ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Η υπουργός Τουρισμού είχε κάθε λόγο να είναι χαρούμενη. Το 2023 έκλεισε με ρεκόρ, ενώ τα πρώτα μηνύματα για τη φετινή χρονιά δείχνουν ότι μπορεί και το 2024 να αποδειχτεί μια ακόμα «χρυσή» χρονιά.
Η «ανεμελιά», όμως, μάλλον τελείωσε τη στιγμή που η συνάδελφός της, η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε τη ρύθμιση με την οποία μπαίνει υποχρεωτική ποσόστωση στη μουσική που θα παίζουν -μεταξύ άλλων- τα ξενοδοχεία στους κοινόχρηστους χώρους τους.
Οι ξενοδόχοι βγήκαν κυριολεκτικά στα κάγκελα. Μεταξύ όσων αντέδρασαν, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, που με ανακοίνωσή του, στις αρχές Μαρτίου έκανε λόγο για «αναχρονιστική και ξεπερασμένη αντίληψη λειτουργίας της αγοράς» και ζητούσε την παρέμβαση της Ολγας Κεφαλογιάννη ώστε να αποσυρθεί η διάταξη.
Δεν ξέρουμε αν η υπουργός ήλπιζε το ζήτημα να ξεχαστεί. Σίγουρα, πάντως, αυτό δεν συνέβη. Αντίθετα, στην προχθεσινή συνάντηση της με τον πρόεδρο του ΞΕΕ Αλέξανδρο Βασιλικό, ο τελευταίος επανέφερε το αίτημα.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού μετά τη συνάντηση διαβάζουμε ότι η Ολγα Κεφαλογιάννη υποστήριξε τη θέση «οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις να είναι αποτέλεσμα διαλόγου και να διέπονται από μια σύγχρονη και πρωτοποριακή ευρωπαϊκή διακυβέρνηση που σέβεται τη φιλελεύθερη λειτουργία της αγοράς».
Σας φαίνεται έτοιμη να μπει στο... ρινγκ με τη Λίνα Μενδώνη;
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Τι γύρευε ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή τελετή παραλαβής των τριών πρώτων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων Romeo MH-60R Seahawk;
Είχε πρόσκληση από τον υπουργό Aμυνας Νίκο Δένδια. Όχι λόγω πολιτικού σαβουάρ βιβρ, αλλά επειδή η προμήθεια των εν λόγω ελικοπτέρων είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με εισήγηση του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Αποστολάκη, ο οποίος στη συνέχεια έγινε υπουργός Άμυνας του Αλέξη Τσίπρα.
Άλλος παρήγγειλε, άλλος παρέλαβε, αλλά έτσι είναι αυτά...
ΕΛΧΑ-COSMOS ALUMINIUM: Σε νέα πεδία αναπτύσσεται η συνεργασία του ομίλου Viohalco με την Cosmos Aluminium της οικογένειας Ξ. Καντώνια.
Μετά την απορρόφηση της ΕΤΕΜ από τη Cosmos Aluminium, οι δύο πλευρές συνεργάζονται και στον τομέα των τεχνικών κατασκευών από πάνελ αλουμινίου και συναφή υλικά. Ως όχημα της νέας συνεργασίας χρησιμοποιήθηκε η αδρανής εταιρεία Rouloc Κατασκευαστική, Εμπορική και Συμμετοχών, θυγατρική κατά 100% της ΕΛΒΑΛ.
Η Rouloc μετονομάστηκε σε f-nous ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο αυξήθηκε σε 1 εκατ. ευρώ με συμμετοχή της Cosmos Aluminium (οικογένεια Ξ. Καντώνια) και της Avantech O.E. συμφερόντων Στέλιου Κρητικού – Μιχάλη Παναγιωτόπουλου, οι οποίες κατέχουν πλέον το 35% και 30% αντίστοιχα της f-nous.
Ο μηχανικός Στέλιος Κρητικός ανέλαβε CEO της f-nous. Το ποσοστό της ΕΛΒΑΛ περιορίστηκε σε 35%, το οποίο ταξινόμησε στα προοριζόμενα προς πώληση.
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τρία πλοία μεταφοράς containers, χωρητικότητας 10.000 TEU, πώλησε η Capital Product Partners του Βαγγέλη Μαρινάκη. Τα τρία πλοία, κατασκευασμένα το 2011, αναμένεται να παραδοθούν άμεσα στον αγοραστή.
Η κίνηση αυτή αποτελεί τμήμα της αλλαγής στρατηγικής από την CPLP, που συνίσταται στη στροφή στον κλάδο μεταφοράς LNG, αλλά και άλλων υγρών φορτίων (αμμωνία, CO2), και την αποχώρηση από τη μεταφορά κοντέινερς.
Η στρατηγική αυτή είχε επισφραγιστεί και με την εξαγορά 11 νεότευκτων πλοίων μεταφοράς LNG, σε ένα deal αξίας 3,1 δισ. δολαρίων.
Η ναυτιλιακή έχει ήδη πουλήσει ή έχει συμφωνήσει να πουλήσει επτά πλοία μεταφοράς κοντέινερ, με τα συνολικά έσοδα να εκτιμώνται στα 272,5 εκατ. δολάρια.
SERVICERS: Ισχυρές πιέσεις, πανευρωπαϊκά, δέχονται οι εισηγμένες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, με αφορμή τα προβλήματα υπερδανεισμού του σουηδικού ομίλου, Intrum.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι όποιες σκέψεις υπήρχαν για εισαγωγή εταιρειών του κλάδου σε οργανωμένες χρηματιστηριακές αγορές μπαίνουν… ψυγείο.
ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Η προηγούμενη ήταν η «εβδομάδα της». Με όπλο τα αποτελέσματα 2023 και το guidance της διοίκησης ο τίτλος έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στα 11,2 ευρώ με την διόλου ευκαταφρόνητη απόδοση 18,5%.
Στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις, ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές ρευστοποίησαν, με αποτέλεσμα χθες η μετοχή να κλείσει στα 10,58 ευρώ με τις συνολικές απώλειες στο 5,53%.
Το χαμηλό ημέρας ήταν στα 10,46 ευρώ.
Q&R: Αντίθετη ήταν η πορεία της εταιρείας πληροφορικής. Ολοκλήρωσε τη χθεσινή ημέρα με κέρδη 12,2%, με τα οποία όχι μόνο κάλυψε τις απώλειες των δυο αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, αλλά πέτυχε και νέο υψηλό 20 ετών, στο 1,15 ευρώ.
Στα 31,4 εκατ. ευρώ έφτασε η κεφαλαιοποίηση. Πολύ θα θέλαμε να εξηγήσει επισήμως η εταιρεία τα «θεμελιώδη» της. Γιατί καλό το «τρέξιμο», αλλά να στηρίζεται και κάπου...
ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ: Ξεχώρισε χθες από τους τίτλους της κατηγορίας, με απόδοση σχεδόν 9% και κλείσιμο στα 0,293 ευρώ.
Η στήλη έχει επισημάνει πως η συγκεκριμένη ομάδα τίτλων είναι για «γερά νεύρα». Το ράλι που οδήγησε από τα 0,182 ευρώ στο τέλος του 2023 στα 0,444 ευρώ στις 7 Φεβρουαρίου (+144%), ακολούθησε πτωτική κίνηση που έφερε προχθές τη μετοχή στα 0,269.
Πτώση σχεδόν 40% για όσους μπήκαν τελευταίοι στο τρένο!
INTRALOT: Ως το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκταμίευση του κοινοπρακτικού δανείου ως 100 εκατ. ευρώ της Intralot, με διοργανωτές τις Πειραιώς και Εθνική.
Η κάθε μια από τις δύο θα καλύψει ως 25 εκατ. ευρώ της έκδοσης, ενώ Optima Bank και Attica θα καλύψουν ως 20 εκατ. ευρώ έκαστη. Στην έκδοση θα συμμετάσχει και η Παγκρήτια.
ΕΘΝΙΚΗ: Τιμολόγηση πολύ καλύτερη από την αρχική καθοδήγηση (6,25% με 6,5%) πέτυχε η Εθνική στη νέα έκδοση Tier II ομολογιών, ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθώς η απόδοση διαμορφώθηκε σε 5,875%.
Ταυτόχρονα, πέτυχε επιμήκυνση διάρκειας, καθώς οι νέες ομολογίες έχουν διάρκεια 11,25 έτη, με δυνατότητα ανάκλησης στα 6,25 έτη.
ΕΘΝΙΚΗ ΙΙ: Στη δεύτερη θέση σε όρους κεφαλαιοποίησης βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα προσπερνώντας τη Eurobank.
Η χρηματιστηριακή αξία της ΕΤΕ, μετά και τη χθεσινή άνοδο έφτασε τα 6,82 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τα 6,689 δισ. ευρώ της Eurobank που έκλεισε αμετάβλητη.
Τρίτος και με διαφορά μπροστά από τον ΟΤΕ (5,6 δισ. ευρώ) βρίσκεται ο ΟΠΑΠ, που χθες ήταν από τους τίτλους που στήριξαν την ανοδική κίνηση με κλείσιμο στα 16,58 ευρώ (+2,22%).