ΓΙΑΝΝΑ: «Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά τουφέκια πέφτουν», γύρω από το θέμα του επόμενου ενοίκου του Προεδρικού Μεγάρου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια, αλλά ο χρόνος πλησιάζει.
Σε αυτή τη συγκυρία, η επιλογή προσώπων έχει μεγάλη σημασία -και όχι μόνο για τις ισορροπίες ή τους απώτερους σχεδιασμούς των κομμάτων. Η πίστη στους θεσμούς έχει κλονιστεί σημαντικά, το δείχνουν πολλές δημοσκοπήσεις, μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης δηλώνει θυμό και απογοήτευση, ενώ βλέπουμε στο εξωτερικό απανωτά δείγματα του αντισυστημισμού που φουντώνει.
Είναι λοιπόν φανερό ότι χρειάζεται όνομα ευρύτερης -και κοινωνικής- αποδοχής. Ένας πολύ έμπειρος πολιτικός με ειδικό βάρος ή ένα θεσμικό πρόσωπο. Ένας νομικός, κατά προτίμηση από τον δικαστικό κλάδο, με μεγάλο κύρος, ικανός να ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του. Δηλαδή στον ρόλο του ως ρυθμιστή του πολιτεύματος, που πρέπει να εγγυάται την ομαλή λειτουργία του. Προφανώς και σε θέματα κράτους δικαίου, όπου η χώρα έχει υποστεί σοβαρή κριτική διεθνώς.
Για αυτό και είναι εντυπωσιακό ότι ανάμεσα στα ονόματα υποτιθέμενων υποψηφίων (που συχνά μάλλον αυτοπροτείνονται), κάνει διακριτικές…. πτήσεις και το όνομα της Γιάννας Αγγελοπούλου, με κύρια ιδιότητα, υποθέτουμε, αυτή της «λαμπερής πλουσίας»!
Δύσκολο να σκεφτεί κάποιος χειρότερη επιλογή, στη συγκεκριμένη συγκυρία. Η θητεία της στην πολιτική ήταν ελάχιστη (ως βουλευτής κάποτε της ΝΔ), για να κρίνει θέματα της αρμοδιότητάς της θα έπρεπε να κάνει… γκάλοπ σε συνταγματολόγους, ενώ στον μέσο Έλληνα πολίτη, πρώτο πρόβλημα του οποίου είναι το χαμηλό βιοτικό επίπεδο και η ακρίβεια, θυμίζει συγκεκριμένες καταστάσεις:
Λιποθυμίες τυχαίες και μη, 2004 και χρεοκοπία, τερατώδη πούρα-σκάφη-τζετ (όχι αναγκαστικά με αυτή τη σειρά), εκκεντρικά ντυσίματα και άλλα τόσα που ουδόλως συνάδουν με την εικόνα του προέδρου.
ΓΙΑΝΝΑ ΙΙ: Η αποκαλούμενη και «Lady G», παρότι συνέδεσε το όνομά της με το 2004 και τα 200 χρόνια από το 1821, στην πραγματικότητα φαίνεται να πηγαινοέρχεται ως φορολογικός και πραγματικός κάτοικος, μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας, ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντά της.
Το δικαιολογεί, κομψά ομολογουμένως, όπως έκανε παλαιότερα σε συνέντευξή της στην Καθημερινή, λέγοντας «οικογενειακά μετακινήσαμε το κέντρο βάρους της παρουσίας μας εκτός Ελλάδος», μην παραλείποντας τότε να εκφράσει και τη «μελαγχολία» της, επειδή δεν αξιοποιήθηκε μετά το 2004.
Ακόμη κι εκεί βέβαια, στην Ελβετία, το τεράστιο μέγεθος της οικογενειακής περιουσίας και το αναλογικά μικρό φορολογικό βάρος που δέχτηκε, προκάλεσαν αιχμηρά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ.
Από τη μία, είδε το όνομά της στη λίστα με τους 300 πλουσιότερους… Ελβετούς κι από την άλλη, επισημάνθηκε αιχμηρά προ ολίγων ετών ότι με το φορολογικό σύστημα της συγκεκριμένης χώρας, παρότι η περιουσία έφτανε τα 2 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα, πλήρωνε σε φόρους (νομότυπα, το ξεκαθαρίζουμε) μόλις 500.000 φράγκα, δηλαδή το 0,025%, για τα… μικροέξοδα!
Μαθαίνουμε ότι η κα Αγγελοπούλου έχει επιστρέψει στην Αθήνα, ενώ διαβάσαμε ότι πριν από ενάμιση χρόνο, ίδρυσε και το κλασικό «family office», από αυτά που έχουν με ειδικό θεσμικό πλαίσιο οι περισσότεροι πάμπλουτοι εφοπλιστές, με την ονομασία TGΑ (εκ του Θεόδωρος-Γιάννα Αγγελοπούλου υποθέτουμε), το οποίο εδρεύει στη θηριώδη βίλα του Ψυχικού.
Δισεκατομμυριούχος εφοπλίστρια με family office, που πηγαινοέρχεται μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας. Καμία αντίρρηση και μπράβο στην οικογένεια και στην ίδια για τις επιτυχίες τους.
Αλλά Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, σε αυτή τη συγκυρία; Μας θυμίζει τη φράση «το άλλο με τον… Τοτό το ξέρετε;».
Πάρτι θα έκαναν τόσο οι αριστερά όσο και οι δεξιότερα από τον Κυριάκο. Πολιτική αυτοκτονία θα ήταν…
ΑΡΑΧΩΒΑ: Από τη μία, οι γνωστοί ωχαδερφιστές οδηγοί που ξεκινούν να πάνε στα χιόνια… χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες. Από την άλλη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που ακινητοποιούνται λόγω ψύχους ή ξεμένουν από μπαταρία διότι στους εν λόγω προορισμούς δεν υπάρχουν διαθέσιμοι σταθμοί φόρτισης.
Ο συνδυασμός και των δύο προκάλεσε ουρές πολλών χιλιομέτρων σε γραφικά, κατά τα άλλα, σημεία της κεντρικής χώρας, που έγιναν… πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων.
Και καλά με την πρώτη περίπτωση, υπάρχουν ποινές και πρόστιμα για να συμμορφωθούν. Με τη δεύτερη τι θα γίνει; Διότι τι να το κάνεις το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αν δεν ξέρεις τι ισχύει με την κίνησή του σε ζόρικες καιρικές συνθήκες; Και πού υπάρχουν σταθμοί φόρτισης της μπαταρίας;
Με έξτρα ερώτημα: Γιατί δεν υπάρχουν σε δημοφιλείς προορισμούς;
COCA COLA 3E: Σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου προχώρησε η «ελληνική» Coca Cola.
Σχετική απόφαση έλαβε πρόσφατα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με κεφαλαιοποίηση των αφορολόγητων αποθεματικών κατά 155,472 εκατ. ευρώ με την έκδοση 7.773.638 νέων ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 20 ευρώ η κάθε μία, με δωρεάν διάθεση αυτών (των νέων μετοχών) προς τους υφιστάμενους μετόχους κατά την αναλογία συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο.
TTE: Η «Εύπραξις FSI Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» έλαβε άδεια λειτουργίας διαχειριστή πιστώσεων, από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Σχετική απόφαση υπέγραψε ο Διοικητής της Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας. Η ΕΥΠΡΑΞΙΣ FSI, ως εταιρεία ειδικού και αποκλειστικού σκοπού, επιτρέπεται να ασκεί μόνο τις δραστηριότητες διαχείρισης πιστώσεων, αποκλειόμενης της χορήγησης νέων πιστώσεων σε δανειολήπτες.
ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ: Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωσή της, οριστικοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες το κόστος της επένδυσης της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης και εγκρίθηκε η καταβολή της επιχορήγησης ύψους 3,744 εκατ. ευρώ.
Η επένδυση αφορούσε στον εκσυγχρονισμό της ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας 338 κλινών ή 168 δωματίων συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ύψους 24,961 εκατ. ευρώ.
Η ίδια συμμετοχή ανήλθε στα 8,736 εκατ. ευρώ (35% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους), η ενίσχυση στα 3,744 εκατ.165 ευρώ (15% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους) και στα 12,480 εκατ. ευρώ ο τραπεζικός δανεισμός (50% του κόστους).
INTRAKAT: To squeeze out της ΤΕΝΕΡΓ ανοίγει την πόρτα του FTSE25 στην Intrakat. Θέμα λίγων συνεδριάσεων είναι η αποδοχή της δημόσιας προσφοράς της Masdar (Hellas) προς τους μετόχους μειοψηφίας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής να υπερκαλύψει το ποσοστό που ενεργοποιεί το squeeze out της εταιρείας από το ΧΑ.
Συνακόλουθα, της μετοχής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από το ταμπλό και τον FTSE25 Large Cap.
Εξέλιξη που αυτόματα οδηγεί στην αναπλήρωση της θέσης από εισηγμένη/μετοχή του FTSEMidCap, για την οποία πληρούνται οι προϋποθέσεις χρηματιστηριακής αξίας, ελεύθερης διασποράς, συναλλακτικής δραστηριότητας κ.λπ.
Με αποτίμηση 773,7 εκατ. η Ιntrakat -τρέχουσα τιμή- είναι στην 27η θέση της σχετικής κατάταξης, μετοχική σύνθεση - free float στο 25,93% (βασικοί μέτοχοι Winex Investments Ltd 39,17%, Blue Silk (Cy) Ltd 15,60%, Castellano Properties 14,75% και με 5,09% η Intracom Holdings), η εισηγμένη (στον FTSEMidCap) είναι η επικρατέστερη για την πλήρωση της 25ης θέσης στον FTSE25 Large Cap.