ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Μία μία πέφτουν οι... κεραμίδες. Πρώτα ήταν η διαρροή προσωπικών δεδομένων, μέσω ενδιάμεσων, από το υπουργείο Εσωτερικών προς την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, για την οποία η ίδια η ευρωβουλευτής μαζί με τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και τον γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ απολογήθηκαν προχθές στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Μετά ήρθε η διάρρηξη σε γραφείο του Υπουργείου Εσωτερικών, πού αλλού; Στη διεύθυνση εκλογών, προκαλώντας νέο σάλο. Και χθες βγήκαν τα αποτελέσματα για το πλήθος όσων εγγράφηκαν για να συμμετάσχουν στις εκλογές με επιστολική ψήφο.
Παρά τις διθυραμβικές αναρτήσεις της Νίκης Κεραμέως, μήπως και διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, τα αποτελέσματα είναι μάλλον πενιχρά. Περίπου 202.500 γράφτηκαν, αριθμός που μοιάζει κάπως εντυπωσιακός έως ότου όμως γίνει ο διαχωρισμός στους ψηφοφόρους… εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς κύριος στόχος ήταν η ενεργοποίηση της ελληνικής διασποράς.
Διότι οι 153.300 είναι ψηφοφόροι που διαμένουν στην Ελλάδα και μόνο οι 49.200 είναι κάτοικοι εξωτερικού. Κοινώς, αν λάβουμε υπόψη τη συμμετοχή των ευρωεκλογών του 2019, όλες μαζί οι νέες ψήφοι του εξωτερικού θα αντιπροσωπεύσουν περίπου το 0,84% του συνόλου.
Από την άλλη πλευρά, αν υποθέσουμε ότι όσοι γράφτηκαν από το εσωτερικό δεν το έκαναν επειδή βαριούνται να πάνε από το σπίτι τους στο εκλογικό τμήμα, τότε είναι πιθανό ότι θα ψηφίσουν περισσότεροι ετεροδημότες, αλλά και νέοι που πάνε να δουλέψουν «σεζόν» στον τουρισμό και μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να ψηφίσουν.
Το συμπέρασμα πολιτικού αναλυτή με τον οποίο συνομίλησε η στήλη είναι πως η επιστολική ψήφος μπορεί τελικά να ενισχύσει περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ, που πάει καλά στις μικρές ηλικίες, παρά τη ΝΔ, που έχει ισχυρά ερείσματα στους απόδημους.
Μένει να φανεί μεν, αλλά η κυβέρνηση μάλλον δεν έχει λόγους να είναι έστω και λίγο ευχαριστημένη, τόσο με την Ασημακοπούλου όσο και με την Κεραμέως, που, όπως και να το δούμε, έκαναν μεγάλη ζημιά στο εγχείρημα.
ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ακούστηκε ευχάριστα στο Μέγαρο Μαξίμου, για να το πούμε κομψά, η τοποθέτηση του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου για τις γυναικοκτονίες, στο πλαίσιο συνέντευξής του.
«Έχει βιολογική βάση, το αρσενικό επιτίθεται, το θηλυκό τίκτει», είπε και η θύελλα που προκάλεσε είναι γνωστή. Και, παρά τη διευκρινιστική δήλωση, οι εντυπώσεις χάθηκαν για ακόμη μια φορά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να τον καλύψει, κάνοντας λόγο για «επιστημονική συζήτηση», ωστόσο άφησε και τις αιχμές του για τον υφυπουργό: «Όσοι έχουμε το οποιοδήποτε αξίωμα και απευθυνόμαστε δημοσίως στους πολίτες, έχουμε δηλαδή ένα δημόσιο βήμα, πρέπει να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί, να είμαστε ακριβείς στις διατυπώσεις, για να μην παρερμηνεύονται και δημιουργούνται οι αντιδράσεις αυτές», σημείωσε.
Κι αυτό σαράντα μέρες πριν από τις κάλπες. Περίοδος κρίσιμη, με κομματικό παράγοντα να επισημαίνει πως «και το παραμικρό λάθος αυτή τη στιγμή μπορεί να κοστίσει».
Δεν έχει κι άδικο…
ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ-ΣΥΡΙΖΑ: Τη περίφημη φράση «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες» του Βιργίλιου θυμήθηκε (χαριτολογώντας) ένας από τους παριστάμενους, κατόπιν της ανταλλαγής... δώρων με την οποία ξεκίνησε η χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Οι πρώτοι, δια χειρών Νίκου Παππά και Βαγγέλη Πιλάλη, δώρισαν το βιβλίο του Ινδο-αμερικανού οικονομολόγου και senior καθηγητή στο Cornell (με πρότερη θητεία και στο ΔΝΤ), Eswar S. Prasad «Το Μέλλον του Χρήματος».
Αντικείμενό του είναι μεταξύ άλλων και οι απειλές που επικρέμανται πάνω από τις τράπεζες και το «κλασικό» χρήμα, λόγω των σύγχρονων... αδιαμεσολάβητων τεχνολογιών, όπως τα κρυπτονομίσματα, τα ψηφιακά νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών και γενικότερα η επέλαση των Fintech.
Οι δεύτεροι, δια του προέδρου της Ένωσης Γκίκα Χαρδούβελη, ανταπέδωσαν με το «€υρωσόκ» του πρώην επικεφαλής του Institute of International Finance (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, που πολλοί αναγνώστες θα θυμούνται ότι έζησε από πρώτο χέρι και τώρα περιγράφει στα κείμενά του το δραματικό ελληνικό 2011-2012 και το PSI, εξιστορώντας πώς βίωσε από πρωταγωνιστική θέση τις διαπραγματεύσεις για τα ελληνικά ομόλογα.
Τα μηνύματα των μεν προς τους δε... και τούμπαλιν ήταν προφανή και εστάλησαν με έξυπνο τρόπο, προκαλώντας γέλιο που έσπασε τον πάγο, για να αρχίσει η συζήτηση..
Περισσότερα για το τι συζητήθηκε επί της ουσίας στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr.
ΕΘΝΙΚΗ: Η σημασία που έχει ευρύτερα για την οικονομία η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας φάνηκε για άλλη μια φορά χθες.
Αυτή τη φορά, αιτία ήταν η απόδοση αξιολόγησης BBB (low) στην Εθνική από τον οίκο Morningstar DBRS. Ο οίκος τοποθέτησε την τράπεζα στην ίδια βαθμίδα με την ελληνική οικονομία, καθώς ως γνωστόν δύσκολα μια εταιρεία και δη τράπεζα μπορεί να κινηθεί υψηλότερα από το κράτος στο οποίο εδρεύει.
Σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα τριμήνου, με την Optima να εκτιμά ότι η κερδοφορία θα φτάσει τα 318 εκατ. ευρώ.
MEZZ: Πάρτι στις μετοχές της κατηγορίας, καθώς πίσω από τα οικονομικά μεγέθη οι επενδυτές «διάβασαν» προοπτική καλύτερης μερισματικής ανταμοιβής.
Οι τέσσερις τίτλοι έκλεισαν με κέρδη άνω του 9% και πλέον βρίσκονται κοντά στις κορυφές που έπιασαν νωρίτερα αυτή τη χρονιά.
Συγκεκριμένα, το ΚΑΙΡΟΜΕΖ βρίσκεται πλέον στο 0,372 ευρώ, έχοντας υψηλό το 0,444 ευρώ από τις 7 Φεβρουαρίου. Το ΓΚΜΕΖΖ ανέβηκε στο 0,791 ευρώ, με υψηλό το 0,817 στις 5 Φεβρουαρίου. Το ΣΑΝΜΕΖΖ έκλεισε χθες στο 0,3425 ευρώ, με υψηλό το 0,362 ευρώ της 30ής Ιανουαρίου.
Τέλος, η τιμή του ΦΒΜΕΖΖ είναι 0,0893 ευρώ, έχοντας πιάσει και το 0,102 ευρώ στις 5 Φεβρουαρίου.
Q&R: Αίσθηση προκάλεσε στην αγορά η χθεσινή ανακοίνωση της εισηγμένης ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, ζητώντας να αντλήσει 30,1 εκατ. ευρώ (μία νέα σε κάθε μία παλιά μετοχή).
Ένα μέρος των επενδυτών (ίσως το πιο βραχυπρόθεσμο) δεν είδε με καλό μάτι την ανακοίνωση και έσπευσε να πουλήσει όπως όπως τις μετοχές του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι χθες άλλαξε χέρια το 4,76% της εταιρείας και ο τίτλος έκλεισε στο -6,81%, έχοντας βρεθεί να χάνει έως 13% στο χαμηλό ημέρας.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, αποδεικνύεται πως οι νέοι μεγάλοι επενδυτές (οι «εφοπλιστές») δεν ήρθαν για να κάνουν απλώς ένα χρηματιστηριακό παιχνίδι, αλλά έχουν πρόθεση να δημιουργήσουν έναν ισχυρό πόλο στην αγορά πληροφορικής.
Όπως διαμηνύεται, η έκδοση θα καλυφθεί πλήρως και μάλιστα με άνεση (ακούγεται πως υπάρχει ενδιαφέρον από «γερούς παίκτες»), ενώ δεν υπάρχει πρόθεση εξόδου της μετοχής από το ταμπλό του ΧΑ.
ACS: Παραμένει ενεργό το ενδιαφέρον για εξαγορά της ACS αλλά το ζήτημα είναι το τίμημα, όπως ευθαρσώς δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου Quest, Θεόδωρος Φέσσας, στο περιθώριο της Γ.Σ. της ομόσταβλης BriQ Properties.
Ο ίδιος δεν αποκάλυψε προφανώς με ποιους συνομιλεί, ωστόσο είπε πως υπάρχει ενδιαφέρον από διάφορες πλευρές. Η τελική έκβαση, ωστόσο, σημείωσε πως εξαρτάται από το αν ο «πωλητής» αισθάνεται ικανοποιημένος με τις προσφορές (και τις επιδιωκόμενες υπεραξίες της επένδυσής του) αλλά και από το αν ο «αγοραστής» εκτιμά ότι το τίμημα είναι fair και αφήνει περιθώριο μελλοντικών κερδών.
Πρόσθεσε πάντως πως «είτε έτσι είτε αλλιώς, πάλι καλά θα είμαστε», ρήση που προσομοιάζει με τις εκτιμήσεις και δημόσιες δηλώσεις του κ. Γ. Περιστέρη για την κυοφορούμενη πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.