ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μέσω δύο άρθρων , στα «ΝΕΑ» και στο «in.gr» ήρθαν οι πρώτες έμμεσες απαντήσεις του μεγαλοεφοπλιστή και εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη, στις κατηγορίες της κυβέρνησης περί οικονομικών συμφερόντων που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση.
Στο κύριο άρθρο στα ΝΕΑ του Σαββάτου γίνονται αναφορές στη δημοσιογραφική αποστολή των Μέσων του ομίλου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει η κατακλείδα: «Το ΒΗΜΑ, τα ΝΕΑ και το MEGA γνωρίζουν καλά τον ρόλο τους. Θα εξακολουθήσουν να επιτελούν το λειτούργημά τους, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, χωρίς να δέχονται μαθήματα από κανέναν.
Και σε ό,τι αφορά ειδικότερα την τραγωδία των Τεμπών, δεν θα επιτρέψουν τη συγκάλυψη, ούτε τη λήθη».
Σαφέστατη η αιχμή…
Ωστόσο ίσως η πιο… πιπεράτη απάντηση, λόγω και των πολιτικών προεκτάσεών της, ήρθε πάλι έμμεσα, από το Editorial του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου στο in.gr με τίτλο «Για κοίτα με στα μάτια» και φωτό του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στο κείμενο αυτό αφενός χαρακτηρίζονται, εμμέσως πλην σαφώς, ως… «αγγελιοφόροι» οι δύο υπουργοί που καρατομήθηκαν. Κι αφετέρου (στο… υστερόγραφο) δίδεται απάντηση στην προτροπή του πρωθυπουργού προς οικονομικά συμφέροντα να κατέβουν στις εκλογές και να… μετρηθούν.
«Πάντως τα συμφέροντα που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρει το κείμενο. «Έχουν εμφανιστεί, έχουν "μετρηθεί" σε εκλογές και το 2014 (με Μιχαλολιάκο) και το 2019 (με Βλαχάκο) και βγήκαν Νικητές απέναντι σε πολύ προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ, που στήριζαν πρωθυπουργοί όπως ο κ. Σαμαράς και ο κ. Μητσοτάκης».
Πρόκειται για αναφορά στη διπλή επικράτηση του Γιάννη Μώραλη στον δήμο του Πειραιά, με τη στήριξη του Βαγγέλη Μαρινάκη, παρότι η ΝΔ στήριξε άλλους υποψήφιους δημάρχους.
Λόγω έδρας, έπαιξε ρόλο και ο… Ολυμπιακός βέβαια.
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ηχηρή, αν μη τι άλλο, η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού για το δημογραφικό στο Star Forum 2024.
«Δεν σας μιλώ πολιτικά, μην κάνετε λάθος, κι ακόμα λιγότερο δεν σας μιλώ κομματικά. Σας μιλώ εθνικά. Πρέπει να δράσουμε τώρα και να δράσουμε σθεναρά! Οι απαντήσεις που ψάχνουμε είναι ορατές και περνούν από τη συνείδησή μας. Αρκεί να την ακούσουμε που σημαίνει εθνικό συναγερμό», σημείωσε.
Υπήρξε και ένα σημείο που έχει το δικό του ενδιαφέρον. «Αφ' υψηλού ελιτίστικες συμπεριφορές δεν χωρούν», είπε. «Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από σεβασμό στις αξίες, τις παραδόσεις τους και τις ρίζες τους, τον πατριωτισμό και την εθνική τους ταυτότητα, τον ρόλο της οικογένειας, τη θρησκευτική τους πίστη. Έχουν ανάγκη να πειστούν ότι δεν μπορεί στο όνομα ενός δικαιωματισμού να μη γίνονται εξίσου σεβαστά τα δικά τους δικαιώματα».
Σαν καρφί μάς ακούστηκε…
NOVAL: Για εισαγωγή στο Χ.Α. ετοιμάζεται η εταιρεία εντός του τρέχοντος μήνα. Το βασικό σενάριο προβλέπει έκδοση τουλάχιστον 35,8 εκατ. μετοχών, ώστε να επιτευχθεί ελάχιστο free float 25%, στο τραπέζι, όμως, έχουν πέσει και εναλλακτικά σενάρια.
Η ΑΕΕΑΠ έκλεισε το 2023 με εύλογη αξία επενδύσεων σε ακίνητα 557,3 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται η συμμετοχή στη μικτή (50%-50%) με την Brook Lane, εταιρεία Grid.
Τα έσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε 29,3 εκατ. ευρώ, τα προσαρμοσμένα EBITDA σε 17,8 εκατ. ευρώ και τα κέρδη σε 64,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 47,6 εκατ. από αναπροσαρμογή ακινήτων σε εύλογη αξία.
TRASTOR: Στις 26 Μαρτίου το Δ.Σ. της εισηγμένης αποφάσισε εκκίνηση της διαδικασίας μετατροπής 52.129.572 ομολογιών του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ), τις οποίες κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς.
Οι παραπάνω ομολογίες μετατρέπονται σε 39.492.100 νέες μετοχές Trastor. Με δεδομένο ότι η τράπεζα κατέχει ήδη το συντριπτικό ποσοστό της ΑΕΕΑΠ (98,36%), η μετατροπή του ΜΟΔ δεν θα αλλάξει τις μετοχικές ισορροπίες.
Το προσαρμοσμένο με τις νέες μετοχές NAV διαμορφώθηκε στις 31/12/2023 σε 1,47 ευρώ.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Ως δημιουργία κλίματος, προκειμένου να εξορθολογιστούν τυχόν μαξιμαλιστικές προσδοκίες για τα μερίσματα τραπεζών, ανάγνωσε η αγορά το δημοσίευμα του Bloomberg.
Το ίδιο ακριβώς κλίμα είχε καταγραφεί προ μηνός, όταν βρέθηκε στην Αθήνα κλιμάκιο του SSM για επαφές με τις διοικήσεις των τραπεζών. Τα στελέχη SSM επισήμαναν τότε τόσο το θέμα της ποιότητας κεφαλαιακής βάσης, λόγω της υψηλής συμμετοχής των οριστικών και εκκαθαρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων ( Deferred Tax Credits- DTCs) στα κεφάλαια, όσο και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων με εγγύηση Δημοσίου, τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν.
Υπό το παραπάνω πρίσμα, οι τραπεζίτες θεωρούν ότι ο SSM στέλνει μήνυμα να υποβληθούν μετρημένα αιτήματα διανομής μερισμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι η κατάθεση των επίσημων αιτημάτων για τις διανομές μερισμάτων χρήσης έχει προσδιοριστεί κατά το τελευταίο 10ήμερο Απριλίου και οι εγκρίσεις αναμένονται τον Ιούνιο. Οι τράπεζες έχουν προϋπολογίσει διανομή μερισμάτων που αντιστοιχούν σε επίπεδα 10% ως 30% των καθαρών κερδών χρήσης 2023.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΙΙ: Η αγορά, λόγω και της μειωμένης συμμετοχής ξένων επενδυτών ελέω Πάσχα καθολικών, δεν επηρεάστηκε από το δημοσίευμα του Bloomberg. Σύμφωνα με αναλυτές, οι επενδυτές θεωρούν ότι ακόμη και αν «ψαλιδιστούν» τα μερίσματα χρήσης 2023, θα πρόκειται για συμβολική κίνηση (π.χ. το 30% θα περικοπεί σε 25%). Θυμίζουν, δε, ότι κάποιες τράπεζες έχουν καθοδηγήσει την αγορά για εύρος μερίσματος (π.χ. η ΕΤΕ ανέφερε ότι θα διαθέσει 20% ως 30% των καθαρών κερδών χρήσης).
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Εθνική, επειδή η αγορά έχει προεξοφλήσει επαναγορά μετοχών, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί η αποεπένδυση ΤΧΣ. Σε αυτό το σενάριο η περίπτωση ο SSM να επιτρέψει μαζί με επαναγορά και διανομή μερίσματος χρήσης 2023 δυσκολεύει, μετά και τις συνεχείς υπενθυμίσεις SSM για αυτοσυγκράτηση στις διανομές.
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Συζητήσεις έχουν προκαλέσει στην αγορά τα κίνητρα που έχει δώσει στο δίκτυό της η Εθνική Ασφαλιστική, προκειμένου οι πελάτες της που διαθέτουν συγκεκριμένα επενδυτικά προϊόντα εγγυημένης απόδοσης (2%, ή 3% ετησίως) να τα ρευστοποιήσουν.
Αν και υπάρχουν διάφορες απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα, έμπειροι παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι ο όλος χειρισμός γίνεται με νομότυπο τρόπο, αφού στο τέλος της ημέρας την όποια απόφαση την παίρνει ο ίδιος ο πελάτης.
Το πρώτο ερώτημα που αναδύεται είναι το αν τελικά από αυτή την κίνηση ωφελείται ο πελάτης ή όχι. Η απάντηση είναι προφανώς θετική, καθώς του δίνεται μια επιπλέον εναλλακτική δυνατότητα, που δεν είχε: Να εισπράξει «εδώ και τώρα» το σύνολο του κεφαλαίου που κατέβαλε και τους μέχρι τώρα προβλεπόμενους τόκους, χωρίς να είναι αναγκασμένος να περιμένει μέχρι τη λήξη του συμβολαίου.
Ένα δεύτερο ερώτημα είναι το αν συμφέρει έναν πελάτη που δεν έχει ζήτημα ρευστότητας, να διατηρήσει το ασφαλιστικό πρόγραμμα που κατέχει ή να το ρευστοποιήσει. Αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια, καθώς εξαρτάται από τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων και των αποδόσεων που θα μπορούσε εναλλακτικά να καρπωθεί ο ασφαλισμένος για τα επόμενα χρόνια, τοποθετώντας τα χρήματά του στην επένδυση της αρεσκείας του.
Το μόνο βέβαιο είναι πως η κίνηση αυτή της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί τη συνέχεια άλλων, που έχουν ως κοινό στόχο τη μείωση των απαιτούμενων εποπτικών κεφαλαίων και την περαιτέρω άνοδο των δεικτών φερεγγυότητάς της. Προς την ίδια άλλωστε κατεύθυνση κινείται και η διερεύνηση της Εθνικής τόσο για αντασφάλιση κάποιων παλαιών συμβολαίων της (η διοίκηση διαβεβαίωσε πως αν γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα θιγούν τα συμφέροντα των πελατών), όσο και για την πώληση του ακινήτου που φιλοξενεί σήμερα την κεντρική της διοίκηση επί της Λεωφόρου Συγγρού.
Γιατί όμως να αυξηθεί περαιτέρω ένας ήδη υψηλός δείκτης φερεγγυότητας; Οι «κακές γλώσσες» λένε πως επιχειρείται κάτι τέτοιο προκειμένου να προκύψουν μεγάλες επιστροφές κεφαλαίου προς τους μετόχους (90% CVC και 10% Εθνική Τράπεζα).
Η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής διαψεύδει μια τέτοια σκοπιμότητα και τονίζει ότι οι κινήσεις της έχουν ως προτεραιότητα την υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος αναδιάρθρωσης που θα αναδείξει τον «κρυμμένο θησαυρό» της εταιρείας.
«Τώρα, αν προκύψει και κάποιο ποσό χρημάτων που θα περισσεύει, φαντάζομαι πως οι μέτοχοι δεν θα αρνηθούν να εισπράξουν μέρισμα», είχε απαντήσει ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής Robert Gauci, σε σχετικό ερώτημα που είχε υποβάλει τον προηγούμενο μήνα το Euro2day.gr.