Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 27 2024

Τι δείχνει η επιστροφή της ΝΔ στο «σκληρό ροκ» *Η Q&R, η CPI και το hi-tech πάρτι *BofA vs Euroxx για τις τράπεζες

Τι δείχνει η επιστροφή της ΝΔ στο «σκληρό ροκ» *Η Q&R, η CPI και το hi-tech πάρτι *BofA vs Euroxx για τις τράπεζες

ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ: Διαθέτοντας 158 βουλευτές, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο ανησυχίας για το αποτέλεσμα της «πρότασης δυσπιστίας». Θα συνεχίσει τη θητεία της.

Εντούτοις, όπως φάνηκε ήδη, προκρίνει μια πολιτική «σκληρού ροκ» απέναντι στους αντιπάλους της, φτάνοντας στο σημείο να κατηγορεί ανοιχτά τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι είναι «εντολοδόχος» εκδοτικών συμφερόντων (δηλαδή του Βαγγέλη Μαρινάκη), αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

Πού οφείλεται αυτή η υπερβολική και μάλλον «λαϊκίστικη» αντίδραση; Όπως σημειώνουν έγκυροι πολιτικοί αναλυτές, σε δύο στοιχεία:

Πρώτον, για πρώτη φορά ΟΛΟ το κοινώς αποκαλούμενο συνταγματικό τόξο συσπειρώνεται με κοινό τρόπο εναντίον της. Όλα τα κόμματα από το κέντρο και αριστερότερα (πλην ΚΚΕ που πάντως υποστηρίζει) συνυπέγραψαν μια πρόταση που την κατηγορεί συλλήβδην για υπονόμευση του κράτους δικαίου. Μια πρόταση που, εκτός εκπλήξεων, θα ψηφιστεί σωρηδόν και από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, εμφανίζοντάς την πλήρως απομονωμένη.

Δεύτερον, αφορά θέμα για τον πυρήνα του οποίου (Τέμπη) η συντριπτική πλειονότητα του εκλογικού σώματος, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, έχει ήδη αποκρυσταλλώσει άποψη, σε ποσοστά της τάξεως του 80%, με τρόπο αρνητικό για την κυβερνώσα παράταξη.

Ο φόβος είναι ότι το σφυροκόπημα της κυβέρνησης απ' όλη την αντιπολίτευση επί τρεις ημέρες θα επιδεινώσει έτι περαιτέρω την κατάσταση, αθροίζοντας Τέμπη, υποκλοπές, τα email των αποδήμων και τη δυσαρέσκεια για θέματα της καθημερινότητας.

Κοινώς, φοβούνται κοιτώντας όχι τη Βουλή αλλά την κάλπη των ευρωεκλογών.

 

ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ ΙΙ: Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Ανδρέας Λοβέρδος, μόνιμος «ύποπτος» για τη… φιλοκυβερνητική του διάθεση, έσπευσε να δηλώσει χθες με ποστ στο «Χ» ότι λέει «ναι» στην πρόταση δυσπιστίας, παρότι δεν είναι βουλευτής και άρα ούτε θα μιλήσει ούτε θα ψηφίσει.

Πολιτικός είναι, μυρίστηκε στον αέρα ότι αν συνταχθεί με τη Νέα Δημοκρατία στο συγκεκριμένο θέμα θα είναι σαν να αυτοκτονεί πολιτικά ενόψει ευρωεκλογών, όπου επιδιώκει να πάρει ψήφους από δυσαρεστημένους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ποια λύση βρήκε η κυβέρνηση; Να καταγγείλει τους πάντες και τα πάντα, όπως κάνει, και να συσπειρώσει κόσμο με βάση το επιχείρημα «αν πέσει ο Μητσοτάκης, ποιος θα αναλάβει;».

Μόνο που στις ευρωεκλογές δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και οι εθνικές εκλογές απέχουν πολύ. Μάλλον θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο και με πιο ουσιαστικό τρόπο για να αντιστρέψει την κατάσταση.

Μέσα στο κυβερνών κόμμα, πάντως, λένε από τώρα πως αν η κάλπη των ευρωεκλογών βγάλει 33-34% θα είναι «μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης», παρά τη διαφορά των 7-8 μονάδων σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι. Αν πάλι βγει 30άρι ή και πιο κάτω, τότε, λένε με νόημα, «το αποτέλεσμα θα πρέπει να αξιολογηθεί από όλους».

 

ΥΓ: Η διαγραφή του πρώην βουλευτή Μιχάλη Ταμήλου στο άψε σβήσε για τις ανοησίες που είπε σε σχέση με τα θύματα των Τεμπών δείχνει πως έστω και αργά κάποιοι άρχισαν να ξυπνούν στην κυβερνώσα παράταξη.

 

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Damage control στο σκάνδαλο με τα emails επιχειρεί η Άννα Μισέλ, όπως προκύπτει από αναρτήσεις αποδήμων, ανάβοντας όμως νέες φωτιές.

Η ευρωβουλευτής έστειλε νέο μήνυμα σε απόδημους που είχαν λάβει το αρχικό email, με το οποίο «δίνει στεγνά» τον πρώην γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού Νίκο Θεοδωρόπουλο. «Πηγή τους αποτελεί το Αρχείο Αποδήμων 2023, το οποίο περιήλθε στα χέρια μου, στα τέλη Ιανουαρίου 2024, σε ψηφιακή μορφή, από τον τότε Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος σήμερα έχει αποπεμφθεί», γράφει. Υποστηρίζει δε ότι τα στοιχεία είχαν συλλεγεί από τις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Παράλληλα, για να δικαιολογήσει τα (μάλλον) αδικαιολόγητα υποστηρίζει ότι «θέλησα να σας προσεγγίσω ασκώντας το δικαίωμά μου περί ελευθερίας της έκφρασης και διάδοσης των ιδεών»

«Για μία ακόμη φορά η κ. Ασημακοπούλου δεν ζήτησε συγγνώμη, επιμένοντας ουσιαστικά ότι τα έχει κάνει όλα σωστά», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος απόδημων που ήδη κινήθηκαν νομικά.

Εμείς θα συμπληρώναμε και μια πολιτική παράμετρο: ανάβει φωτιές και στη Νίκη Κεραμέως, καθώς υποστηρίζει ότι η λίστα περιήλθε στα χέρια της τον περασμένο Γενάρη και όχι την περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Εδωσε δε ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να ρωτήσει πόσα ακόμα στελέχη της ΝΔ έλαβαν τη σχετική λίστα. Μοιάζει, άλλωστε, δύσκολο να είχε το μονοπώλιο η κα Ασημακοπούλου…

 

ΑΓΟΡΕΣ: Το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times για το ενδεχόμενο να πάθουν οι ΗΠΑ ό,τι έπαθε η Βρετανία με πρωθυπουργό τη Λιζ Τρας έκανε μεν πάταγο, αλλά δεν φάνηκε να επηρεάζει τις αγορές. Μάλλον διότι γνωρίζουν ήδη ότι το αμερικανικό χρέος και τα ελλείμματα βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσάρεστη τροχιά, επιλέγουν όμως να το αγνοούν. Προς το παρόν.

Οι πιο μυημένοι αντιλαμβάνονται ότι καταστάσεις σαν αυτήν οδηγούν ήδη τις Κεντρικές Τράπεζες στην αποδοχή αυξημένου πληθωρισμού, χωρίς να προχωρήσουν σε περαιτέρω συσταλτικές πολιτικές, όπως η αύξηση των επιτοκίων και η μείωση των ισολογισμών τους.

Όσο μεγαλώνουν τα χρέη και τα ελλείμματα (που χαρακτηρίζουν πολλές χώρες στη Δύση), τόσο πιο ευνοϊκός είναι ο υψηλότερος πληθωρισμός, αρκεί να μη συνοδεύεται από αυξήσεις επιτοκίων. Το γιατί είναι εύλογο. Το χρέος πληθωρίζεται, χωρίς να αυξάνεται αναλογικά το κόστος εξυπηρέτησής του.

Τέτοιου είδους χειρισμοί, βέβαια, έχουν άλλες, ενίοτε επικίνδυνες επιπτώσεις. Μια απ' αυτές, για παράδειγμα, αφορά τη νομισματική πολιτική. Σας γράψαμε και προ ημερών ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις (και αναλύσεις) πως το αμερικανικό δολάριο θα πιεστεί προσεχώς. Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ενισχύεται εδώ και αρκετό καιρό ο χρυσός.

Πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι αυτές οι επιπτώσεις; Εξαρτάται από την εμπιστοσύνη που έχετε στη «σοφία» των Κεντρικών Τραπεζών. Αν θυμηθείτε ότι στην αρχή μάς έλεγαν ότι ο πληθωρισμός ήταν «προσωρινός», στη συνέχεια άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια σαν να μην υπάρχει αύριο, ενώ τώρα αποφαίνονται πως έχουμε πληθωρισμό λόγω περιορισμού της προσφοράς (κάτι που ήταν γνωστό και πριν δύο χρόνια), ίσως να μην αισθανθείτε και πολύ ήσυχοι.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Χαμηλότερα μέσα κέρδη ανά μετοχή κατά 4% ετησίως έως το 2026 προβλέπει για τις εγχώριες τράπεζες η Bank of America σε έκθεσή της, στην οποία βλέπει αξία μόνο σε Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Ο οίκος αναμένει μείωση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων λόγω και της εκτιμώμενης μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και αύξηση του κόστους κινδύνου (cost of risk) φέτος.

Στον αντίποδα, όμως, η Euroxx, η οποία δημοσίευσε έκθεση για τον κλάδο επίσης την Τρίτη, βελτιώνει τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη των τραπεζών τα επόμενα χρόνια, θεωρώντας ότι θα βρουν «απάντηση» στις μειώσεις επιτοκίων μέσω αύξησης δανείων, εσόδων από προμήθειες, αλλά και χάρη στο χαμηλότερο κόστος κινδύνου φέτος.

Η ελληνική χρηματιστηριακή ευθυγραμμίζεται στις προβλέψεις της με τα guidance των τραπεζών, εκτιμώντας ότι επίκεινται σχετικές αναθεωρήσεις και από τους υπόλοιπους οίκους.

Ας ελπίσουμε ότι θα βγει νικητής στην ιδιότυπη «κόντρα» με την BofA.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Hi-tech… πάρτι στήθηκε χθες στο χρηματιστήριο, με επίκεντρο τις μικρότερες εταιρείες του κλάδου.

Τα περισσότερα βλέμματα έπεσαν στην Q&R, για την οποία φαίνεται να έχουν υψηλούς στόχους οι εφοπλιστικές οικογένειες (Καραγιώργη, εξαρχής Γκότση στη συνέχεια) που παίρνουν θέση. Στο limit up χθες ο τίτλος, έφτασε πλέον το 1,4 ευρώ και μετρά για φέτος απόδοση… 130%.

Λόγω της φιλικής σχέσης που τον συνδέει με τους παραπάνω εφοπλιστές, αλλά και την κοινή επένδυσή τους στην Intrakat, στην αγορά επικρατεί η αίσθηση ότι είναι θέμα χρόνου να συμμετάσχει και ο Δημήτρης Μπάκος, που μαζί με τον Γιάννη Καϋμενάκη και τον Αλέξανδρο Εξάρχου έχουν κάνει τις γνωστές μεγάλες επενδύσεις ως «Thrinvest».

Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν υπάρχει «ορατότητα» για τους (υπόλοιπους) επενδυτές, καθώς οι μετοχές αποκτώνται από ήδη υφιστάμενους μετόχους, ενίοτε με σημαντικό discount, χωρίς κάποια ανακοίνωση προθέσεων. Αθροιστικά πάντως το ποσοστό των νέων επενδυτών που συνδέονται με φιλικές σχέσεις, έχει ήδη αγγίξει το 37%.

Εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες που κυκλοφορούν για πρόθεση δημιουργίας νέου «πόλου» στην πληροφορική, στην επόμενη φάση είτε θα πρέπει να γίνει μια γενναία αύξηση κεφαλαίου, είτε θα πρέπει να γίνει ανταλλαγή μετοχών, με κάποιους «στόχους». Συνήθως, τουλάχιστον στη δεύτερη περίπτωση, προηγείται η απόκτηση μιας θέσης, κατευθείαν.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ: Υπό αυτή την έννοια, ίσως αποκτά σημασία η σύμπτωση της χθεσινής ανόδου της CPI που κινήθηκε παράλληλα με την ΚΟΥΑΛ, επιτυγχάνοντας κλείσιμο στο 0,88 ευρώ, με άνοδο 27,91%.

Το ιδιαίτερο στην περίπτωση είναι ότι σε μια μετοχή με μάλλον περιορισμένη εμπορευσιμότητα και χωρίς εξάρσεις (έως προχθές η απόδοση έτους ήταν μόλις 5%), η άνοδος επετεύχθη με όγκο 786.697 τεμάχια, δηλαδή το 7,84% του μετοχικού κεφαλαίου και χωρίς πακέτα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε το Euro2day.gr, «η οικογένεια Πικούνη, που κατείχε το 24,62% της εταιρείας, προχώρησε σε ρευστοποίηση μονοψήφιου ποσοστού». Δηλαδή, η εταιρεία έκλεισε με άνοδο σχεδόν 28% την ημέρα που πουλούσε βασικός μέτοχος και με όγκο που δεν έχει ξαναδεί τα τελευταία… πέντε χρόνια!

Κάποιοι αποδίδουν την έντονη άνοδο σε κερδισμένους επενδυτές της Q&R που είδαν τους τζίρους και την άνοδο και μπήκαν με τη λογική «γιούργια στον ταβλά με τα κουλούρια». Το καυτό ερώτημα, πάντως, είναι αν υπήρξε συγκεκριμένος μεγάλος αγοραστής. Θα δείξει...

Οι δυο τίτλοι, όμως, δεν ήταν οι μόνοι που μπήκαν στο στόχαστρο των αγοραστών. Η ΙΛΥΔΑ έκλεισε στο 1,975 ευρώ (+14,16%), με τα κέρδη των τελευταίων 30 ημερών να προσεγγίζουν πλέον το 50%, ενώ η Real Consulting έφτασε τα 4,3 ευρώ (+7,23%), μετρώντας πλέον απόδοση 63% από τις αρχές του έτους.

Σημειώστε για το τέλος ότι ο χώρος της Πληροφορικής είναι ιδιαίτερα κατακερματισμένος στη χώρα μας. Πολλές μικρές εταιρείες, λιγότερες μεσαίες, ελάχιστες «μεγάλες», έστω και για τα ελληνικά δεδομένα.

Οι περισσότερες εξαγορές που γίνονται εκτός ΧΑ έχουν αποτίμηση κάτω των 10 εκατ. ευρώ, συχνά κάτω και από το μισό αυτού του ποσού, οπότε η «συγκέντρωση» ισχυρής θέσης δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ειδικά μετά την αποτίμηση της Entersoft στα 240 εκατ. ευρώ «καίει» και την τσέπη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο υπήρχε και ισχυρό κίνητρο.

Τρεις παίκτες που ξεχώριζαν είχε η αγορά του Business Software, την Epsilon Net, την Entersoft και τη Softone, τώρα έχει δύο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v