Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 24 2024

Τα απόνερα από τα χαριεντίσματα Κυριάκου-Η Titan και τα 2,6 δισ.-Εκλογές ΗΠΑ: Τραμπ... ενόψει-Τραπεζίτες στο ταμείο

Τα απόνερα από τα χαριεντίσματα Κυριάκου-Η Titan και τα 2,6 δισ.-Εκλογές ΗΠΑ: Τραμπ... ενόψει-Τραπεζίτες στο ταμείο

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τα είπε στη νύφη για να τ' ακούσει η… πεθερά. Κάπως έτσι λειτούργησε στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιτιθέμενος στον Νίκο Παππά αλλά απευθυνόμενος (και) στον Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρώην πρωθυπουργός, από την πλευρά του, έσπευσε άμεσα να ανταπαντήσει στον πρωθυπουργό, επιβεβαιώνοντας ότι οι δυο τους είναι πλέον ξένοι μέσα στο ίδιο κόμμα.

Εχοντας αποφασίσει να αλλάξει στρατηγική και να απαντά στις κατηγορίες του Μεσσήνιου κατά τις δημόσιες παρεμβάσεις του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε αναφερόμενος στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θα συνομιλήσω μαζί του ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του. Αυτό επιβάλλει ο κοινοβουλευτικός σεβασμός. Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή μου τη στάση», παραπέμποντας στην πρόσφατη δημόσια εκδήλωση όπου Αντώνης Σαμαράς και Νίκος Παππάς (ο καταδικασμένος 13-0, σύμφωνα με την κυβερνητική ρητορική), χαμογελαστοί, κάθισαν μαζί και συνομίλησαν επί αρκετά λεπτά χαμηλόφωνα.

Ο πρωθυπουργός φέρεται ενοχλημένος από τη διαρκή κριτική Σαμαρά και πλέον σηκώνει το γάντι, όπως έκανε για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ως αναμενόταν, δεν θέλησε να περιμένει την επόμενη δημόσια παρέμβασή του για να του τα… ψάλει, αλλά φρόντισε να το κάνει άμεσα, μέσω… συνεργατών του.

Όσοι, άλλωστε, τον γνωρίζουν καλά, θεωρούσαν δεδομένο ότι δεν θα έμενε με σταυρωμένα τα χέρια.

Οπερ και συνέβη τάχιστα. Εν ολίγοις, το χάσμα ανάμεσα σε πρώην και νυν πρωθυπουργό ολοένα και μεγαλώνει.

 

ΠΑΣΟΚ: Με τη στάση του χθες ο πρωθυπουργός έστειλε και ένα ακόμα σήμα. Ότι πλέον χαράσσει τη στρατηγική του έχοντας, πρακτικά, ως αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ.

Η δημοσκοπική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά του οποίου πλέον γλιστρούν κάτω από 7% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καθώς και η σύγκρουση που σοβεί στο κόμμα δημιουργούν νέα δεδομένα.

Αλλωστε, όπως έχει επισημάνει από καιρό η στήλη, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί σύντομα και «επίσημα» αξιωματική αντιπολίτευση.

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής επιτρέπουν στον Νίκο Παππά να είναι βουλευτής και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του. Ο πρόεδρος της Βουλής και οι υπουργοί τον αποδέχονται και συνομιλούν, θεσμικά, μαζί του.

Ο πρωθυπουργός όχι. Δεν τον δέχεται στον ρόλο του επικεφαλής της Κ.Ο. και αποχωρεί από τη συνεδρίαση της Βουλής όταν εκείνος ανεβαίνει στο βήμα. Με την πράξη αυτή, όμως, έρχεται σε αντιπαράθεση… με τον πρόεδρο της Βουλής και τους υπουργούς της κυβέρνησής του».

Αυτό είναι, εν ολίγοις, το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να μην «αναγνωρίζει» τον κ. Παππά, ενώ «αναγνωρίζει» τον πρόεδρο των «Σπαρτιατών», για παράδειγμα (τυπικά ορθώς, αφού τον αναγνωρίζει, επίσης, το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής).

Η οδυνηρή έκπληξη για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η σιωπή των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών για τα παραπάνω. «Και κυρίως του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος υπέστη την παρακολούθηση από την ΕΥΠ, της οποίας πολιτικός προϊστάμενος είναι ο πρωθυπουργός», προσθέτουν.

Κάπως έτσι, στην Κουμουνδούρου κατάλαβαν ότι το πολιτικό σύστημα αποδέχθηκε να περάσει στο ΠΑΣΟΚ ο… de facto ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρόλο που de jure ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αν συνεχίσει η δημοσκοπική κατρακύλα τους, πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να επιβληθούν στα κοινοβουλευτικώς δρώμενα…

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: O Στέφανος Κασσελάκης στηλίτευσε δημοσίως χθες, μιλώντας σε υποστηρικτές του, την κίνηση Μητσοτάκη. 

«Άκρως παιδαριώδες από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, δεν είναι δική του δουλειά να αποφασίσει ποιος θα εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση», είπε. 

Λογικό, θα πείτε, αφού δική του ήταν η επιλογή (λίγες μέρες πριν καθαιρεθεί) να αναλάβει ο κ. Παππάς επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Λογικό και… πολιτικά πολιτισμένο, θα πρόσθεταν άλλοι, διότι ο κ. Παππάς συντάχθηκε, στη συνέχεια, με τους «87» στην πρόταση μομφής κατά του κ. Κασσελάκη. Οπότε η μικροπολιτική λογική θα επέβαλε τη «σιωπή» του πρώην προέδρου. 

Την οποία δεν επέλεξε.

ΥΓ. Η μεγάλη προσέλευση κόσμου και τα βεγγαλικά στα «εγκαίνια» των γραφείων του Στέφανου, χθες, παρέπεμπαν ευθέως σε προεκλογική συγκέντρωση. Για ποιο... κόμμα δεν ξέρουμε.

 

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Νέο καμπανάκι για τις εκταμιεύσεις των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (RFF) χτύπησε ο κεντρικός τραπεζίτης, μιλώντας χθες σε συνέδριο της Ναυτεμπορικής.

Ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε ότι το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του RRF είναι ικανοποιητικό (51% από συνολικό ποσό 36 δισ. ευρώ) και η Ελλάδα αναδεικνύεται 5η στη σχετική κατάταξη χωρών, ενώ και στο δανειακό σκέλος καταγράφεται ικανοποιητική πρόοδος ως προς την υπογραφή συμβάσεων δανείων.

«Ωστόσο, οι εκταμιεύσεις των επιχορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό, γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών», επισήμανε.

Εν ολίγοις, η αγορά χρήμα ακούει και χρήμα δεν… πολυβλέπει.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δεν κρύβουν τα χαμόγελά τους οι τραπεζίτες από τη ροή πληρωμών του Δημοσίου όσον αφορά τις εγγυήσεις που έχουν καταπέσει και συνδέονται με τα δάνεια που δόθηκαν σε Ρομά, παλιννοστούντες, πλημμυροπαθείς, σεισμοπαθείς κ.λπ.

Το τελευταίο 8μηνο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι συνεπέστατο στις πληρωμές και η ροή του χρήματος αφορά κυρίως στεγαστικά δάνεια για τα οποία το Δημόσιο οφείλει πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Όσο για τα υπόλοιπα δάνεια της κατηγορίας (σ.σ. που φέρουν δηλαδή εγγύηση του Δημοσίου και είναι επαγγελματικά), η εξίσωση δεν είναι τόσο απλή και μάλλον θα πάρουν τη δικαστική οδό.

Το θετικό, όμως, για τις τράπεζες είναι ότι το ζήτημα τακτοποιείται, καθώς επρόκειτο για ανοιχτή «κόκκινη» πληγή στα χαρτοφυλάκια. Τώρα βλέπουν χρήμα να μπαίνει στο ταμείο.

Σημειώστε ότι τα εν λόγω δάνεια δεν μπορούσαν να μπουν σε πακέτα τιτλοποιήσεων.

 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ: Αμερικανικές στοιχηματικές εταιρείες, πολλά από τα μεγάλα γκάλοπ, το προβλεπτικό μοντέλο του Εconomist, καθώς και μεγάλοι παίκτες των αγορών, έχουν αρχίσει να προεξοφλούν εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Αυτό συμβαίνει παρά την υποστήριξη της συντριπτικής πλειονότητας των μεγάλων ΜΜΕ προς την Κάμαλα Χάρις, τόσο στις ίδιες τις ΗΠΑ όσο και στην υπόλοιπη Δύση, όπως και πολλών διάσημων επιχειρηματιών και καλλιτεχνών.

Με τρανταχτή εξαίρεση βέβαια τον Ελον Μάσκ, που στηρίζει... 150% τον Τραμπ.

Παρότι οι δύο αντίπαλοι εμφανίζονται να είναι κοντά σε ποσοστά, οπότε πολλά μπορεί να αλλάξουν, ακόμη κι από ένα αναπάντεχο γεγονός, όλα δείχνουν ότι η Κάμαλα και ο αντιπρόεδρός της Τιμ Γουόλς έχουν κάνει «κοιλιά», που όσο περισσότερο εμφανίζονται τόσο… μεγαλώνει!

Πέρα από τις αντικειμενικές συνθήκες, όπως το ότι οι Αμερικανοί απεχθάνονται τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, κάτι που είναι εις βάρος των Δημοκρατικών εξαρχής, η αλήθεια είναι ότι αυτό το «ντουέτο» Κάμαλα- Τιμ δεν είναι καθόλου επιτυχημένο.

Αμφότεροι δείχνουν στις εμφανίσεις τους πολύ κατώτεροι των προσόντων και της επικοινωνιακής επάρκειας που απαιτεί η διεκδίκηση της προεδρίας. Περισσότερο από τον «Ντόναλντ»; θα πείτε. Ήταν δύσκολο, λόγω του υπερβάλλοντος ναρκισσισμού και των απίθανων ιδιομορφιών του Τραμπ, αλλά φαίνεται ότι το έχουν καταφέρει!

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γουόλς αντιμετωπίζεται μόνιμα από τους αντιπάλους ως… καρικατούρα και η ίδια η Κάμαλα ως «μαριονέτα» του συστήματος, χωρίς ηγετικά χαρακτηριστικά και πολιτικό σχέδιο.

Κάνει ό,τι μπορεί ο Ομπάμα να μαζέψει την κατάσταση, υπέρ βωμών και εστιών, παρότι ήταν χρονικά ο τελευταίος από τις «ιερές αγελάδες» του κόμματος (ζεύγος Κλίντον, Πελόζι κ.λπ.) που εκδηλώθηκε υπέρ της Χάρις.

Ό,τι και να κάνει όμως, οι άλλοι δύο διεκδικούν την εκλογή!

 

ΤΙΤΑΝ: Στις 18 Οκτωβρίου το Δ.Σ. της «ΑΕ Τσιμέντων Τιτάν», της ελληνικής θυγατρικής δηλαδή του ομίλου Titan, αποφάσισε τη διανομή προμερίσματος τρέχουσας χρήσης ποσού 2,6 δισ. ευρώ (30,77 ευρώ ανά μετοχή).

Δεν πρόκειται περί λάθους, καθώς από τις συνημμένες οικονομικές καταστάσεις 9μήνου προκύπτει ότι η ΑΕ Τιτάν ενέγραψε κέρδη μετά από φόρους 2,61 δισ. ευρώ. Το 1,5 δισ. ευρώ ήρθε από έσοδα συμμετοχών και χρεογράφων και το 1,1 δισ. ευρώ από κέρδη πώλησης συμμετοχών.

Προφανώς η «ΑΕ Τσιμέντων Τιτάν» πώλησε στη μητρική της ή σε άλλη εταιρεία του ομίλου Titan μέρος των δραστηριοτήτων της και η ρευστότητα επιστρέφει στη μητρική μέσω προμερίσματος.

Το πιο πιθανό είναι να μεταβιβάστηκαν από την ελληνική θυγατρική οι συμμετοχές που κατείχε στην Titan America, ενόψει της εισαγωγής των μετοχών της στη Wall Street.

Εντυπωσιακό, επομένως, το προμέρισμα αλλά με δεδομένο ότι προήλθε από ενδομιλική συναλλαγή, σε επίπεδο ομίλου δεν έχει κάποια επίδραση...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v