Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 21 2024

Συνεχίζει το buy back η Alpha Bank-Διαφορές σοκ μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ-Τα δάνεια της Δέλτα και το waiver

Συνεχίζει το buy back η Alpha Bank-Διαφορές σοκ μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ-Τα δάνεια της Δέλτα και το waiver

ALPHA BANK: Συνέχισε τις μεγάλες αγορές ιδίων μετοχών η διοίκηση της τράπεζας, στο πλαίσιο του buy back που έχει δρομολογήσει η διοίκηση του Βασίλη Ψάλτη (φωτ.).

Χθες έγινε γνωστό ότι το διάστημα 12-19 Αυγούστου αποκτήθηκαν συνολικά 2,298 εκατομμύρια μετοχές με αντίτιμο 3,633 εκατομμύρια ευρώ. Η μέση τιμή, δηλαδή, διαμορφώθηκε σε 1,5807 ευρώ.

Πλέον, κατέχει 9,14 εκατ. τίτλους που αντιστοιχούν σε 0,39% του μετοχικού κεφαλαίου. Η μετοχή χθες έκλεισε στο 1,583 ευρώ, με πτώση 0,75% και συναλλαγές 4,84 εκατ. ευρώ.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Αποκαλυπτικά για το handicap που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία και η οικονομία γενικότερα είναι τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας. 

Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς ήταν 30 δολάρια η μεγαβατώρα, ενώ στην Ευρώπη έφτανε τα 70 δολάρια!

Βλέπετε, με βάση τα στοιχεία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών σε Γερμανία και Γαλλία, μπορεί οι τιμές να υποχώρησαν σε σχέση με το 2023, παραμένουν όμως 40% πάνω από τον μέσο όρο του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο. Το κόστος στις ΗΠΑ υπολογίζεται στα 2,2 δολάρια ανά mBtu, έναντι πέριξ των 10 στη Γηραιά Ηπειρο.

Με τόσο σοκαριστικές διαφορές δεν είναι να απορεί κανείς γιατί πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποιούν για τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης της Ευρώπης.

Οι Βρυξέλλες ωστόσο… κωφεύουν.

 

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ: Όταν προ ημερών πνίγηκε 8χρονο κορίτσι σε πισίνα κατασκήνωσης στη Χαλκιδική, ξεκίνησαν έλεγχοι οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν τηρούνταν τα μέτρα ασφαλείας. Προχθές, μάλιστα, ανεστάλη η λειτουργία της κατασκήνωσης.

Ανάλογοι έλεγχοι ξεκίνησαν και στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, μετά τον θανάσιμο τραυματισμό 19χρονου, ο οποίος εκσφενδονίστηκε από την καρέκλα κινούμενου παιχνιδιού.

Επρεπε, δηλαδή, να χαθούν ζωές για να ελεγχθούν δύο σημεία διασκέδασης που λειτουργούν από την αρχή του καλοκαιριού κι έχουν φιλοξενήσει εκατοντάδες ανθρώπους - κυρίως παιδιά. Και μάλιστα χωρίς άδεια λειτουργίας, όπως στην περίπτωση του λούνα παρκ, με τον δήμο Κασσάνδρας να ελέγχεται τώρα από το υπουργείο Εσωτερικών για την παράλειψη.

Βέβαιο είναι ότι κάτι δεν πάει (καθόλου) καλά…

 

ALPHA TRUST: Επενδυτικά προγράμματα περιοδικών καταβολών δεν προσφέρουν πλέον μόνο οι ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ).

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Alpha Trust μέσα από το πρόγραμμα συστηματικής αποταμίευσης «ψιλά-ψηλά» (μηνιαία καταβολή τουλάχιστον 30 ευρώ, μέσω αυτόματης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού).

Γενικότερα, οι υποστηρικτές προϊόντων περιοδικών καταβολών θεωρούν πως μέσα από μια τέτοια διαδικασία γίνεται εφικτή η αποταμίευση ακόμη και από νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων, ενώ επιτυγχάνεται μια ικανοποιητική σχέση κινδύνου-προσδοκώμενης απόδοσης.

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, όμως αρκετές εταιρείες συνεργάζονται με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Όπως για παράδειγμα η βιομηχανία Pelopac -παράγει ελιές, σνακ και χούμους για αλυσίδες του εξωτερικού- που συνεργάζεται με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μέσω του προγράμματος «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Αντικείμενο της συνεργασίας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και αυξημένη διάρκεια ζωής.

Παράλληλα, η βιομηχανία συνεχίζει τις επενδύσεις. Πέρυσι ολοκλήρωσε μια ακόμη, ύψους 5 εκατ. ευρώ, που αφορούσε την επέκταση των κτιριακών της εγκαταστάσεων και νέες γραμμές παραγωγής.

Η περσινή χρονιά, πάντως, δεν ήταν και η καλύτερη για την εταιρεία. Οι πωλήσεις κατέγραψαν απώλειες 24,9%, υποχωρώντας στα 22,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν σε 202 χιλιάδες ευρώ.

 

ΔΕΛΤΑ: Μείωση δανεισμού κατά 55,3 εκατ. ευρώ εμφάνισε το 2023 η εταιρεία, «ναυαρχίδα» του ομίλου Vivartia στα προϊόντα διατροφής, καθώς χρησιμοποίησε 55 εκατ. ευρώ από το έσοδο πώλησης της United Milk για προπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων.

Ο τραπεζικός δανεισμός στο τέλος του 2023 ανήλθε σε 90,16 εκατ. ευρώ και ο καθαρός σε 69,6 εκατ. ευρώ.

Παρά τη σημαντική αποπληρωμή, υπήρξε υπέρβαση του δείκτη κάλυψης τόκων σε επίπεδο ομίλου, με αποτέλεσμα η ΔΕΛΤΑ να ζητήσει να λάβει waiver από τις πιστώτριες τράπεζες για μη τήρηση χρηματοοικονομικού δείκτη δανειακής σύμβασης (σ.σ. κοινοπρακτικού δανείου).


ΔΕΛΤΑ ΙΙ: Ο όμιλος ΔΕΛΤΑ εμφάνισε στις 31/12/2023 οριακά θετικό κεφάλαιο κίνησης (1,4 εκατ. ευρώ), ενώ σε επίπεδο μητρικής παρέμεινε αρνητικό (10,6 εκατ. ευρώ), καταγράφοντας όμως βελτίωση κατά σχεδόν 16 εκατ. ευρώ έναντι του 2022.

Τα EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες άγγιξαν τα 20 εκατ. ευρώ, χάρη στη διεύρυνση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά 640 μ.β (29,7% από 23,3% το 2022).

Το κέρδος από την πώληση της United Milk ανήλθε σε 31,36 εκατ. ευρώ.

 

VIVARTIA: Πράσινο φως στη διανομή μερίσματος 1,05 εκατ. ευρώ άναψε η πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων.

Το προς διανομή μέρισμα προέρχεται από σχηματισθέν ειδικό αποθεματικό (αποθεματικό υπεραξίας μεταβίβασης μετοχών δυνάμει του άρθρου 48Α του ν. 4172/2013) παλαιότερου έτους, το οποίο περιλαμβάνονταν στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της χρήσης που έληξε στις 31/12/2022. 

Σχετική απόφαση είχε λάβει η περσινή τακτική γενική συνέλευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v