Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 7 2025

Ελληνοτουρκικά: Βουλιάζουν με το GSI, στα... ήρεμα νερά-Τσουχτερά τα «πολεμικά» ομόλογα-Tips για ΕΛΧΑ, EEE

Ελληνοτουρκικά: Βουλιάζουν με το GSI, στα... ήρεμα νερά-Τσουχτερά τα «πολεμικά» ομόλογα-Tips για ΕΛΧΑ, EEE

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ GSI: Πέρα από τα Τέμπη και τα συμπαρομαρτούντα, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει πλέον και πρόβλημα στην εξωτερική της πολιτική (φωτ. ο Γιώργος Γεραπετρίτης), με την έντονη κριτική να είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεκινήσει σήμερα κιόλας, τουλάχιστον από τα δεξιά της.

Όπως είχε γράψει ήδη από τις 16 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους ο Γιώργος Παπανικολάου, στη στήλη New Deal, το περίφημο πλέον «καλώδιο» για τη διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου αποτελούσε βασικό «κρας τεστ» της κυβερνητικής πολιτικής στα ελληνοτουρκικά.

Δυστυχώς, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για πάγωμα των πληρωμών προς τη Nexans, τα αποτελέσματα του «τεστ» είναι εντελώς απογοητευτικά. Το GSI κινδυνεύει να βουλιάξει στα περίφημα… «ήρεμα νερά».

Η Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ, δεν είναι σε θέση να προχωρήσει τις έρευνες για την πόντιση του καλωδίου (διότι αυτό ακριβώς φανερώνει το πάγωμα των πληρωμών και η επιστροφή των ερευνητικών πλοίων στην Ιταλία), παρότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν χρειάζεται καμία συγκατάθεση ή συμφωνία για να το κάνει, καθώς δεν εμπίπτει ούτε και σε θέματα ΑΟΖ.

Αιτία, βεβαίως, η στάση της Τουρκίας, που άρχισε να φαίνεται πεντακάθαρα ήδη από το επεισόδιο στην Κάσο. Αρκετοί στην κυβέρνηση επικαλούνται τώρα την αβεβαιότητα με τον Τραμπ και την πολιτική των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ως αιτία της διστακτικότητας να εξασκήσουν στοιχειώδη δικαιώματα.

 

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ GSI II: Εμείς θα προσθέσουμε και την οφθαλμοφανή «αναβάθμιση» της Τουρκίας ως παράγοντα… ασφάλειας, στα μάτια των Ευρωπαίων ηγετών, παρότι αυτό αντίκειται στην πολιτική «αρχών» που διατυμπανίζουν.

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη. Που λέει ότι η διασύνδεση αυτή δεν αφορά μόνο Ελλάδα-Κύπρο αλλά και το Ισραήλ, το οποίο, για όσους δεν το έχουν προσέξει, έχει πλέον τόσο στενές σχέσεις με την Αμερική του Τραμπ όσο καμία άλλη χώρα. Μέχρι που ψήφισε μαζί με τις ΗΠΑ στον ΟΗΕ για το θέμα Ρωσίας-Ουκρανίας, κόντρα σε όλη την υπόλοιπη Δύση.

Εξ όσων γνωρίζει η στήλη, για το Ισραήλ η συγκεκριμένη διασύνδεση έχει στρατηγική σημασία, διότι αφορά την ενεργειακή ασφάλειά του. Οπότε, προκύπτει το ερώτημα: Ανέλαβε η κυβέρνηση διπλωματικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση (Ισραήλ-ΗΠΑ) και δεν κατάφερε τίποτα;

Ή φοβήθηκε μήπως κουνηθεί η… αχλαδιά;

 

ΑΔΜΗΕ: Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη είχε αρνητικό αποτύπωμα στο ταμπλό. Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ έφτασε να χάνει έως και 5,42%, για να κλείσει τελικά με τις απώλειες στο 4,88% και τα 2,63 ευρώ. Οι συναλλαγές, σχεδόν διπλάσιες αυτών στις τελευταίες συνεδριάσεις, έφτασαν σε αξία τα 2,25 εκατ. ευρώ.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Συμμαχία ΝΔ και Αφροδίτης Λατινοπούλου στο Στρασβούργο καταγγέλλει το κόμμα, με αφορμή την παρεμπόδιση συζήτησης της τραγωδίας των Τεμπών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου, Εμμανουήλ Φράγκο, το αίτημα για συζήτηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μεταφορών Απόστολο Τζιτζικώστα δεν έγινε δεκτό, με ψήφους του ΕΛΚ, στο οποίο μετέχει η ΝΔ και του κόμματος των «Πατριωτών για την Ευρώπη» στο οποίο συμμετέχει η πρόεδρος της Φωνής Λογικής.

«Δυστυχώς η δυνατότητα διερεύνησης του εγκλήματος από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, για άλλη μία φορά μπλοκάρεται εξαιτίας της σύμπραξης ΝΔ - Φωνής Λογικής», αναφέρει στην ανάρτησή του ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

Σχετική δήλωση έκανε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης.

Υ.Γ. Αντίστοιχες καταγγελίες είχαν υπάρξει και τον περασμένο μήνα, με την κυρία Λατινοπούλου να το παραδέχεται, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να δυσφημίζεται η Ελλάδα.

Και ο «πόλεμος» στη δεξιά πολυκατοικία συνεχίζεται ακατάπαυστα… 

 

ΟΜΟΛΟΓΑ: Χθες, σε μια ημέρα μείωσης των κεντρικών επιτοκίων της Ευρωζώνης, οι αποδόσεις των 10ετών ευρωπαϊκών ομολόγων συνέχισαν την άνοδό τους (όταν η τιμή ενός ομολόγου πέφτει, η απόδοσή του μεγαλώνει), ευτυχώς με μικρότερους ρυθμούς.

Το γερμανικό έκλεισε με απόδοση στο 2,86% έχοντας μέσα στην ημέρα πιάσει και το 2,90%. Τις τελευταίες 5 μέρες η απόδοσή του έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 50 πόντους!

Όπως έχουμε γράψει, αυτή η υψηλότερη απόδοση (που αφορά άμεσα το κόστος δανεισμού μιας χώρας) δεν είναι σοβαρό πρόβλημα για τη Γερμανία, καθότι δεν είναι υπερδανεισμένη και έτσι κι αλλιώς πληρώνει χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Το πρόβλημα είναι ότι συμπαρασύρονται και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ομόλογα της νομισματικής περιοχής.

Η Ιταλία, που είναι υπερδανεισμένη, βλέπει το 10ετές της να είναι μια ανάσα από το 4%, καταγράφοντας αύξηση απόδοσης 50 πόντους, μέσα σε λίγες μέρες, κι ακόμη δεν έχει ανακοινώσει τίποτα περί αυξημένων αμυντικών δαπανών. Ομοίως το 10ετές της Γαλλίας, μόλις πέρασε το 3,5%.

Η επιρροή αυτή εξαπλώνεται γενικώς, αφού και το ελληνικό ομόλογο έχει αυξημένη απόδοση κατά 45 πόντους τον τελευταίο μήνα, δίνει απόδοση 3,7% και είναι κοντά πλέον στα υψηλά 52 εβδομάδων

Η επίπτωση των «πολεμικών ομολόγων», θυμηθείτε το, θα είναι πολύ τσουχτερή! Και δεν αποκλείεται καθόλου να επηρεάσουν αρνητικά τις μετοχικές αγορές, με προφανή εξαίρεση βέβαια τις μετοχές εταιρειών του τομέα άμυνας.

ΥΓ: Σε ό,τι αφορά στις μετοχές, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν το σχετικό decoupling μεταξύ αμερικανικών και ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, θα έχει και συνέχεια. Προς το παρόν οι άγαρμπες κινήσεις Τραμπ με τους δασμούς θολώνουν την εικόνα. Δεδομένου όμως του μεγέθους των αμερικανικών κεφαλαίων και της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, φαίνεται δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο.

 

EUROGROUP: Ενώ οι περισσότεροι βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο (για να μην πούμε εντελώς άδειο), με τα καμώματα Τραμπ τόσο στην Ουκρανία όσο και στο μέτωπο των δασμών, ο Πασκάλ Ντόναχιου βλέπει ευκαιρίες.

Ο επικεφαλής του Eurogroup επισημαίνει ότι το ευρώ πρέπει να εμβαθύνει τον ρόλο του ως αποθεματικού νομίσματος. «Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες στην Ευρώπη», δήλωσε σε συνέδριο στο Δουβλίνο. Επεσήμανε δε τρεις τομείς που μπορεί να γίνει πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα.

Εμφαση έδωσε στο ψηφιακό ευρώ «η ανάγκη για το οποίο μεγαλώνει διαρκώς», όπως είπε. Επεσήμανε την ανάγκη για σταθερό μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο και τη διεύρυνση του μεγέθους των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.

Ειδικά για το τελευταίο, οι δηλώσεις είναι πολλές, τα έργα, όμως, λίγα

 

COCA COLA: «Δίπλωσε» η διόρθωση για την πρώτη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία του χρηματιστηρίου, που προ ημερών βρέθηκε σε ιστορικό υψηλό.

Το χθεσινό κλείσιμο ήταν στα 40,22 ευρώ ή 2% χαμηλότερα, γεγονός που συνέβαλε στο αρνητικό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη.

Ακόμα και έτσι, όμως, από την αρχή της χρονιάς γράφει κέρδη 20%.

 

ELVALHALCOR: Ανεκόπη χθες η ανοδική κίνηση πέντε συνεδριάσεων. Ο τίτλος έκλεισε στα 2,13 ευρώ, με την πτώση στο 2,73% και τις συναλλαγές στις 785 χιλιάδες ευρώ.

Ο όμιλος βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής δεδομένων των πληροφοριών για δασμούς από τις ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο. Η διοίκηση του ομίλου διευκρίνισε μιλώντας σε αναλυτές ότι μόλις το 8% των συνολικών πωλήσεων κατευθύνεται στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v