Με τεράστιες απώλειες η Coca Cola στα χρηματιστήρια Λονδίνου και Αθήνας, υφίσταται τις συνέπειες
της σημαντικής έκθεσής της στην αγορά (κυρίως) της Ρωσίας και (δευτερευόντως) της Ουκρανίας.
Οι «αγορές», τα πανίσχυρα funds προεξοφλούν και «τιμολογούν» τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας
αρχικά στο City -όπου η κύρια αγορά διαπραγμάτευσης των μετοχών του ομίλου CCH- από τα μέσα Ιανουαρίου, για να ακολουθήσουν-μετά από μία εβδομάδα/δέκα ημέρες- με ρευστοποιήσεις και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Εύλογα οι πωλήσεις έγιναν επιθετικότερες με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με συνέπεια η εισηγμένη στο ΧΑΑ Cοca Cοla/HBC να διορθώνει 17,86% σε διάστημα εβδομάδας, με 33,90% σε μηνός και συνολικά 36,15% από την αρχή του έτους.
Στα 7,18 δισ. η αποτίμηση -σχεδόν- 5 δισ. λιγότερα σε σχέση με τα επίπεδα των 32,89 ευρώ η μετοχή (υψηλών 52 εβδομάδων).
Και αν στα μεγέθη αυτά οι «αγορές» έχουν τιμολογήσει όλο το βάρος της ζημιάς, ήδη υπεισέρχεται μία νέα παράμετρος που μένει να φανεί εάν και πόσο έχει προεξοφληθεί. Πρόκειται για τον κηρυγμένο -πλέον- εμπορικό «πόλεμο» με όσα αναλύει, από νωρίς, η Αλεξάνδρα Γκίτση, οι επιπτώσεις του οποίου μπορεί να διαρκέσουν επί μακρόν, ακόμη και μετά τη λήξη του πολέμου/εισβολής της Ρωσίας.
Ενας νέος «ψυχρός πόλεμος», με εμφανείς -ήδη- τις συνέπειες και στο επιχειρηματικό πεδίο. Με την Cοca Cοla/HBC να αποτελεί -και επενδυτικά/χρηματιστηριακά- έναν από τους ισχυρότερους και με βαρύτητα παράγοντα. Γεγονός που «αποτυπώνεται» και στη διαμόρφωση της διακύμανσης βασικών χρηματιστηριακών δεικτών.