Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 28 2024

Σε 10 εταιρείες το «ντου» της Επ. Ανταγωνισμού - Φλωρίδης: Ο υπουργός «πού να ξέρω εγώ» - Tips για ΕΛΠΕ, ΕΤΕ, Intrum

Σε 10 εταιρείες το «ντου» της Επ. Ανταγωνισμού - Φλωρίδης: Ο υπουργός «πού να ξέρω εγώ» - Tips για ΕΛΠΕ, ΕΤΕ, Intrum

ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ρεσιτάλ αμετροέπειας έδωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εντός και εκτός Βουλής.

Δεν είναι μόνο η φράση του «όσοι κάνουν σπέκουλα για μπαζώματα είναι για τα μπάζα», που έβγαλε τίτλους σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ, μια φράση που περιλαμβάνει βέβαια και τους συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη, όπως η Μαρία Καρυστιανού, που επίμονα ψάχνουν απαντήσεις για το μπάζωμα.

Ούτε η οξύτητα του λόγου του για τους πολιτικούς αντιπάλους, που ξεκίνησε με κορώνες περί διαπλοκής για το πρώην κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ, και κατέληξε σε κατηγορίες περί «αριστερόστροφου φασισμού», με αποτέλεσμα να τον χαρακτηρίσει υποτιμητικά ως πολιτικό... γενίτσαρο ο Σωκράτης Φάμελλος.

Είναι και τα όσα είπε το πρωί της ίδιας μέρας στον Σκάι. Ξεκίνησε μιλώντας για τη διάταξη που ο ίδιος πέρασε ταχέως, για να μπορούν οι ανακριτές να ακούσουν τις συνομιλίες μεταξύ μηχανοδηγών στα Τέμπη.

 

ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΙΙ: Κάπου εκεί όμως η συζήτηση... ξέφυγε. Διότι ένας από τους δημοσιογράφους τού είπε «άρα εμείς ακούσαμε (σ.σ. μέσω της γνωστής διαρροής) τις συνομιλίες, πριν τις ακούσουν οι ανακριτές;».

«Ναι ναι», απάντησε ο κ. Φλωρίδης. «Μα είναι δυνατόν;», τον ρωτά άλλος δημοσιογράφος. «Ε, αυτό έγινε, τι να κάνω τώρα;» απαντά… αγέρωχα ο υπουργός (θυμίζουμε) Δικαιοσύνης.

«Όχι και τι να κάνετε, τι να κάνετε;» τον ρωτά σε έντονο ύφος δημοσιογράφος που εξανίσταται, αλλά διακόπτει έτερος και ρωτά τον υπουργό πώς διέρρευσαν αυτές οι συνομιλίες. Για να λάβει την… αποστομωτική απάντηση, «α, μη μου τα λέτε τώρα αυτά, πού να ξέρω εγώ».

Μόνο ότι ήταν… περαστικός δεν μας είπε!

Σε ένα ευνομούμενο κράτος βέβαια, για να απαντήσουμε εμείς στον υπουργό Δικαιοσύνης, αφενός θα είχε γίνει άμεσα εσωτερική έρευνα μέσα στον ΟΣΕ, για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, κι από την άλλη θα είχε υπάρξει επείγουσα εισαγγελική έρευνα, για να διαπιστωθεί ποιος πήρε το υλικό, ποιος το φαλκίδευσε και ποιος το διέρρευσε στη δημοσιότητα. Κι εν συνεχεία θα είχαν απαγγελθεί κατηγορίες. Ώστε να μη διατυπώνει αυτά τα ερωτήματα σύσσωμη η αντιπολίτευση, ένα χρόνο μετά!

Για του λόγου το αληθές, σε σχέση με τα παραπάνω, αλλά και για να ευθυμήσουμε λίγο, παραθέτουμε και ελαφρώς σατιρικό βίντεο από το “Χ”, με κατάλληλη μουσική επένδυση σε στυλ.... Τραμπάκουλα (για τους παλαιότερους), το οποίο όμως τσεκάραμε ότι δεν αλλοιώνει τα λεχθέντα από τον υπουργό μας.

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Αλλαγή ατζέντας και άμεσα για τη ΝΔ, μετά το δύσκολο κοινοβουλευτικό τριήμερο για την τραγωδία των Τεμπών.

Με δεδομένο ότι ο χρόνος για τις ευρωεκλογές μετρά αντίστροφα, το πρωί του Σαββάτου, όπως μαθαίνουμε, θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εκεί θα τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα και θα χαραχθεί η στρατηγική της παράταξης ενόψει της 9ης Ιουνίου.

Το στοίχημα είναι μεγάλο και ο δρόμος, ως φαίνεται, με αρκετά… αγκάθια.

 

HELLENIQ RENEWABLES: Σε νέα αύξηση κεφαλαίου ύψους 43,6 εκατ. ευρώ προχωρά o βραχίονας του ομίλου HelleniQ Energy στις ΑΠΕ.

H AMK αποφασίστηκε σε έκτακτη γενική συνέλευση της 19ης Μαρτίου και διενεργείται προφανώς για να υποστηριχθεί το πλάνο ανάπτυξης μέσω οργανικών κινήσεων και εξαγορών.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη ΑΜΚ αποφασίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και ήταν ύψους 46,24 εκατ. ευρώ, ενώ εντός του 2023 είχε διενεργηθεί άλλη μια αύξηση κεφαλαίου, ύψους 25 εκατ. ευρώ.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Βελτιωμένο σαφώς από μηδενικό(!) περιθώριο κέρδους του 2017, στο 14% το 2023 εμφανίζουν οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις το 2023 κατά μέσο όρο, ωστόσο απέχουν σημαντικά από το 25% του 2006, σύμφωνα με την έρευνα που επικαιροποίησε το ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΤΜΕΔΕ.

Για την επίτευξη της παραπάνω επίδοσης, πάντως, πέρα από την αύξηση του κατασκευαστικού έργου, ρόλο φαίνεται να έπαιξε και η ορθολογικότερη αντιμετώπιση των τιμολογήσεων εκ μέρους των εταιρειών.

Σε περιβάλλον υψηλού κόστους χρήματος, υλικών και μισθών, ο μέσος όρος εκπτώσεων (τουλάχιστον για τα δημόσια έργα, καθώς για τις ιδιωτικές συμβάσεις δεν αντλούνται στοιχεία), το ποσοστό έκπτωσης περιορίστηκε στο 22,6% κατά μέσο όρο το 2023, από 30,1% το 2022.

Διατηρείται, ωστόσο, η απορία για το πώς είναι δυνατόν να υφίστανται τόσο υψηλές διψήφιες εκπτώσεις, όταν ο νόμος Κώστα Καραμανλή υποσχόταν εξορθολογισμό, αλλά και το σύνολο της αγοράς εκτιμούσε ότι τα δημόσια έργα υποκοστολογούνται…

 

INTRUM HELLAS: Δεν συγκαταλέγεται η ελληνική θυγατρική στους δανειστές της μητρικής της Intrum AB και επομένως, δεν συμμετέχει στις συζητήσεις μόχλευσης δανεισμού και κεφαλαίων που ξεκίνησε ο σουηδικός όμιλος διαχείρισης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια με τους δανειστές του.

Η Intrum Hellas είχε δανείσει το 2022 το ποσό των 130 εκατ. ευρώ στη σουηδική μητρική της, αλλά το δάνειο αποπληρώθηκε πέρυσι. Το 2023 η Intrum Hellas επέστρεψε στους μετόχους της (80% Intrum AB, 20% Πειραιώς) το ποσό των 154,8 εκατ. ευρώ, ενώ διένειμε μέρισμα χρήσης 2022 ύψους 80 εκατ. ευρώ. Με τα λεφτά που εισέπραξαν οι Σουηδοί αποπλήρωσαν το δάνειο των 130 εκατ. ευρώ.

Στις 31/12/2022 τα ίδια κεφάλαια της Intrum Hellas ανέρχονταν σε 435 εκατ. ευρώ, τα EBITDA χρήσης 2022 ήταν 159 εκατ. και τα καθαρά κέρδη 84,4 εκατ. ευρώ.

 

ETE-NBG PAY: Σε τροποποίηση της σύμβασης μεταβατικών υπηρεσιών, που έχει υπογράψει με την NBG Pay, προχωρά η Εθνική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι η NBG Pay δημιουργήθηκε από την εισφορά της δραστηριότητας αποδοχής πράξεων πληρωμής της Εθνικής (POS). Εν συνεχεία, μεταβιβάστηκε το 51% της εταιρείας στην Global Payments, ενώ Εθνική και NBG Pay υπέγραψαν μακροχρόνια αποκλειστική συμφωνία διανομής.

Βάσει αυτής, η τράπεζα θα προσφέρει στους πελάτες της λύσεις αποδοχής καρτών, που προσφέρει η NBG Pay.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η στήλη πληροφορείται ότι το πρώτο δίμηνο τους έτους (Ιανουάριος-Φεβρουάριος) συνεχίστηκαν οι αποπληρωμές -ολικές ή μέρος- δανείων από τις μεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις

Ο ρυθμός φρέναρε κάπως τον Μάρτιο αλλά το φαινόμενο, προς το παρόν, δεν εξασθενεί. 

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 οι αποπληρωμές δανείων ξεπέρασαν τα 24 δισ. ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε, χρήμα υπάρχει στην αγορά και είναι λογικό, με τα επιτόκια στα ύψη, οι επιχειρήσεις να συμμαζεύουν τον δανεισμό τους.

 

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε πέντε. Σε τουλάχιστον 10 εταιρείες έγινε η έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού που ανακοινώθηκε με συνολικό τρόπο χθες, όλες τους εταιρείες που σχετίζονται με τα μεγάλα ψηφιακά έργα του Δημοσίου (τα ονόματα τα έχουμε, αλλά δεν κρίνουμε σκόπιμο να τα δημοσιεύσουμε, καθώς η έφοδος δεν σημαίνει ενοχή). Ανάμεσά τους, μεγάλοι του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, 2-3 εισηγμένες έμμεσα ή άμεσα και αρκετές μη εισηγμένες, από τον χώρο της πληροφορικής.

Λογικό, αν αναλογιστεί κάποιος τη σύνθεση εταιρειών και κοινοπραξιών που αναλαμβάνουν τα έργα του Δημοσίου.

Στην ανακοίνωση της Αρχής διευκρινίζεται ότι οι κινήσεις της γίνονται στο πλαίσιο έρευνας «για πιθανή οριζόντια σύμπραξη νόθευσης δημόσιων διαγωνισμών» και δεν προδικάζουν εμπλοκή σε αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά, ούτε το αποτέλεσμα της έρευνας. Οι πληροφορίες πάντως (που κυκλοφορούν εδώ και καιρό) λένε ότι έλεγχοι γίνονται διότι υπήρξαν καταγγελίες από κάποιους δυσαρεστημένους του κλάδου.

Εμείς θα επισημάνουμε ότι «ντου» της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν καταγραφεί πολλά, σε διάφορους κλάδους. Πιάνοντας το νήμα: Τέλη Ιανουαρίου έγινε έφοδος στις εταιρείες οργάνωσης εκπαιδευτικών εκδρομών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων. Δεκέμβριο του 2023 στο στόχαστρο μπήκαν οι αγορές ιατρικού εξοπλισμού. Σεπτέμβριο του 2023 είχαν γίνει αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε εταιρείες βρεφικών και παιδικών ειδών.

Πηγαίνοντας πιο πίσω χρονικά, τον Ιούνιο του 2023 έγιναν ξαφνικοί έλεγχοι σε εταιρείες προμήθειας εξοπλισμού για δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τον Μάιο του 2023 στον κλάδο της κρεατοπαραγωγού πτηνοτροφίας. Τον περασμένο Απρίλιο ελέγχθηκε με την ίδια διαδικασία η αγορά σταφίδας, ενώ δυο μήνες νωρίτερα (Φεβρουάριο) ο φαρμακευτικός κλάδος.

Επιτόπιοι έλεγχοι σε εταιρείες είχαν γίνει τον Ιανουάριο του 2023 στην αγορά ζύθου και αλκοολούχων ποτών.

Πολλά μέτωπα ανοιχτά, δηλαδή, και μένει να φανεί πότε (και πώς) θα κλείσουν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v