Σήμερα πραγματοποιείται η τετραμερής συζήτηση των πρωθυπουργών της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας (μέσω τηλεδιάσκεψης). Η ενεργειακή κρίση φέρνει πιο κοντά -για ακόμα μία φορά- τις χώρες του μεσογειακού Νότου, σύμφωνα με όσα αναλυτικά αναφέρει ο Φίλιππος Πανταζής.
Δεν είναι καινούργιο το θέμα, τίθεται από την αρχή της ενεργειακής κρίσης αλλά με ισχνό αποτέλεσμα, καθώς συναντά την άτεγκτη άρνηση των Ευρωπαίων του Βορρά. Επ' αυτού αρκετές οι αναφορές και του ΕΚΗ, με ενδεικτική αυτήν για το... ανέκδοτο με την ενέργεια (στις 27 Οκτωβρίου).
Ομως οι δραματικές εξελίξεις έχουν αλλάξει τα μέχρι πρόσφατα δεδομένα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια. Η τετραμερής (που προφανώς θα παρακολουθείται από το Παρίσι), εάν επιβεβαιωθεί ως ακόμη ένα βήμα κοινής, ενιαίας διαχείρισης, θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκριμα -κατ' αρχάς- ενόψει της έκτακτης συνόδου της Ε.Ε την προσεχή Πέμπτη. Το ενδεχόμενο μίας νέας από κοινού έκδοσης ομολόγου (εξαιτίας της ανάγκης για δαπάνες σε ενέργεια και άμυνα) έπεσε στο τραπέζι (από Παρίσι-Ρώμη), μπορεί να «πάγωσε» (από Βερολίνο), αλλά οι συνέπειες της νέας κρίσης λόγω Ουκρανίας είναι μπροστά, και αδιευκρίνιστες ως προς την έκταση, ένταση, διάρκεια.
Μακάρι οι εξελίξεις να είναι τέτοιες που να δικαιώσουν το Βερολίνο και να μην απαιτηθεί η λήψη και νέων μέτρων στήριξης. Ωστόσο το προηγούμενο, λόγω κρίσης Covid-19, όχι μόνο διέψευσε τη Γερμανία αλλά ήταν ο λόγος (και αφορμή) για την πρώτη ενιαία έκδοση χρέους σε ευρωπαϊκή διάσταση.
Παρίσι και Ρώμη με την πρώτη ευκαιρία θα ξαναθέσουν το ζήτημα, πολύ δε περισσότερο εάν ο Εμμανουέλ Μακρόν κερδίσει τις εκλογές του Απριλίου. Για αυτό είναι μία καλή ευκαιρία, σήμερα και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες να εκφραστεί ενιαία η «φωνή του Νότου».