ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Χθες αναγκάστηκε να καταφύγει στο γνήσιο «whataboutism» για να αντιμετωπίσει το θέμα με το email Τριαντόπουλου.
Ο Άκης Σκέρτσος, κι όχι μόνο αυτός, έπιασε από την τραγωδία στο Μάτι μέχρι και την καταδίκη του Νίκου Παππά με 13-0 για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Η γνώστη τακτική, που όμως δεν καταλήγει κάπου αλλού παρά μόνο στο «και σεις τα ίδια κάνετε». Ο Γιωργάρας ο Φλωρίδης, πάλι, έπιασε το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της πολιτικής του καριέρας, να το κατηγορήσει που συμμαχεί με τους υπόλοιπους.
Θα είχαν νόημα αυτά, αν η πτώση της ΝΔ γινόταν άνοδος για το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει.
Στο μεταξύ, κάποιοι στην κυβέρνηση διαμαρτύρονται ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει κλείσει τα αυτιά του και κωφεύει στα επιχειρήματά της. Μάλλον, όμως, συμβαίνει το αντίστροφο. Εκείνοι δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να απευθυνθούν στην κοινωνία που κατέβηκε στους δρόμους κι όχι να κατακεραυνώνουν τις πολιτικές αμαρτίες των αντιπάλων τους, από το κοντινό ή το μακρινό παρελθόν, οι οποίες πολιτικά έχουν ήδη κριθεί.
Μαθαίνουμε ότι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει το μεγάλο βήμα και θα απευθυνθεί στην κοινωνία, και όχι στην κομματική βάση. Ελπίζουμε με κάτι παραπάνω από απλές υποσχέσεις.
Αλλιώς θα ισχύσει το γνωστό «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα».
ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Δεν έφταναν όλα τα άλλα ζόρια που έχει η κυβέρνηση, η κόντρα… με τη Θύρα 13 τής έλειπε. Την οποία κατονόμασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας στη Βουλή για τα επεισόδια μετά τη συγκέντρωση της 28ης Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα:
«Είναι χουλιγκάνοι, εγκληματίες, μέλη εγκληματικών ομάδων, οι οποίοι έχασαν το επάγγελμα μέσα και έξω από τα γήπεδα λόγω της ασκούμενης πολιτικής (μας). Η Θύρα 13 συγκεκριμένα, μαζί με γνωστούς κουκουλοφόρους του αντιεξουσιαστικού χώρου, βρήκαν ευκαιρία να διεισδύσουν στον κόσμο και άρχισαν τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων και της Βουλής».
Η στήλη είχε αναφερθεί στο θέμα των γνωστών-αγνώστων τη Δευτέρα. Σε κάθε περίπτωση, ευχόμαστε στον υπουργό καλά ξεμπερδέματα τώρα. Καταλαβαίνετε με ποιον και ποιους…
ΥΠΟΥΡΓΟΙ: Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά έντεκα υπουργοί μίλησαν χθες στη Βουλή, δεύτερη μέρα της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αλλά τρεις εξ αυτών -προερχόμενοι μάλιστα όλοι τους από το ΠΑΣΟΚ- ήταν αυτοί που «συγκρούστηκαν» με την αντιπολίτευση, ο καθένας για διαφορετικό λόγο.
Ο Γιώργος Φλωρίδης, όπως διαβάσατε παραπάνω, ήρθε σε οξεία αντιπαράθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη -μεταξύ άλλων- για το πολιτικό παρελθόν του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αντάλλαξε πυρά με βουλευτές του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς για τη στάση της αστυνομίας στα επεισόδια στα συλλαλητήρια, ενώ ο Άκης Σκέρτσος διασταύρωσε το «ξίφος» του με τον Σωκράτη Φάμελλο ακόμα και για την τραγωδία στο… Μάτι.
Μία κατηγορία μόνη της ήταν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία βρισκόταν διαρκώς σε κόντρα με το σύνολο των υπουργών και της Κ.Ο. της ΝΔ αλλά και με το προεδρείο της Βουλής.
ΤΕΜΠΗ: Η είδηση: «Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής από την Αθήνα θα μεταβεί με τους δύο δικαστικούς πραγματογνώμονες στο Κουλούρι κατόπιν εντολής εφέτη ανακριτή την Παρασκευή, προκειμένου να ερευνήσουν το εμπορικό τρένο το οποίο συγκρούστηκε με την επιβατική αμαξοστοιχία στα Τέμπη. Επειδή, βάσει του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ένα κομμάτι της δεύτερης μηχανής της εμπορικής αμαξοστοιχίας λείπει».
Ερώτημα 1: Το τραγικό δυστύχημα έγινε στις 28 Φεβρουαρίου 2023 και το κλιμάκιο θα πάει να κάνει την έρευνα σήμερα, 6 Μαρτίου 2025;
Ερώτημα 2: Αν δεν είχαν τα συγκλονιστικά συλλαλητήρια, θα… έσπευδε το κλιμάκιο στο Κουλούρι;
Ρητορικά και τα δύο ερωτήματα…
ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: «Το μήνυμα των πολιτών ήταν τόσο δυνατό που το ακούσαμε όλοι», είπε ο υπουργός Παιδείας από το βήμα της Βουλής.
Κι εκεί που περιμέναμε με ειλικρινές ενδιαφέρον να εξηγήσει τι και πώς, υπό μορφή κυβερνητικής αυτοκριτικής, ο υπουργός Παιδείας συνέχισε: «Αν πρέπει κανείς να προσπαθήσει να το ερμηνεύσει, το μήνυμα αυτό είναι ‘τρέξτε γρηγορότερα, λύστε προβλήματα’».
Αυτό (ή, έστω, μόνο αυτό) ζήτησαν τα μιλιούνια που κατέκλυσαν τις πλατείες και τους δρόμους ολόκληρης της χώρας στις 26 Ιανουαρίου και στις 28 Φεβρουαρίου; Τίποτα για «φως στα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη» ή «απόδοση δικαιοσύνης για τους υπαίτιους» δεν έφτασε στον κυβερνητικό πυρήνα;
ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Περίπατο πήγε η αστική ευγένεια του πρώην υπουργού και… έστειλε «από εδώ» τον Άκη Σκέρτσο. Όταν ο δεύτερος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, άρχισε να υπενθυμίζει «το δημοψήφισμα του 2015» που η κυβέρνηση Τσίπρα «πήγε να βγάλει τη χώρα από το ευρώ» και «κορόιδεψε την κοινωνία μαζί με τον Βαρουφάκη» και άλλα σχετικά.
Πώς να το αντέξει όλο αυτό ο Ευκλείδης ως κεντρικό πρόσωπο του οικονομικού επιτελείου πριν το δημοψήφισμα και υπουργός Οικονομικών στη συνέχεια; Φώναξε λοιπόν ένα «άντε φύγε από δω, δεν ντρέπεστε» από τα ορεινά που καθόταν.
«Πάλι καλά που δεν πέταξε κάνα γαλλικό», έλεγαν μετά βουλευτές και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕ.ΑΡ., διότι, μην το ξεχνάμε, μπορεί τώρα να είναι δύο κόμματα αλλά τότε ήταν ένα. Οπότε όποιος «χτυπήσει» την κυβέρνηση Τσίπρα αγγίζει τα αντανακλαστικά και των μεν και των δε.
Οι οποίοι, έτσι κι αλλιώς, θεωρείται θέμα χρόνου να ξαναγίνουν «ένα» με οποιαδήποτε μορφή -συνεργασία ή επανακόλληση.
ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Όσοι έχουν σιγοτραγουδήσει το ρεφρέν του λαϊκού άσματος «τραβάω λοιπόν σ' όλα μια κόκκινη γραμμή» βρέθηκαν να το… ξανασιγοτραγουδούν ακούγοντας τον Μιχάλη Κατρίνη να μιλάει για την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση.
«Το ΠΑΣΟΚ τραβάει μια μεγάλη κόκκινη γραμμή και αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για να απαλλάξει τη χώρα από (αυτή) την κυβέρνηση», είπε.
Κι επειδή η συνέχεια του λαϊκού ρεφρέν ήταν «σβήνω μια αγάπη που 'χε λάθος διαδρομή», εικάζουμε ότι ο βουλευτής απευθυνόταν σε όσους πρώην Πασόκους «αγάπησαν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια.
Τώρα, πώς θα καταφέρει το σημερινό ΠΑΣΟΚ να μας απαλλάξει από την κυβέρνηση με τα ποσοστά του να πέφτουν από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση, θα δείξει…
ΚΑΚΑΟ: Το ράλι στην τιμή του χρυσού προκαλεί ελλείψεις στην αγορά του κακάο, στέλνοντας στα ύψη την τιμή του, επισημαίνουν οι Financial Times.
Εξηγώντας το παράδοξο, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι αγρότες κακάο στην Γκάνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό παγκοσμίως, εγκαταλείπουν τις φάρμες τους για να εμπλακούν σε παράνομες εξορύξεις χρυσού.
Η τάση αυτή έχει πλήξει την παραγωγή κακάο και έχει βοηθήσει στην εκτίναξη της τιμής της σοκολάτας σε ιστορικά υψηλά. Το κόστος του κακάο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει τριπλασιαστεί από τις αρχές του 2023, αλλά το πλαφόν τιμών που ισχύει στην Γκάνα δεν επιτρέπει στους αγρότες να επωφεληθούν από το άλμα τιμών.
Ως εκ τούτου, πολλοί πουλάνε τις φάρμες τους σε παράνομους χρυσοθήρες που έχουν καταστρέψει τεράστιες γόνιμες εκτάσεις και έχουν δηλητηριάσει τον υδάτινο ορίζοντα της χώρας.
Μια άρση του πλαφόν τιμών στο κακάο της Γκάνας ίσως θα αποκαθιστούσε κάπως τις ισορροπίες…
ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Οι Έλληνες που είναι κάτοχοι εταιρικών ομολόγων τα οποία τελούν υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι από το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου για την «ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς» (αντίθετα, παράγοντες του χρηματιστηρίου και των ΑΕΕΑΠ θεωρούν πως συνολικά το περιεχόμενό του πέρασε κάτω από τον πήχη των προσδοκιών).
Η ικανοποίηση προκύπτει όχι μόνο γιατί ο συντελεστής φορολογίας επί των τόκων υποχώρησε από το 15% στο 5%, αλλά και εξαιτίας του ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει διατάξεις έτσι ώστε να μην επαναληφθούν λάθη «τύπου MLS».
Με άλλα λόγια, για τη λήψη σοβαρών αποφάσεων από τις γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων δεν θα απαιτείται στο εξής ελάχιστη απαρτία των δύο τρίτων, αλλά 50% στην πρώτη και 20% στην επαναληπτική γενική συνέλευση.
Επίσης καθορίζεται αναλυτικά ότι η γενική συνέλευση είναι ευέλικτη προκειμένου να παίρνει μια σειρά αποφάσεων, όπως επιμηκύνσεις λήξεων, μείωση κουπονιών, κουρέματα, ανταλλαγή ομολόγων με άλλα περιουσιακά στοιχεία, μετοχοποίηση των ομολόγων, αλλαγή νομίσματος βάσης κ.λπ.
Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση της MLS, σε καμία από τις τρεις ομολογιακές εκδόσεις δεν έγινε δυνατή η επίτευξη της ελάχιστης απαιτούμενης απαρτίας και ίσως αυτός να ήταν ένας ακόμη λόγος για τον οποίον οι επενδυτές έχασαν το σύνολο των χρημάτων που είχαν καταβάλει.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Παράταση μέχρι και τις 11 Μαρτίου έδωσε η διοίκησή της στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο προβλέπει ανώτατη αποζημίωση 200.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα υιοθετήθηκε στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της θυγατρικής της Eurobank. Μέχρι σήμερα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ζήτηση από την πλευρά των εργαζόμενων για αποχώρηση είναι χαμηλή και οι αιτήσεις κινούνται κοντά στις 100.
Στόχος είναι να αποχωρήσουν περίπου 400 εργαζόμενοι.
CENERGY: Αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν από το χθεσινό conference call της εισηγμένης για τα αποτελέσματα του 2024, με τη διοίκηση του εισηγμένου ομίλου να σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι:
- Μπορεί το υπόλοιπο των ανεκτέλεστων υπογεγραμμένων συμβάσεων να κατέγραψε πέρυσι ιστορικό υψηλό, ωστόσο φέτος αναμένεται να σημειώσει εκ νέου σημαντική άνοδο. Η ροή των διαγωνισμών στο εξωτερικό παραμένει ζωηρή και φέτος.
- Ο μακροπρόθεσμος στόχος που έχει τεθεί για προσαρμοσμένο EBITDA στα 400 εκατ. ευρώ αναμένεται να επιβεβαιωθεί είτε το 2026 είτε το 2027 (για φέτος το guidance μιλά για σχετική επίδοση 300-330 εκατ. ευρώ).
- Μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων στον κλάδο καλωδίων το 2025, καμιά σημαντική επένδυση δεν έχει προγραμματιστεί, πέρα από τη νέα μονάδα χερσαίων καλωδίων στις ΗΠΑ, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2027.
Πώς θα μπορούσε να ερμηνευθεί το τελευταίο; Ότι με βάση τα υψηλά προσαρμοσμένα EBITDA που αναμένονται την επόμενη τριετία, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου που ήδη προσγειώθηκε πέρυσι στα 152 εκατ. ευρώ, θα κινείται σταδιακά προς το μηδέν, εκτός αν ο όμιλος αποφασίσει κάποια νέα επιθετική κίνηση.
Όπως φαίνεται καθαρά, λεφτά υπάρχουν…