ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα (την προσεχή Δευτέρα) και οι Τούρκοι συνεχίζουν να κινούνται σε διπλό ταμπλό.
Από τη μία, ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι η Τουρκία «προσπαθεί να αυξήσει τους φίλους της» και ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με τις χώρες της περιοχής μας».
Από την άλλη, δυναμιτίζει το κλίμα με το άνοιγμα του σημαντικού βυζαντινού ναού της Μονής της Χώρας ως τζαμιού και τη διατήρηση -με ποικίλους τρόπους- του αφηγήματος της «γαλάζιας πατρίδας».
Η ελληνική πλευρά κρατά χαμηλούς τόνους, προετοιμάζεται με προσοχή για το τετ α τετ των δύο ηγετών και κρατά μικρό καλάθι για το αποτέλεσμα των συνομιλιών.
Βασική επιδίωξη αυτή τη στιγμή είναι η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και η έμφαση στη θετική ατζέντα, σε θέματα όπως η Πολιτική Προστασία και ο Τουρισμός, δεδομένου ότι «στα σοβαρά ζητήματα, τα πράγματα είναι μπλοκαρισμένα», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.
ΡΑΜΑ: Και μιας και η συζήτηση για τα εθνικά θέματα, ο Έντι Ράμα επιμένει στην πρόθεσή του να επισκεφθεί την ερχόμενη Κυριακή την Αθήνα για να πραγματοποιήσει προεκλογική ομιλία σε Αλβανούς μετανάστες, παρά τις ελληνικές παραινέσεις να τη μεταθέσει χρονικά για μετά τις ευρωεκλογές.
Μάλιστα ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει ήδη κάνει δύο αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον ερχομό του στην πρωτεύουσα, προσκαλώντας τους συμπατριώτες του να δώσουν το παρών, μολονότι επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης δεν έχει υπάρξει.
Και αυτό, στον απόηχο της υπόθεσης Μπελέρη και της υποψηφιότητάς του με τη ΝΔ. Προφανώς μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή της 12ης Μαΐου για την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα. Είναι η μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη σύλληψη Μπελέρη από τις αλβανικές αρχές και η απαρχή μιας νέας περιόδου έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.
Ένταση που δεν αποκλείεται να ενισχυθεί με αφορμή και την εν λόγω εκδήλωση, στο τέλος της εβδομάδας.
ΝΟVA-UNITED: Το πρόσφατο θέμα του Bloomberg για ενδιαφέρον της Emirates Telecommunications Group να εξαγοράσει τη United Group, σε αποτίμηση 8 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνει πλήρως τις πληροφορίες που σας δώσαμε από αυτή τη στήλη ήδη από τις 12 Φεβρουαρίου, περιγράφοντας τους δύο διαφορετικούς τρόπους πώλησης που εξετάζει η ΒC Partners με τον Νίκο Σταθόπουλο (φωτ.), αλλά και φωτογραφίζοντας έμμεσα και τους Άραβες ως πιθανούς ενδιαφερόμενους, λόγω της παρουσίας τους στην Ανατολική Ευρώπη.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου, επανήλθαμε, σημειώνοντας επιπρόσθετα ότι ο πήχης για την περίπτωση που πουληθεί αυτόνομα η ΝΟVA μπαίνει εκ των πραγμάτων στα 2 δισ. ευρώ, με βάση τις συγκριτικές αποτιμήσεις σε άλλα παρόμοια deal.
ΝΟVA UNITED II: Με δεδομένο ότι η NOVA αντιπροσωπεύει περίπου 27% της κερδοφορίας αλλά και περίπου 30% των εσόδων της United Group, ως η μεγαλύτερη εταιρεία στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου, προκύπτει ότι η αποτίμηση των 8 δισ. ευρώ για το σύνολο της United που αναφέρει το Bloomberg δύσκολα θα μπορούσε να αφορά ποσό μικρότερο από 2 δισ. ευρώ για την ελληνική θυγατρική.
To ερώτημα είναι πότε θα αρχίσει να επισημοποιείται περαιτέρω η διαδικασία με την κατάθεση προσφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ενδέχεται να συμβεί τον ερχόμενο μήνα.
Το πώς θα γίνει τελικά η πώληση, αν δηλαδή τελικά θα πουληθεί ολόκληρη η United Group (μαζί με το μειοψηφικό ποσοστό που κατέχει ο Σέρβος δισεκατομμυριούχος Ντράγκαν Σόλακ), ή αν θα πουληθούν οι θυγατρικές κατά μόνας ή σε επιμέρους συνδυασμούς, όπως είχαμε γράψει εξαρχής, θα εξαρτηθεί από το συγκριτικό ενδιαφέρον και τα… ποσά.
Προφανώς για να περάσει η BC σε διαδικασία τμηματικών πωλήσεων (που είναι περισσότερο χρονοβόρα και κοστοβόρα) θα πρέπει το «sum of the parts» να βγάζει σημαντικά υψηλότερες υπεραξίες για τον πωλητή, από ό,τι η ενιαία συνολική πώληση.
MOH: Στο πλαίσιο άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης (stock option plan), εκτελεστικά μέλη ΔΣ και στελέχη του ομίλου απέκτησαν σχεδόν 180 χιλιάδες μετοχές Motor Oil, με τιμή χορήγησης τα 13,47 ευρώ ανά μετοχή.
Εξ αυτών, οι 138.456 μετοχές αφορούν τον Γιάννη Βαρδινογιάννη. Προηγήθηκε η δωρεάν διάθεση 182.120 ιδίων μετοχών σε μέλη ΔΣ και στελέχη.
ΤΙΤΑΝ: Αισθητή διεύρυνση περιθωρίων κέρδους πέτυχε, πέρυσι, η εγχώρια θυγατρική της Titan, ΑΕ Τσιμέντων Τιτάν, με αποτέλεσμα τα λειτουργικά της κέρδη να υπερδιπλασιαστούν, την ώρα που ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 21,5% (369,6 εκατ. ευρώ).
Το μικτό περιθώριο ανήλθε σε 26,8% από 19,6% το 2022 και το περιθώριο EBITDA σε 15,23%, με τη λειτουργική κερδοφορία (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) να διαμορφώνεται σε 56,3 εκατ. ευρώ.
Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 60 εκατ. ευρώ και τα καθαρά σε 54,5 εκατ. ευρώ.
ΤΙΤΑΝ-ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ: Ο όμιλος Titan κάλυψε, τον περασμένο Φεβρουάριο, αύξηση κεφαλαίου, ύψους 20 εκατ. ευρώ στην Ιντερμπετόν Δομικά Υλικά. Η ισχυρή ζήτηση για σκυρόδεμα οδηγεί σε νέες επενδύσεις σε μονάδες και ορυχεία.
Πρόσφατα, η Ιντερμπετόν διεύρυνε τη δυνατότητα λατόμευσης στον Ασπρόπυργο (Λατομεία Ξηρορέματος ΑΕ), μετά από συμφωνία με την αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής.
ATTICA GROUP: Στις 17 Ιανουαρίου η Πειραιώς αποαναγνώρισε τη συμμετοχή της στην Attica Group, ύψους 2,26%, που απέκτησε μετά την απορρόφηση της ΑΝΕΚ (σ.σ. η τράπεζα κατείχε μετοχές ΑΝΕΚ).
Η αποαναγνώριση έγινε μέσω εισφοράς της παραπάνω συμμετοχής στη Strix Holdings. Ειδικότερα διενεργήθηκε αύξηση κεφαλαίου της Strix Holdings εις είδος, η οποία καλύφθηκε από τον μοναδικό μέτοχο Τράπεζα Πειραιώς με εισφορά του 2,26% της Attica Grοup και λήψη ως αντάλλαγμα επιπρόσθετων μεριδίων ετερόρρυθμου εταίρου.