ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η τελευταία ανάρτηση που έκανε ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2024 αφορούσε το αυτοβιογραφικό του βιβλίο με τίτλο «Δεύτερη ευκαιρία», που θα κυκλοφορήσει στις 16 Ιανουαρίου.
«Σπάμε τα δεσμά για το Ελληνικό Όνειρο. Και κάπως έτσι ξεκινάει ένα νέο ταξίδι στη ζωή μου, που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας», ανέφερε εισαγωγικά, με επισυναπτόμενο το εξώφυλλο και ένα μικρό απόσπασμα από το οπισθόφυλλο.
«Αυτό που έχει σημασία είναι να παραμένεις πιστός στο όραμά σου και να παλεύεις για το κοινό καλό, ανεξαρτήτως των δυσκολιών», γράφει, μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Κασσελάκης.
ΡΕΒΕΓΙΟΝ: Να διαψεύσουν τις φήμες που τους ήθελαν να έχουν ψυχρανθεί, λόγω των δύο διαφορετικών ρεβεγιόν που διοργάνωσαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Αθήνα, επιχείρησαν λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς και ο δήμαρχος της πόλης Χάρης Δούκας.
Μπορεί να υποδέχτηκαν το 2025 ξεχωριστά, όμως στη συνέχεια εθεάθησαν να διασκεδάζουν μαζί, σε wine bar στο κέντρο των Αθηνών.
Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και, χαμογελαστοί, απόλαυσαν τα ποτά τους…
SNAPPI: Στην τελική ευθεία εισέρχεται το εγχείρημα λειτουργίας της νέας ψηφιακής τράπεζας που προωθούν από κοινού Τράπεζα Πειραιώς και Natech.
Η Snappi προχώρησε σε νέα αύξηση κεφαλαίου, ύψους 28,4 εκατ. ευρώ, βάσει απόφασης της έκτακτης γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου. Η έναρξη λειτουργίας αναμένεται τους επόμενους μήνες. Η άδεια τραπεζικών εργασιών έχει ληφθεί, ενώ ολοκληρώθηκε η mobile app λειτουργικότητα.
Τέλος, εντός του τρέχοντος μήνα αναμένεται η Snappi να υπογράψει σύμβαση με την Natech για την απόκτηση (μη ανακλητής) άδειας χρήσης υφιστάμενου λογισμικού, καθώς και τη μεταβίβαση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας αναπτυσσόμενου λογισμικού.
Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται στο ποσό των 16,5 εκατ. ευρώ.
TELECOMS: Το τέλος της εποχής του χαλκού δεν υπόσχεται μόνο καλύτερες υπηρεσίες, αλλά και πλούσιο... μετρητό για τις εταιρείες του κλάδου.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι σε όλο τον κόσμο προβλέπεται να κερδίσουν συνολικά πάνω από 10 δισ. δολάρια από την πώληση χαλκού τα επόμενα 15 χρόνια, καθώς αφαιρούν παλαιότερα καλώδια από τα δίκτυά τους. Πρόκειται για... θαμμένο θησαυρό.
Ο κλάδος παροπλίζει τις παλιές γραμμές χαλκού καθώς αναπτύσσεται η ευρυζωνική τεχνολογία, και μάλιστα οι όμιλοι επωφελούνται από τις αυξανόμενες τιμές του μεταλλεύματος, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν περίπου τις 12.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο έως το 2035, σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights, έναντι 9.170 δολ. ο τόνος σήμερα.
Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, η Telstra έχει συγκεντρώσει ήδη συνολικά 132 εκατ. δολάρια, τα τελευταία δύο χρόνια, από την πώληση καλωδίων χαλκού.
Για την Ελλάδα, πάντως, ερώτημα είναι αν θα προλάβουν οι εταιρείες να επωφεληθούν ή θα σπεύσουν οι «γνωστοί άγνωστοι» που λυμαίνονται το σιδηροδρομικό δίκτυο...
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Παραδοσιακά αυτές οι μέρες είναι ό,τι πρέπει για ν' ανοίξουν σαμπάνιες οι προμηθευτές και τα σούπερ μάρκετ. Ο Δεκέμβριος, άλλωστε, είναι ο καλύτερος μήνας με όρους κατανάλωσης.
Φέτος, όμως, η στήλη ακούει ότι έχει πέσει παγωμάρα που δεν δικαιολογείται για τέτοια εποχή. Όπως μαθαίνουμε, υπάρχει γκρίνια από μερίδα προμηθευτών για καθυστερήσεις στις πληρωμές από γνωστό λιανέμπορο…
ΕΠΕΝΔΥΣΗ: Πράσινο φως για την ένταξη της επένδυσης της «ILI CON» στον Αναπτυξιακό Νόμο. Η νέα κίνηση, που θα λάβει χώρα στο Κιλκίς, αφορά την ίδρυση νέας μεταποιητικής μονάδας προϊόντων αλουμινίου και χάλυβα με συνολικό επιλέξιμο κόστος 2,342 εκατ. ευρώ.
ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ: Πωλητές στον τίτλο ήταν οι Παύλος και Μιχαήλ Ευμορφίδης, στον αποχαιρετισμό της περασμένης χρονιάς.
Η ΑΕΕΑΠ, με χρηματιστηριακή ανακοίνωση το βράδυ της Τρίτης, κατέγραψε τη διαγραφή 700.000 ιδίων μετοχών, κίνηση για την οποία είχε ενημερώσει τις προηγούμενες μέρες.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το συνολικό ποσοστό που κατέχει ο Παύλος Ευμορφίδης, «μετά από πώληση μετοχών, σημείωσε μεταβολή μεγαλύτερη του 3% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας κατά την 30/12/2024 και διαμορφώθηκε σε 36,50% (δηλαδή 15.510.855 δικαιώματα ψήφου), σύμφωνα με το νέο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας».
Δεν καταγράφηκε ο ακριβής αριθμός των τίτλων που πωλήθηκαν, ωστόσο ο Π. Ευμορφίδης εμφανιζόταν πριν τη συναλλαγή (και τη μείωση κεφαλαίου) με 40,62%.
Περισσότερο σαφής ήταν η ανακοίνωση σε ό,τι αφορά τον Μιχαήλ Ευμορφίδη. Προχώρησε, επίσης στις 30.12.2024, σε πώληση 640.000 μετοχών της Μπλε Κέδρος και το ποσοστό του διαμορφώθηκε σε 37,38%.
Ο τίτλος αποχαιρέτησε το 2024 σε επίπεδα ρεκόρ. Η μετοχή έκλεισε την Τρίτη στα 3,8 ευρώ, με απόδοση 12μήνου 18%.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Τελικά κερδίζει κανείς όταν επενδύει σε εταιρείες μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης ή όταν τοποθετεί τα χρήματά του σε small caps;
Η απάντηση που δόθηκε το 2024 -για ακόμη μια χρονιά- στο ταμπλό του Χ.Α. είναι πως ναι μεν η διασπορά και η εμπορευσιμότητα αποτελούν δύο πολύ επιθυμητά χαρακτηριστικά (και συγκριτικά πλεονεκτήματα), πλην όμως σε βάθος χρόνου τα κέρδη μπορούν να προέλθουν από όλες τις κεφαλαιοποιήσεις, αρκεί κάποιος να προβλέψει σωστά τις κατάλληλες μετοχές.
Για παράδειγμα, στις είκοσι μία μετοχές που κατέγραψαν το 2024 τα υψηλότερα κέρδη στο ταμπλό του Χ.Α. περιλαμβάνονται τρία blue chips (Eurobank, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Sarantis), τρεις τίτλοι μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Optima Bank, ΚΡΙ-ΚΡΙ και ΟΛΠ), έξι της Εναλλακτικής Αγοράς (μεταξύ αυτών, οι εταιρείες πληροφορικής DotSoft και Real Consulting) και άλλα οκτώ small caps της Κύριας Αγοράς (Q&R, Αττικές Εκδόσεις, Εβροφάρμα, Ίλυδα, Alpha Trust Συμμετοχών, Unibios και Λογισμός).
Από την άλλη πλευρά, στη λίστα των μετοχών που υποχρεώθηκαν στις μεγαλύτερες απώλειες το 2024 ξεχωρίζουν η Attica Bank (πλήρωσε το τίμημα της εξυγίανσής της) και εισηγμένες με πενιχρές οικονομικές επιδόσεις (π.χ. Μαθιός, Ακρίτας, ΒΙΣ παρά τη δημόσια πρόταση, Κέκρωψ, Αγροτικός Οίκος Σπύρου, Εριουργία Τρία Άλφα).
Τη λίστα συμπληρώνουν εταιρείες που σχετίζονται με τη μεταλλουργική δραστηριότητα (π.χ. Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου, Τζιρακιάν, Βιοκαρπέτ), αλλά και εισηγμένες από τις οποίες η αγορά περίμενε deals που τελικά δεν έγιναν το προηγούμενο έτος (π.χ. MIG, Intertech).