Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 3 2024

Τα ντεσού της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου

Στο... παρά μισό, φαίνεται πως βρίσκεται κοινός τόπος για να προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ο Γιώργος Φιντικάκης έχει όλο το ρεπορτάζ, για το τι συμφωνήθηκε μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας (με τη σύμφωνη γνώμη/παραίνεση των Βρυξελλών), τι εκκρεμεί για να "κλειδώσει" η συμφωνία.

Το πρώτο -πολύ σημαντικό βήμα- καθώς όπως σημειώνει ο Γιώργος «... ο ελέφαντας βέβαια στο δωμάτιο παραμένει. Η ανάληψη του γεωπολιτικού ρίσκου από την κυπριακή πλευρά. Δηλαδή το αίτημα του ΑΔΜΗΕ ότι εφόσον το έργο διακοπεί λόγω σοβαρού κινδύνου για τον οποίο δεν θα ευθύνεται ο ίδιος, εν προκειμένω λόγω εμπλοκής του τουρκικού παράγοντα, να μπορεί να ανακτήσει τις μέχρι τότε δαπάνες...».

Κρίνοντας από τα όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα στην Κάσο (από όποια πλευρά και τα δει κάποιος) συνδυαστικά με την όξυνση των τακτικών της Αγκυρας, τα επόμενα βήματα θα είναι εξίσου πολύ σημαντικά -πιθανότατα ακόμη πιο σύνθετα και δύσκολα (επ' αυτών, επίκαιρη η παρέμβαση του Γιώργου Παπανικολάου για τον κίνδυνο τουρκικών τετελεσμένων με Ελλάδα και Κύπρο).

Προς επίρρωση να συμπληρώσω ότι επίκειται η επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην Αγκυρα (ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι/στρατηγός, θυμίζω) με τον Τούρκο ομόλογό του να τον υποδέχεται στο επιβλητικό Λευκό Παλάτι. Μετά από 10ετή και πλέον αντιπαράθεση των δύο πλευρών, τα σφιξίματα χεριών, οι φιλοφρονήσεις, τα χαμόγελα κ.λπ., επιβεβαιώνοντας τον ιστορικό κανόνα πως στη διπλωματία/γεωπολιτικά τα συμφέροντα συνήθως υπερβαίνουν τις όποιες φιλίες.

Προφανώς και η Αθήνα (οφείλει) να παρακολουθεί τις εξελίξεις, προφανώς στο ΥΠΕΞ θα έχουν και ένα και δύο εναλλακτικά ενδεχόμενα, απαντήσεις και όσα χρειάζονται για τη διασφάλιση των αυτονόητων.

Σύμφωνα με γνώστες του διπλωματικού/γεωπολιτικού, οι προθέσεις του Καΐρου θα φανούν από το αν θα υπάρξει αναφορά (ή ακόμη προσυμφωνία) στο ενδεχόμενο (;)-προοπτική (;) συμφωνίας με την Αγκυρα για καθορισμό μεταξύ των δύο κρατών ΑΟΖ.

Εξαρχής σημασίας ευρύτατης το project διασύνδεσης Κύπρου - Ελλάδας, πέραν των επιχειρηματικών/επενδυτικών (καθότι εισηγμένος ο ΑΔΜΗΕ) και ο νοών νοείτω... Για να δούμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v