Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Στις 21 Οκτωβρίου θα ξεκαθαρίσει το τελικό ύψος του χρέους και ως απόλυτος αριθμός αλλά και ως αναλογία με το ΑΕΠ, στο τέλος του 2024.

Είναι ημέρα ανακοίνωσης των τελικών δημοσιονομικών στοιχείων για την περίοδο 2020-2023 και εκεί θα αποτυπωθεί και η επίπτωση από την εγγραφή των αναβαλλόμενων τόκων και από την αναθεώρηση του ΑΕΠ αναδρομικά από το 2020 καθώς αλλάζει το έτος βάσης.

Θα γίνει γνωστό αν το χρέος θα είναι τελικώς 356 δισ. ευρώ (μιλάμε πάντοτε για γενική κυβέρνηση) ή περισσότερο και αν η αναλογία ως προς το ΑΕΠ θα κλείσει φέτος στο 153% ή χαμηλότερα.

Η ανακοίνωση του οίκου FTSE/Russell που έθετε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε watch list, με προοπτική επαναφοράς στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών, αποτέλεσε ενθαρρυντική έκπληξη για την κοινότητα, σε μία συγκυρία που χρειάζονται ουσιαστικές ενέργειες για την εμβάθυνση της αγοράς μας.

Ομως, πριν καν αλέκτωρ φωνήσαι το περιστατικό με την Τράπεζα Κύπρου ήρθε να ενισχύσει έτι περαιτέρω τις επιφυλάξεις των πιο μετριοπαθών για το κατά πόσον σε αυτή την αγορά μπορεί να πληρωθούν οι προϋποθέσεις ουσιαστικής αναβάθμισης. Δεν θα μακρηγορήσω με τα συμβάντα -πιο αποκαλυπτικός/κατατοπιστικός δεν θα μπορούσε να είναι ο ΧΑΜαιλέων-, θα περιοριστώ στην ουσία.

Πλούσιο το ρεπορτάζ για τη συμφωνία LatsCo - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την απόκτηση του 10% της Αττικής Οδού από την πλευρά της Μαριάννας Λάτση.

H Πέννυ Κούτρα έχει το πλήρες ρεπορτάζ με τους «ουρές» του και τις προοπτικές που διανοίγονται για τη συνέχεια. Παρασκήνιο και από τον ΧΑΜαιλέοντα (σιγά που δεν θα είχε...), άλλωστε talk of the town μήνες τώρα πως η πλευρά του Γιώργου Περιστέρη είχε απευθυνθεί πέραν της Μαριάννας Λάτση και σε άλλους 2-3 ισχυρούς επιχειρηματίες. Με τους οποίους προφανώς διατηρεί άριστες σχέσεις, που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έχουν μετουσιωθεί είτε σε συμμετοχή του σε αμκ εταιρειών είτε σε κοινά επιχειρηματικά σχέδια, λ.χ. στην ενέργεια.

Σήμερα το βράδυ θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της διαδικασίας ταξινόμησης των χρηματιστηρίων από τον FTSE.

Θα μπορούσε το Χρηματιστήριο Αθηνών να τεθεί σε watch list με προοπτική αναβάθμισης στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών; Πολύ δύσκολα, καθώς από τον Μάρτιο που πληρούνταν σχεδόν όλα τα κριτήρια -πλην του credit worthiness- η κατάσταση αντί να βελτιωθεί μάλλον... βάλτωσε, με συνέπεια ο MSCI στην ετήσια ανασκόπηση του Ιουνίου να αφήσει εντελώς εκτός αναφοράς το ελληνικό χρηματιστήριο.

Περίπου την ίδια περίοδο είχε βγει και η JPMC να θεωρήσει ως καλύτερη την προοπτική το ΧΑ να παραμείνει στην κατηγορία των αναδυόμενων, καθώς δεν διέθετε ούτε «βάθος» αλλά ούτε και «μέγεθος». Οντως, εάν το ΧΑ εντασσόταν στην κατηγορία των ανεπτυγμένων του MSCI Europe θα ήταν στην τελευταία θέση, πίσω ακόμη και από τα χρηματιστήρια της Βιέννης και της Λισαβόνας.

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, εν μέσω όσων διαδραματίζονται στην «εύφλεκτη» Μέση Ανατολή. Προσώρας η διαχείριση της κατάστασης αποτυπώνεται στο εβδομαδιαίο συν 0,22% του S&P 500 (μετά και το συν 0,90% στις 5.751,07 μονάδες την Παρασκευή) και την συντήρηση του VIX/CBOE χαμηλότερα του ορίου των 20 μονάδων. Πάντα προσώρας.

Εως τις 5.674 μονάδες το χαμηλό για τον S&P 500 την προηγούμενη εβδομάδα -σε απόσταση ασφαλείας από την σημαντική στήριξη των 5.620 μονάδων- με τους traders να εστιάζουν και προς τα στοιχεία πληθωρισμού, ανακοίνωση πρακτικών Fed, ανακοίνωση μεγεθών τρίτου 3μηνου (JPMC, Wells Fargo, BlackRock την Παρασκευή). Στις 5.798 μονάδες η στόχευση των long, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.

v