών τους, εφοπλιστές τοποθετούνται στο μετοχικό κεφάλαιο άλλων εισηγμένων ή κλείνονται επιχειρηματικές συμφωνίες μας δίνει μία πρόγευση από όσα εξαιρετικά ενδιαφέροντα και ανατρεπτικά θα πρέπει να περιμένουμε μέσα στο 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v