Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 29 2011

Οι τράπεζες και το… καρέ της «πλουτοκρατίας»

Οι τράπεζες και το… καρέ της «πλουτοκρατίας»
Για ορισμένους πολιτικούς χώρους, οι τράπεζες αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια συνώνυμο της «πλουτοκρατίας», του «μεγάλου κεφαλαίου» και των «μονοπωλίων».

Πολύ μελάνι έχει χυθεί και πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για «απίστευτα υπερκέρδη», για «συσσώρευση πλούτου», για μετόχους που «εισπράττουν παχυλά μερίσματα».

Στις μέρες μας, πάντως, ο -κατά ορισμένους- «γνησιότερος εκπρόσωπος του καπιταλισμού» φαίνεται να μην επιβεβαιώνει τη… φήμη του και αρκούν μόνο τέσσερις αριθμητικές παραθέσεις στοιχείων (το… καρέ που ακολουθεί) για να φανεί του λόγου το αληθές.

Πρώτον, η τρέχουσα αποτίμηση των τραπεζών στο Χ.Α. είναι -αθροιστικά- χαμηλότερη ακόμη και από τα κεφάλαια που άντλησαν οι τράπεζες από τους μετόχους τους κατά την τελευταία πενταετία.

Συγκεκριμένα, οι ΑΜΚ από το 2007 έως και σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ, χωρίς φυσικά στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνεται και η έκδοση των 3 δισ. της Εθνικής Τράπεζας το 2006…

Δεύτερον, οι τραπεζικές μετοχές έφτασαν να είναι διαπραγματεύσιμες ακόμη και κοντά στο 15% της λογιστικής τους αξίας, όταν ο ίδιος δείκτης το 2006 βρισκόταν στο 100% - 150% για τις μικρές τράπεζες και στο 300% - 400% για τις μεγάλες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, με βάση το κλείσιμο της 26ης Αυγούστου, η αποτίμηση της Τράπεζας Πειραιώς ήταν 640 εκατ., όταν στις 31/3/2011 η καθαρή της θέση βρισκόταν στα 4,064 δισ. ευρώ (P/BV στο 15,7%).

Οι αντίστοιχοι δείκτες για τις Alpha, Eurobank και Εθνική ήταν 17,3%, 18,6% και 27,9%.

Τρίτον, οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών θυμίζουν αποτιμήσεις κάποιων καλών ελληνικών εμπορικών εταιριών και βιομηχανιών του 2007, ή κάποιων «μπακάλικων» της Ευρώπης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά παραδείγματα. Η Τράπεζα Πειραιώς αποτιμάται (κλείσιμο 26ης/8) 640 εκατ., η Eurobank 0,957 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 1,015 δισ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα 2,65 δισ. ευρώ.

Ο όμιλος Fourlis, με 51 εκατ. μετοχές, έχει κάνει μέγιστο πενταετίας κοντά στα 28 ευρώ, δημιουργώντας τότε αποτίμηση γύρω στο 1,42 δισ. ευρώ.

Η Σιδενόρ, με 96,2 εκατ. μετοχές και με μέγιστο πενταετίας κοντά στα 16,5 ευρώ, είχε φτάσει την αποτίμησή της έως και το 1,58 δισ. ευρώ.

Όσο για τον όμιλο Τιτάν, διαθέτει 84,6 εκατ. μετοχές (κοινές και προνομιούχες) και με μέγιστο πενταετίας πάνω από τα 40 ευρώ, είχε φτάσει να διαπραγματεύεται ακόμη και πάνω από τα 3,4 δισ. ευρώ.

Άρα, προ της κρίσης, εταιρίες όπως ο Fourlis και η Σιδενόρ διαπραγματεύονταν υψηλότερα απ' ό,τι σήμερα η Πειραιώς, η Eurobank κα η Alpha Bank (και προφανώς υψηλότερα από την Κύπρου, τη Marfin-Λαϊκή, την Εμπορική κ.ά.).

Όσο για τον Τιτάνα, αυτός διαπραγματευόταν πάνω απ' ό,τι αποτιμάται σήμερα η Εθνική Τράπεζα...

Και προσέξτε, σε αντίθεση με την Πειραιώς, την Alpha και σε κάποιον βαθμό τη Eurobank, καμία από τις Fourlis, Σιδενόρ και Τιτάν δεν προχώρησε σε αυξήσεις κεφαλαίου από το 2007 έως σήμερα!

Τέταρτον, το 2011 ήταν η τρίτη κατά σειρά χρονιά όπου οι ελληνικές τράπεζες δεν διένειμαν μέρισμα. Και φυσικά, κανείς δεν περιμένει να γίνει κάτι τέτοιο τουλάχιστον για τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Επίλογος: Σε βάθος δεκαετίας (π.χ. από το 2001 μέχρι σήμερα), οι μέτοχοι των τραπεζών γράφουν αναμφίβολα τις… ζημίες της αρκούδας, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες όπου οι τράπεζες είχαν δημιουργήσει μια… γενιά πλούσιων (μεγάλων, αλλά και πολλών μικρών) επενδυτών.

Και επιπλέον, είναι αμφίβολο αν τα συνολικά μερίσματα που έχουν διανείμει υπερκαλύπτουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που υλοποιήθηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v