Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 28 2024

Κώστας του Αχιλλέα: Το τελευταίο χειροκρότημα - CPI και Q&R: Μετοχές για γερά νεύρα - Νέο ντιλ για τη Theon Sensors

Κώστας του Αχιλλέα: Το τελευταίο χειροκρότημα - CPI και Q&R: Μετοχές για γερά νεύρα - Νέο ντιλ για τη Theon Sensors

ΒΟΥΛΗ: Είναι μάλλον προφανές ότι η κυβερνώσα παράταξη, μεταξύ άλλων, πληρώνει στην υπόθεση των Τεμπών,  την επιλογή της ηγεσίας της να γίνει ξανά βουλευτής ο Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής, αλλά και τις ενέργειές της (όπως τις ερμηνεύει η κοινή γνώμη) να τον προστατεύσει στη συνέχεια.

Το παραδέχονται ιδιωτικά (ορισμένοι το έπραξαν και δημοσίως με τον τρόπο τους) στελέχη της παράταξης, αλλά και αρθρογράφοι που μόνο αντιπολιτευόμενους δεν τους λες.

Παρότι λοιπόν οι περιστάσεις απαιτούσαν τη χθεσινή παρουσία του Καραμανλή, την οποία η παράταξη δεν μπορούσε παρά να στηρίξει με την πυκνή παρουσία των βουλευτών της, το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για εκείνη.

Εκ χαρακτήρος ο ίδιος είναι αυτό που λέμε «άψυχος» ως ρήτορας, με μεγάλη δυσκολία στην έκφραση συναισθημάτων. Στην ομιλία του υπερασπίστηκε τον εαυτό του, όσο καλύτερα μπορούσε, δεν κατάφερε όμως να δείξει ενσυναίσθηση, ούτε την ταπεινότητα που απαιτούσε η περίσταση.

Στο τελευταίο μέρος της μάλιστα, δεν απέφυγε τον πειρασμό να σηκώσει και τους τόνους απέναντι στην αντιπολίτευση, όπως ήδη παρατηρούσαν από χθες «μουδιασμένοι» κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές.

Ξέχασε ίσως, όπως και μεγάλο μέρος της κυβέρνησης κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής, ότι αντίπαλος στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι οι πολιτικοί στις άλλες πτέρυγες της Βουλής, αλλά η άποψη που έχει διαμορφώσει ήδη η κοινή γνώμη.

Το γεγονός ότι ο ίδιος καταχειροκροτήθηκε από το σύνολο των βουλευτών της συμπολίτευσης μπορεί να αποτέλεσε την παραταξιακά απαιτούμενη ένδειξη ενότητας, ενδέχεται, όμως, να αποδειχθεί ολέθριο σφάλμα ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών.

Για τον ίδιο, δεν αποκλείεται να ήταν το τελευταίο ζωηρό χειροκρότημα της πολιτικής του καριέρας.  

 

ΣΥΡΙΖΑ: Κατόπιν των υπερβολών Κασσελάκη για τη διενέργεια εκλογών με... ξένους παρατηρητές, είχαμε χθες και νέο κρούσμα. Ο καθηγητής Νίκος Φαραντούρης, από τους θεωρούμενους ως τεχνοκράτες του κόμματος, έφτασε χθες να θυμηθεί τη περίοδο της χούντας, για να μειώσει το κύρος του Αρείου Πάγου, αλλά και να σημειώσει, χαριτολογώντας, ότι θα ήταν «ευχής έργο» να ρίξει την κυβέρνηση η Ευρωπαία εισαγγελέας, όπως συνέβη όταν η ίδια ήταν γενικός εισαγγελέας στη Ρουμανία. 

Δεν ξέρουμε αν αυτές οι δηλώσεις εκφράζουν κάποια κεντρική επιλογή πολιτικού positioning του νέου ΣΥΡΙΖΑ ή έχει επηρεαστεί ο ίδιος από την υποψηφιότητά του για την Ευρωβουλή, αλλά τέτοιου είδους ακραίες δηλώσεις μάλλον δεν εκφράζουν τους κεντροαριστερούς, στους οποίους λένε ότι θέλουν να απευθυνθούν. 

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Αργά και… βασανιστικά, η κυβερνητική παράταξη παραδέχεται ολοένα και περισσότερο τα λάθη της στη διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών.

Το γεγονός ότι σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, υποστηρίζουν πως δεν έχουν γίνει όσα θα έπρεπε για να υπάρξει πλήρη διαλεύκανση, αποτελεί από μόνο του ένα ηχηρό μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου.

«Βεβαίως μας προβληματίζει», σχολίασε ο χθες κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα (στα Παραπολιτικά fm του ομίλου… Βαγγέλη Μαρινάκη) και συνέχισε:

«Και για να σας κάνω και μια παραδοχή, θεωρώ ότι σίγουρα έχει γίνει και κάποια υποτίμηση της πολύ μεγάλης ανάγκης να δοθούν απαντήσεις στην ώρα τους, με απόλυτο σεβασμό στη δικαστική έρευνα, με απόλυτη απαίτηση να χυθεί άπλετο φως σε όποιον έχει ευθύνη και απόλυτο και απεριόριστο σεβασμό στους συγγενείς των θυμάτων. Παρ' όλα αυτά, ναι, είχαμε και έχουμε καθήκον ως Κυβέρνηση να δίνουμε απαντήσεις σε όλα», σημείωσε, αναγνωρίζοντας εμμέσως ή σαφώς ότι έχουν γίνει λάθη.

Αυτά τα είπε επισήμως ο εκπρόσωπος. Η… ενδοοικογενειακή κριτική, από στελέχη πρώτης και δεύτερης γραμμής, είναι πολύ πιο σκληρή, ιδίως για το θέμα του Κώστα του Αχιλλέα.

 

ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Εκδήλωση για την ποινική ευθύνη υπουργών διοργάνωσε το νεοσύστατο κόμμα «Κόσμος», με βασικούς ομιλητές τους συνταγματολόγους Ξενοφώντα Κοντιάδη (σ.σ. εκ των συνιδρυτών του κόμματος) και Γιώργο Σωτηρέλη.

Το συμπέρασμα της συζήτησης (που αδικήθηκε αφού έπεσε πάνω στην πολιτική αναταραχή από την πρόταση δυσπιστίας) για το τι πρέπει να αλλάξει στη Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2025, είναι σαφές και το μεταφέρουμε:

«Το άρθρο 86 του Συντάγματος προβλέπει ότι για την άσκηση ποινικής δίωξης των Υπουργών, αρμόδια είναι η Βουλή. Όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη ελληνική ιστορία, η απόφαση της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης εξαρτάται από το αν ο εκάστοτε Υπουργός είναι πολιτικός φίλος ή πολιτικός αντίπαλος της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ο "Κόσμος", με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών και τη συγκέντρωση σχεδόν ενάμισι εκατομμυρίου υπογραφών για την αλλαγή του τρόπου ποινικής δίωξης των Υπουργών, προτείνει να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη Συνταγματική αρμοδιότητα από τη Βουλή και να ανατεθεί στη δικαστική εξουσία. Επίσης προτείνει να αναθεωρηθεί η διαδικασία επιλογής της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων προκειμένου να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

Ενδιαφέρουσα θέση, δίχως άλλο.

 

CPI-Q&R: Συνεδρίαση για γερά νεύρα ήταν η χθεσινή στις δύο μετοχές πληροφορικής που βρέθηκαν τελευταία στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής.

Μετά το προχθεσινό limit up στη CPI, ακολούθησε χθες διόρθωση, με τον τίτλο να κλείνει στο 0,8 ευρώ ή 8,41% χαμηλότερα, παρότι έκανε πράξεις έως και 5,68% υψηλότερα, ενώ για δεύτερη συνεχή ημέρα πραγματοποιήθηκαν υψηλές συναλλαγές και άλλαξαν χέρια 592 χιλιάδες τίτλοι.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε την πληροφορία που έγραψε προχθές το Euro2day.gr ότι η οικογένεια Πικούνη προχώρησε σε πωλήσεις μετοχών, μειώνοντας το ποσοστό της στο 19,57% από 21,78%. Οι αγοραστές άγνωστοι.

Η «στερεοφωνική» διάψευση κάποιων πληροφοριών που δημοσιεύτηκαν περί deal μεταξύ CPI και Real Consulting, πιθανώς και οι πληροφορίες που καταγράψαμε ότι κερδισμένοι επενδυτές της Q&R «είδαν φως και μπήκαν» προχθές, εξαιτίας του μεγάλου τζίρου και της απότομης ανόδου, ίσως έπαιξαν ρόλο στο γύρισμα της μετοχής.

Θα αναμείνουμε και τις επόμενες συνεδριάσεις πάντως, διότι γενικώς οι ασυνήθιστες πωλήσεις μετοχών από βασικό μέτοχο, χωρίς πακέτα, κατευθείαν μέσα στην αγορά, όταν απορροφούνται «αβάδιστα», μας τραβούν το ενδιαφέρον.

Η Q&R έκλεισε χθες ουσιαστικά αμετάβλητη, έχοντας όμως ενδοσυνεδριακά φτάσει έως το 1,62 ευρώ (+15,7%). Το χαμηλό ημέρας στο 1,34 ευρώ ή -4,29%. Συνολική διακύμανση 20%.

Τα «χέρια» δείχνουν ισχυρά, θα επιμείνουμε, όμως, έρχεται η ώρα που απαιτείται «ορατότητα» για τα περαιτέρω.

Εως τότε είναι μόνο για… τολμηρούς που τους αρέσουν τα ραντεβού στα τυφλά.

 

LAMDA MALLS: Ενδιάμεση χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ από τις πιστώτριες τράπεζες συζητά να λάβει η Lamda Malls, προκειμένου να προχωρήσει τις επενδύσεις για την κατασκευή των δύο εμπορικών κέντρων (Vouliagmenis Mall, Riviera Galleria) στο Ελληνικό, μέχρις ότου αναχρηματοδοτηθεί ο υφιστάμενος δανεισμός και δοθεί νέα χρηματοδότηση. 

Η Lamda εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής χρήσης των χώρων πάνω από το εμπορικό κέντρο της Λ. Βουλιαγμένης (Vouliagmenis Mall), που, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, προορίζονταν για γραφεία.

Τώρα, εξετάζεται να διατεθούν για εμπορικές χρήσεις. 

 

THEON: Νέο deal με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών για την προμήθεια συστημάτων νυχτερινής όρασης ARGUS ανακοίνωσε η Theon του Κρίστιαν Χατζημηνά, που είναι εισηγμένη στο Euronext.

Η συμφωνία αυτή αφορά τον εξοπλισμό των μονάδων της Γαλλικής Αστυνομίας με συσκευές και συστήματα νυχτερινής όρασης, λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες συμφωνίες με τη Γαλλική Χωροφυλακή και τις τελωνειακές μονάδες, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας προστασίας του ίδιου του Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως αποκάλυψε o Philippe Mennicken, Business Development Director της THEON, «περισσότερα από 75.000 συστήματα ARGUS έχουν παραδοθεί σε Ένοπλες Δυνάμεις και Δυνάμεις Ασφαλείας σε όλο τον κόσμο».

Η εταιρεία του κ. Χατζημηνά κινείται εξαιρετικά στον διεθνή στίβο, καθώς συγκαταλέγεται ήδη μεταξύ των κορυφαίων του κλάδου παγκοσμίως, ενώ προ ημερών ανακοίνωσε άλμα-ρεκόρ σε έσοδα και παραγγελίες για το επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v