ΕΛΛΑΚΤΩΡ-REGGEBORGH: Πλήρη απόσβεση της επένδυσης στην εισηγμένη και εγγραφή κέρδους σηματοδοτεί για τη Reggeborgh (φωτ. ο Χέρνι Χόλτερμαν), η δρομολογούμενη επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 295,9 εκατ. ευρώ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Όπως έχει υπολογίσει το Euro2day.gr, η Reggeborgh επένδυσε στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ περί τα 210 εκατ. ευρώ. Με τη νέα επιστροφή κεφαλαίου (0,85 ευρώ ανά μετοχή) θα εισπράξει 142,5 εκατ. ευρώ. Είχε λάβει 78,6 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη επιστροφή, το περασμένο καλοκαίρι. Σύνολο 221 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η Reggeborgh εισέπραξε άλλα 60,15 εκατ. ευρώ από την πώληση του 38,79% της Reds στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αποεπενδυόμενη με μικρό κέρδος (4,3 εκατ. ευρώ).
ΜΟΗ-ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ποσό περίπου 79,5 εκατ. ευρώ αναλογεί στην Motor Oil από την επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 295,9 εκατ. ευρώ που δρομολογεί η ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Η MOH έχει εισπράξει 46,8 εκατ. ευρώ από την επιστροφή κεφαλαίου, που διενήργησε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ τον περασμένο Ιούλιο, ενώ την ίδια περίπου περίοδο πώλησε στη Reggeborgh 10,4 εκατ. μετοχές ΕΛΛΑΚΤΩΡ, βάζοντας στα ταμεία της της 18,2 εκατ. ευρώ.
Τα συνολικά έσοδα, εφόσον συνυπολογισθεί και η δρομολογημένη επιστροφή κεφαλαίου, προσεγγίζουν τα 145 εκατ. ευρώ.
Είχε δώσει 182 εκατ. ευρώ, για να αγοράσει 104 εκατομμύρια μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και κατέχει σήμερα 93,6 εκατομμύρια μετοχές. Εξ αυτών οι 15,6 εκατομμύρια προβλέπεται να μεταβιβαστούν στη Reggeborgh, ως τον προσεχή Μάιο, σε τιμή 1,25 ευρώ ανά μετοχή (σ.σ. πιθανώς να αναπροσαρμοσθεί καθοδικά, ως αποτέλεσμα της επιστροφής κεφαλαίου 0,85 ευρώ ανά μετοχή).
MOH-ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΙΙ: Η Motοr Oil αγόρασε από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ την Άνεμος (πάρκα και άδειες ΑΠΕ) και αναμένει την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για την ολοκλήρωση της συναλλαγής αγοράς του 94,44% της ΗΛΕΚΤΩΡ.
Έγκριση που θεωρείται δεδομένη, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι η Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες, θυγατρική της Mοtor Oil μετέφερε την έδρα της στο κτήριο, που στεγάζει τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ (Ερμού 25 Κηφισιά).
Προφανώς, για να συστεγάζεται με την ΗΛΕΚΤΩΡ, λόγω συμπληρωματικής/συναφούς δραστηριότητας.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΜΕΤΟΧΗ: Απόδοση που ξεπερνά το 33% έχει πετύχει η μετοχή από τις 21 Νοεμβρίου, οπότε καταγράφηκε το χαμηλό έτους του 1,62 ευρώ.
Η ανοδική κίνηση κορυφώθηκε την Παρασκευή με αφορμή την ανακοίνωση, πριν την έναρξη της συνεδρίασης για την επιστροφή κεφαλαίου 0,85 ευρώ ανά μετοχή, με το κλείσιμο στα 2,16 ευρώ.
Σημειώστε ότι σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου, ο όμιλος διέθετε ταμειακά διαθέσιμα και άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού 507 εκατ. ευρώ.
METLEN-LSE: Οι καιροί είναι δύσκολοι για το χρηματιστήριο του Λονδίνου. Φέτος συνολικά 88 εταιρείες έχουν διαγράψει ή μεταφέρει την αρχική τους εισαγωγή από την κύρια αγορά του Λονδίνου, ενώ μόνο 18 πήραν τη θέση τους.
Το νόμισμα, όμως, έχει δυο όψεις. Σε αρκετές περιπτώσεις, το delisting ήταν αποτέλεσμα κινήσεων εξαγοράς, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με premium έναντι της τιμής στο ταμπλό, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί επενδυτές βρίσκονται με μετρητό που μπορεί να επιστρέψει στην αγορά.
Οι επιλογές, όμως, είναι πλέον περιορισμένες, όπως εξηγεί χθεσινό δημοσίευμα των Sunday Times. Αυτός είναι και ο λόγος που το βλέμμα στρέφεται σε εταιρείες που κινούνται με στόχο την εισαγωγή στο LSE.
«Πράγματι, η PwC εκτιμά ότι το 2025 θα μπορούσε να είναι μια καλύτερη χρονιά για τις IPO αφού εταιρείες άρχισαν να υποβάλλουν αιτήσεις για εισαγωγή, ιδίως η ελληνική επιχείρηση μετάλλων και ενέργειας Metlen, η οποία στοχεύει σε θέση στον FTSE 100», γράφει η εφημερίδα.
Βοήθεια από Ελλάδα…
GASTRADE: Έκτακτη γενική συνέλευση για τις 10 Ιανουαρίου συγκάλεσε η εταιρεία με θέματα την έκδοση νέου υποτελούς ομολογιακού δανείου ως 14,55 εκατ. ευρώ, την έγκριση αναθεωρημένου business plan και προϋπολογισμού για το 2025 και την καταβολή bonus στον διευθύνοντα σύμβουλο.
Αιτία ότι επιτεύχθηκε η έναρξη εμπορικής λειτουργίας του έργου FSRU Αλεξανδρούπολης.
ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: Ποδαρικό με γενική συνέλευση θα κάνουν και στην Εγνατία Οδός ΑΕ, καθώς συγκάλεσαν το σώμα των μετόχων για τις 2 Ιανουαρίου με θέμα την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2023.
Κατά τη διάρκεια του 2024 η Εγνατία Οδός συγκάλεσε άλλες επτά φορές γενική συνέλευση, προκειμένου να εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις χρήσεων 2020, 2021 και 2022.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Τίτλοι τέλους, της Υπηρεσίας Ε.Ο.Τ. με έδρα τη Μόσχα. Σχετική απόφαση ελήφθη πριν από λίγα εικοσιτετράωρα μετά από εισηγητική έκθεση της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών.
Σε ότι αφορά τους υπαλλήλους, δηλαδή το μόνιμο προσωπικό ή το προσωπικό με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου αορίστου χρόνου που είναι αποσπασμένο και υπηρετεί σε αυτή, επιστρέφει στον φορέα που ανήκει οργανικά. Οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου ή συμβάσεις έργου του επιτόπιου προσωπικού καταγγέλλονται, σύμφωνα με το δίκαιο το οποίο τις διέπει.
Η απόφαση τίθεται σε ισχύει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
ΛΟΥΚΕΤΟ: Τι χωρίζει τον Μάιο του 2023 με τον Δεκέμβριο του 2024. Το προφανές είναι 20 μήνες. Τόσος ήταν ο χρόνος που απαιτήθηκε ώστε η Περιφέρεια Αττικής να αποφασίσει την οριστική διακοπή λειτουργίας εγκατάστασης εταιρείας που βρίσκεται στο Μοσχάτο.
Είχε προηγηθεί έλεγχος, τον Μάιο του 2023 επιστολή της Υπηρεσίας προς την εταιρεία ότι δεν τηρούνταν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, κατά παράβαση αρκετών νόμων.
Τον Σεπτέμβριο του 2023 η αρμόδια Υπηρεσία επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία στην οποία χορηγήθηκε προθεσμία έξι μηνών για τη συγκέντρωση των αναγκαίων δικαιολογητικών για τη νόμιμη λειτουργία της.
Εν τέλει τον Σεπτέμβριο (23-09-2024) η Υπηρεσία ενημέρωσε την εταιρεία για την εκκίνηση της διαδικασίας έκδοσης απόφασης διακοπής λειτουργίας της δραστηριότητας, και της ζητήθηκε εκ νέου να υποβάλλει εγγράφως τις απόψεις της.
Η τελευταία επέλεξε να τηρήσει… σιγή ασυρμάτου και έτσι φτάσαμε στις 18 Δεκεμβρίου όπου αποφασίσθηκε η οριστική διακοπή λειτουργίας της εγκατάστασης. Φυσικά, κατά της απόφασης αυτής η εταιρεία μπορεί να προσφύγει εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης.
Τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα δεν είναι κάτι το μοναδικό. Υπάρχει αντίστοιχη περίπτωση που επιβεβαιώνει τις χρονοβόρες διαδικασίες της Περιφέρειας.