Τρις η τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ πως, ακόμη είναι νωρίς να μιλά η ΕΚΤ για κορύφωση της αυξητικής τάσης των επιτοκίων (συνδυαστικά με την περαιτέρω νομισματική/ποσοτική σύσφιξη).
Από κοντά Φίλιπ Λέιν "λογική μία αύξηση τον Ιούλιο" και Λουί ντε Γκιντός "ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης τον Σεπτέμβριο", προφανώς και όποιος αντέξει. Με την Γερμανία, ήδη σε ύφεση και τα πολιτικά επίχειρα την εκρηκτική άνοδο του AfD.
Ωστόσο, σε αυτή την συγκυρία είναι η Ρώμη που αρθρώνει αντίθετο λόγο στον...μονόλογο της Φρανκφούρτης.
Προφανείς οι λόγοι, η ιταλική οικονομία είναι σε δυσχερή θέση, ασχέτως όμως αυτών ο Αντόνιο Ταγιάνι λέει το αυτονόητο "δεν νομίζω ότι η απόφαση να συνεχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια ακολουθεί την οδό της ανάπτυξης.
Κυρίως δεν συμμερίζομαι τις ανακοινώσεις που έγιναν νωρίτερα, όπως έκανε σήμερα (σ.σ. Τρίτη) η Κριστίν Λαγκάρντ"
Και το προφανές ότι, "ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός είναι διαφορετικός από των ΗΠΑ, οφείλεται στις υψηλές τιμές των πρώτων υλών, λόγω του πολέμου...".
Σχεδόν ταυτόχρονη- με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ιταλίας- η τοποθέτηση της πρωθυπουργού της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Μάλιστα η Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε "απλοϊκή" την συνταγή που υλοποιεί η ΕΚΤ και μέχρι τώρα αποφέρει σημαντικές συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία, παραγωγή, επιχειρηματικότητα.
Δεν είναι τυχαίο ότι, σε αυτή την φάση που διευρύνεται το "αντι-επιτοκιακό" μέτωπο (δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Πορτογαλίας, Φερνάντο Μεντίνα, της ομολόγου του της Ισπανίας, Νάντια Καλβίνο) είναι ο Αντρέα Ενρια ο οποίος προειδοποιεί για την αύξηση των "κόκκινων δανείων". Και πως να μην...
Μπορεί ο Ιταλός οικονομολόγος να είναι προς την έξοδο από τον SSM (λήγει η θητεία του) και το Βερολίνο να μεθοδεύει παρασκηνιακά την διάδοχη κατάσταση (βολική κατά πως θεωρούν οι Γερμανοί) πλην όμως κάθε λόγος του έχει την βαρύτητά του.