Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 1 2024

Η Metlen στο Λονδίνο, η ΤΙΤΑΝ στη Νέα Υόρκη

Με «όχημα» την εξωστρέφειά της, η πρώτη προχωρά στην υλοποίηση του στόχου εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με την ένταξη της μετοχής στον δείκτη FTSE100.

Μέσω της ΤΙΤΑΝ America η διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας στοχεύει σε ΙΡΟ μειοψηφικού ποσοστού της θυγατρικής.

Διαφορετικές μεν -και ως προς τα ουσιαστικά- οι δύο περιπτώσεις, ωστόσο με κοινό παρονομαστή την παρουσία αμφότερων των εταιρειών ελληνικών χρωμάτων στις δύο μεγαλύτερες/σημαντικότερες αγορές του πλανήτη.

Για την TITAN Cement International, οι σύμβουλοι Citigroup, Goldman Sachs ενεργούν για τη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού στοχεύοντας στη άντληση 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους ίδιους (συμβούλους), οι δύο οικογένειες που ελέγχουν τον όμιλο TCI αναζητούν αποτίμηση μεγαλύτερη των 2 δισ. (της ΤΙΤΑΝ America).

Διαφορετική η περίπτωση της Metlen, καθότι αφορά στην εισαγωγή της εταιρείας στο LSE (ως κύριας αγοράς διαπραγμάτευσης), ενισχύοντας έτι περαιτέρω την εξωστρεφή παρουσία και το διεθνές αποτύπωμα που έχει στα Energy & Metals.

Ειδικότερα, ο Chairman και CEO της εισηγμένης με δύο παρεμβάσεις του -απόλυτα στοχευμένες/ομιλία στο Ελληνοβρετανικό και συνέντευξη στην εκπομπή αιχμής The Pulse/Bloomberg- «έδειξε» την «επόμενη ημέρα».
«Θα έχουμε διπλάσιο ή τριπλάσιο μέγεθος στην 5ετία...» το μήνυμα (κυρίως ) προς τη διεθνή κοινότητα, δηλαδή σε όρους αποτίμησης 5 δισ.Χ2 ή 5 δισ.Χ3, με τη Μetlen Energy & Metals να είναι το αποτέλεσμα μιας διαρκούς πορείας εξέλιξης και καινοτομίας, η οποία έχει φέρει σε μια ηγετική θέση στη διεθνή αγορά. Η πρόσφατη μετονομασία είναι ένα απτό παράδειγμα της δέσμευσής μας να παραμένουμε προσαρμοστικοί και δυναμικοί σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει. Αυτά στο Ελληνοβρετανικό.

Για να ακολουθήσει με τη συνέντευξη στο Bloomberg να σημειώνει πως «... αν όλα πάνε καλά, θα υποβάλει την αίτηση πριν το τέλος του χρόνου, πιστεύοντας ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του '25...».

Από αυτές τις τοποθετήσεις του συν τη δήλωση ότι «... η MΕTLEN έχει ήδη διπλασιάσει τα μεγέθη της τα τελευταία χρόνια, βασιζόμενη κυρίως σε οργανική ανάπτυξη (σε σύνολο 20 ετών) και ο στόχος είναι να συνεχίσει να το κάνει και το επόμενο διάστημα, τόσο με τον ίδιο τρόπο όσο και μέσω εξαγορών. Η εταιρεία αποπνέει υγεία και εξετάζει ευκαιρίες ανάπτυξης συνολικά στην Ευρώπη...» αναλυτές θεωρούν πως ο στόχος (του Χ2 ή Χ3) θα προέλθει μέσω οργανικής ανάπτυξης, κυρίως όμως η μεγέθυνση (σε ορίζοντα 5ετίας) θα επιτευχθεί και μέσω εξαγοράς/ών και μάλιστα εκτός συνόρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v