Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Τελικά 3,5 δισ. «σήκωσε» ο ΟΔΔΗΧ από τις αγορές μέσω 15ετούς και πρότασης επαναγοράς 2 σειρών 2024 και 2025, καθώς η προσφορά υπερέβη τα 13,4 δισ. ευρώ.

Θυμίζω πως 2,5 δισ. είχε αντλήσει μέσω 15ετούς τον Ιανουάριο του 2020 -με άλλα κόστη χρήματος φυσικά.
Είχε προηγηθεί η διπλή έξοδος στις αγορές της Mytilineos -αντλώντας 500 εκατ. μέσω εταιρικού ομολόγου- 500 εκατ. (από αρχικά 400) και η Πειραιώς μέσω senior preferred ομολόγου.

Εάν προσθέσουμε δε την ανάλογη έκδοση της Alpha Bank -στις 21 Ιουνίου, δηλαδή λίγο πριν τη δεύτερη κάλπη-, ο λογαριασμός φτάνει τα 5 δισ. ευρώ. Δεν τα λες και άσχημα, ειδικά σε περιόδους όπως η σημερινή.

Με την πλάτη στον τοίχο ψάχνουν νέο μέτοχο οι τράπεζες, σύμφωνα με το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ της
Αλεξάνδρας Γκίτση.

Το «Δεν πληρώνω-δεν πληρώνω» (Can't Pay; Won't Pay! -κατά Dario Fo) για τους νυν ιδιοκτήτες ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών έχει προφανή βάρη για τις πιστώτριες τράπεζες.
Οποια λύση και εάν επιτευχθεί, θα είναι στην κλίμακα του αρνητικού κ-αι τις τρεις τις περιγράφει αναλυτικά η Αλεξάνδρα.

Ωστόσο, από την περίπτωση της Avramar ανακύπτουν εύλογα ερωτήματα: γιατί οι τράπεζες δεν είχαν προνοήσει να λάβουν τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις (αμέσως με την προηγούμενη αναδιάρθρωση). Εισηγμένες οι πιστώτριες τράπεζες οφείλουν μία εξήγηση -κατ' αρχάς- στους μετόχους/επενδυτές.

Ξεκινώντας από τη Wall Street, με σήμα εξόδου την Παρασκευή. Από 0,44% χαμηλότερα τα futures του S&P 500 νωρίτερα, στις 4.414 μονάδες. Οι 4.385 δεν πρέπει να χαθούν, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, καθώς σε ενδεχόμενη απώλεια ο δείκτης κλίνει προς τις 4.328, όπου και το stop για long θέσεις.

Για το ΧΑ, στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος -καθώς πυκνώνουν οι διεργασίες-, στις 1.023,28 ο ΔΤΡ με ζητούμενη την επιβεβαίωση των 1.007 μονάδων. Στις 950 η στήριξη-κλειδί, στις 1.039 η αντίσταση/make or break.

Στις 5,59 ποσοστιαίες μονάδες το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Spread τεράστιο, που διευρύνεται περαιτέρω παρά τις πιέσεις της (προηγούμενης) κυβέρνησης και τα... μπινελίκια του (πρώην) ΥΠΟΙΚ.

Τα επίχειρα αυτής της πολιτικής, οι αρνητικές ροές δανεισμού, ας τα προσέξουν οι καθ' ύλην αρμόδιοι. Αλλά πώς; με ευχολόγια και διακήρυξη προθέσεων; Προφανώς το θέμα δεν θα συζητηθεί στο FinForum (την Τρίτη στο King George) με παρουσία (μεταξύ πολλών άλλων) εκπροσώπων λ.χ. της Fitch, Standard & Poor's, κύριων αξιολογητών της ελληνικής οικονομίας, αν και θα έπρεπε να το συμπεριλάβει η ίδια η Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Αφορά την επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία, συνακόλουθα την κοινωνία.

Η προχθεσινή προειδοποίηση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου πως «... δεν είναι αισιόδοξος στο πόσο σύντομα θα υπάρξει μείωση πληθωρισμού στα τρόφιμα...», με τον (και) αντιπρόεδρο του ΣΕΒ να συμπληρώνει ότι «... καμία επιχείρηση δεν μπορεί να μειώσει τα κέρδη, πολύ δε περισσότερο μία εισηγμένη...» έρχεται να αναδείξει μία από τις γενεσιουργούς αιτίες (και όχι αφορμές) δημιουργίας του λεγόμενου «πληθωρισμού της απληστίας» (greedflation).

Ωστόσο, είναι αυτή η συγκυρία (μετά τις εκλογές) που η Σκλαβενίτης επιβάλλει χρεώσεις στις διανομές κατ' οίκον με 5 ευρώ για παραγγελίες χαμηλότερες των 30 και με 2,5 ευρώ για e-παραγγελίες από 30-100 ευρώ.

v