Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Σήμερα πραγματοποιείται η τετραμερής συζήτηση των πρωθυπουργών της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας (μέσω τηλεδιάσκεψης). Η ενεργειακή κρίση φέρνει πιο κοντά -για ακόμα μία φορά- τις χώρες του μεσογειακού Νότου, σύμφωνα με όσα αναλυτικά αναφέρει ο Φίλιππος Πανταζής.

Δεν είναι καινούργιο το θέμα, τίθεται από την αρχή της ενεργειακής κρίσης αλλά με ισχνό αποτέλεσμα, καθώς συναντά την άτεγκτη άρνηση των Ευρωπαίων του Βορρά. Επ' αυτού αρκετές οι αναφορές και του ΕΚΗ, με ενδεικτική αυτήν για το... ανέκδοτο με την ενέργεια (στις 27 Οκτωβρίου).

Κατά 25 μονάδες βάσης αύξησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την πρώτη από το 2018.

Η αναφορά του προέδρου της FED πως η οικονομία είναι ισχυρή και σε καλή κατάσταση για να αντεπεξέλθει
σε μία πιο σφικτή νομισματική πολιτική είχε ως αποτέλεσμα τη θεαματική ανάκαμψη στη Wall Street, με τον
S&P500 με νέο άλμα στις 4.357 μονάδες.

Εύλογα ευνοημένες οι τράπεζες, με τη μετοχή της JPMC να ενισχύεται 4,4%, της BofA 3,1% ενώ δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το 5% της Boeing, ένδειξη πως οι αγορές προσβλέπουν σε επαναφορά του τουρισμού-αερομεταφορών.

Τριήμερο ευρύτερου Ομίλου Viohalcο αυτό που ξεκίνησε χθες με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2021, συνεχίζεται -σήμερα- με τη Cenergy Holdings και ολοκληρώνεται -αύριο- με τη... ναυαρχίδα Viohalco.

Ειδικότερα για την ElvalHalcor, ο γνώστης Στέφανος Κοτζαμάνης από νωρίς έχει αναλύσει όχι τόσο τα μεγέθη 2021 όσο το δυναμικό ξεκίνημα 2022 αλλά και τις επιπτώσεις από την Ουκρανία.

Θα σταθώ/περιοριστώ σε δύο λεπτομέρειες, ικανές, κατά την εκτίμηση μου, να συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά για τον συγκεκριμένο όμιλο (που για όποιον έχει επισκεφθεί/περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις του στα Οινόφυτα, τα μεγέθη και οι προοπτικές είναι προφανείς) και επιχειρηματικά και επενδυτικά/χρηματιστηριακά.

Ενα διάγραμμα-χίλιες αναλύσεις. Πράγματι η απεικόνιση της πορείας της μετοχής του ΟΤΕ (σταθμισμένη) με αυτήν της αγοράς δεν αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνείας: ο ΟΤE είναι σε... άλλη αγορά, μακράν από αυτήν που αποτυπώνεται τώρα στις 830,02 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Μία πορεία διαφοροποίησης, που έχει τις βάσεις της 10 χρόνια πριν -όταν η μετοχή ήταν στο 1,14 ευρώ (σύμφωνα με το ημερολόγιο του Ηλία Ζαχαράκη), συνεχίστηκε κόντρα στη γενικότερη απαξίωση της αγοράς, αποτέλεσμα μεθοδικών/στοχευμένων ενεργειών της διοίκησης με παράλληλο επενδυτικό/χρηματιστηριακό αποτύπωμα.

Εβδομάδα που πιθανόν να αποσαφηνιστεί η τάση (μηνιαία) αυτή που ξεκινά από τις 827,96 μονάδες για τον ΓΔ.

Στις 561,23 ο ΔΤΡ παραμένει με τη -συγκριτικά- καλύτερη διαγραμματική εικόνα σε σχέση με την αγορά και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Για τους αναλυτές είναι ο κλάδος που θα κάνει τη διαφορά, είτε προς τη μία (στήριξη στις 540) είτε προς την άλλη (αντιστάσεις στις 600 και 620 μονάδες).

Στις 1.990,83 μονάδες ο FTSE25, με ζητούμενο -για τους long- την επανάκτηση του 2αριού, με κατοχύρωση των 2.010 να ενισχύει το ενδεχόμενο συνέχισης προς τις 2.082 μονάδες, όπως μετρά ο Ηλίας Ζαχαράκης.

v