Σήμερα είναι η προγραμματισμένη έκδοση εντόκων 6μηνης διάρκειας, μέσα Ιουλίου ο ΟΔΔΗΧ προχωρά στην πρώτη από τις επανεκδόσεις ομολόγων (που συμπληρωματικά ανακοίνωσε για το δεύτερο 6μηνο, έχοντας καλύψει τον στόχο για το σύνολο του 2023 από τα μέσα Ιουνίου).
Σε αυτή τη συγκυρία η δήλωση/δέσμευση Μητσοτάκη (στο Bloomberg) για πρόωρη αποπληρωμή των διακρατικών υποχρεώσεων της χώρας (από το πρώτο μνημόνιο) της επόμενης 2ετίας.
Με 5,45 δισ. θα αποπληρωθούν μέρη χρέους που κανονικά θα έπρεπε να καταβληθούν το 2024 και το 2025.
Πέραν του προφανούς ταμειακού οφέλους (περί τα 40 εκατ., λόγω επιτοκίου 3,5%), το μήνυμα προς τα ξένα κέντρα πως σε περίοδο όλο και υψηλότερων επιτοκίων/ακριβότερου χρήματος, η Αθήνα επιστρέφει (πριν την ώρα του) «ζεστό χρήμα» στους δανειστές της.
To 3,759% του 10ετούς, έναντι 4,188% του αντίστοιχου ιταλικού, του... πλησίστιου πλέον ισπανικού 3,522% και του φιλόδοξου στόχου/για Δεκέμβριο, πορτογαλικού 3,197% νωρίτερα, ο πιο καθαρός «καθρέφτης» της κατάστασης.
Παράλληλα οφέλη, λ.χ. καθώς για τα διμερή δάνεια έχουν συναφθεί συμβόλαια αντιστάθμισης (swaps) που μετά την πρόωρη αποπληρωμή μένουν «γυμνά» αποφέροντας κέρδη στον ΟΔΔΗΧ (λόγω του ότι τα επιτόκια ανεβαίνουν).
Η Αθήνα θα αποπληρώσει τα 5,3 δισ. αντλώντας τα από τα ταμειακά διαθέσιμα («μαξιλάρι») αλλά και τα ποσά που θα βάλει στο ταμείο ο Οργανισμός μέσω των επανεκδόσεων.
Σημαντικό το αποτέλεσμα και για το χρέος, καθώς μετά τις αποπληρωμές η αναλογία σε σχέση με το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί κοντά στο 160% για το 2023.