ΤΕΜΠΗ: Σε όλο και πιο δύσκολη πολιτική θέση έρχεται η Νέα Δημοκρατία με το θέμα της ασυλίας του Κώστα (του Αχιλλέα) Καραμανλή.
Χθες η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης κατέθεσαν σχετικό αίτημα στη Βουλή, τόσο για τον πρώην υπουργό Υποδομών όσο και για τον Χρήστο Σπίρτζη, που διετέλεσε αρμόδιος υπουργός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο ο Χρήστος Σπίρτζης έσπευσε να δηλώσει άμεσα ότι «συμφωνεί και επαυξάνει» στο σχετικό αίτημα. Οπότε τώρα το ερώτημα είναι αν θα κάνει κάποια… ρελάνς ο Κώστας του Αχιλλέα. Αν δηλαδή προτίθεται, ίσως, να παραιτηθεί της ασυλίας του, διευκολύνοντας έτσι και την κυβέρνηση, που βλέπει τα σκούρα.
Μην ξεχνάμε ότι πέρα από το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης, έχουν μαζευτεί πάνω από 1.330.000 υπογραφές για το θέμα αυτό (της ασυλίας), ότι υπήρξαν και οι αιχμηρές δηλώσεις από την Ευρωπαία εισαγγελέα κι ότι μάλλον θα ασχοληθεί συντόμως και το Ευρωκοινοβούλιο.
Έχουν αυτό που λέμε «όγκο» οι αντιδράσεις, κι έρχονται από παντού…
ΑΣΥΛΙΑ: Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις πιέζουν να αρχίσει η συζήτηση για αλλαγές στο Σύνταγμα, παρότι η επίσημη διαδικασία Αναθεώρησής του θα ξεκινήσει σε 10 μήνες.
Κι αν η κυβέρνηση έσπευσε να το κάνει για το «άρθρο 16», που αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια, οι συγγενείς των θυμάτων στη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, συνεπικουρούμενοι πλέον από Ευρωκοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, στρέφουν τον φακό στο «άρθρο 86», που οδηγεί στον περίφημο νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Η πίεση, δηλαδή, αποσκοπεί στο να μην οχυρώνονται τα πολιτικά πρόσωπα πίσω από την ασυλία που τους παρέχει το «86», η οποία αίρεται με πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή με την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία.
Σ’ αυτό το πλαίσιο έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον η πρόταση που διατυπώνει εσχάτως ο Νικήτας Κακλαμάνης: να καταργηθούν οι Εξεταστικές Επιτροπές, να αρχίζει κανονικά η δικαστική έρευνα προς κάθε πλευρά και, αν προσκρούει σε τυχόν ποινικές ευθύνες πρώην (ή νυν) υπουργών, τότε να ενεργοποιείται το «άρθρο 86» για την άρση της ασυλίας τους.
Τυπικά, πάλι την απόφαση θα κληθεί να πάρει η εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ωστόσο θα έχει διαφορετική βαρύτητα το αίτημα, εφόσον θα πηγάζει από τη Δικαιοσύνη εν μέσω δικαστικής διερεύνησης.
Για να προτείνει τέτοια αλλαγή ο έμπειρος Νικήτας, σημαίνει πως έχει πιάσει τον παλμό της κοινωνίας...
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Όλοι ξέρουμε ότι η αγορά ήταν και είναι ρηχή. Εύκολα ανεβαίνει όταν υπάρχουν αγοραστές, εύκολα πέφτει όταν υπάρχουν πωλητές. Λίγο η Μoody's, λίγο η JP Morgan χθες, βάρυναν το κλίμα, σε μετοχές που (μην το ξεχνάμε) έχουν ήδη τρέξει.
Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς, έγκαιρα επισημάναμε ότι δεν πρέπει να γίνονται συγκρίσεις με το placement της ΕΤΕ, διότι στη δεύτερη περίπτωση η τιμή του placement ήταν μακριά από τα υψηλά, ενώ στην πρώτη η τιμή ήταν στα υψηλά.
Κι όπως υπογραμμίσαμε τότε, στην περίπτωση της Πειραιώς, κυβέρνηση και ΤΧΣ μάζεψαν (μέσω της τιμής) μέχρι και τα… ψίχουλα από το τραπέζι, κάτι που δεν έκαναν στην ΕΤΕ, μάλλον γιατί δεν είχαν προβλέψει τότε πόσο επιτυχημένη θα είναι η τοποθέτηση.
Κι εμείς στη θέση τους το ίδιο ίσως θα κάναμε. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να πουλήσει τώρα, επειδή η τιμή πήγε λίγο χαμηλότερα. Σύντομα έρχονται, θυμίζουμε, τα αποτελέσματα τριμήνου.
Ως τότε, ένα από τα «θέματα» της αγοράς είναι ότι έχει τα «νέα» πίσω της (τα μεγάλα placement έγιναν), με εξαίρεση την πιθανή ανακοίνωση κάποιων σημαντικών deals.
Aν κλείσουν και ανακοινωθούν, ίσως δημιουργήσουν κλίμα. Αν όχι, δεν αποκλείεται να ταλαιπωρηθεί λίγο η αγορά, έως ότου αρχίσουν οι προεξοφλήσεις και οι ανακοινώσεις των επιδόσεων α' τριμήνου. Πάντα Θεού θέλοντος και διεθνούς περιβάλλοντος επιτρέποντος.
Αν σας λέει κάτι αυτό, από τις πληροφορίες που μαζεύει η στήλη προκύπτει ότι τα αποτελέσματα α' τριμήνου της αγοράς θα είναι σαφώς καλύτερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ: Ενα απίστευτο «πάρτι» έχει στηθεί στην αγορά των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου, καθώς οι τιμές έχουν εκτοξευτεί.
Ένα πλοίο Capesize, 180.000 DWT και ηλικίας 20 ετών, για παράδειγμα, κοστίζει πλέον περί τα 19,35 εκατ. δολάρια, σχεδόν 40% ακριβότερα απ’ ό,τι έναν χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για τιμές που έχει να δει η αγορά από το 2010. Από την άλλη πλευρά, για να αγοραστεί ένα νεότευκτο Supramax 60.000 DWT απαιτούνται πλέον 37,64 εκατ. δολάρια.
Και, όπως είναι γνωστό, από τα «πάρτι» δεν λείπουν οι Ελληνες. Διαβάζουμε σε ειδικευμένα έντυπα ότι στην αγορά των Supramax, το 33% των αγορών έγινε από Έλληνες εφοπλιστές.
INTRAKAT: Σε αύξηση κεφαλαίου, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, στη θυγατρική της στον τομέα των ΑΠΕ INTRA-K. Energy προχώρησε η εισηγμένη, βάσει της απόφασης που έλαβε η γενική συνέλευση της 23ης Φεβρουαρίου.
Εν τω μεταξύ, η Greek Windpower, έτερη θυγατρική στις ΑΠΕ, μεταβιβάστηκε στη ΔΕΗ, στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας της Επιχείρησης με την Intrakat.
ΕΘΝΙΚΗ: Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η έκδοση του τίτλου που θα αντικαταστήσει το Tier 2 της τράπεζας.
Χθες ενημερώθηκαν για την πρόταση αντικατάστασης του τίτλου που εκδόθηκε το 2019 και έληγε το 2029 οι ομολογιούχοι και είχαν τον χρόνο να εκδηλώσουν ή μη το ενδιαφέρον τους.
EUROBANK: Στην Κύπρο σήμερα η διοίκηση του ομίλου, καθώς αύριο θα γίνει στο νησί η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η διοίκηση της Eurobank θα έχει και επαφές με τοπικούς παράγοντες, δεδομένου ότι η υπόθεση της Ελληνικής Τράπεζας εξελίσσεται, εν αναμονή βέβαια των εγκρίσεων από την ΕΚΤ και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.
Στο μεσοδιάστημα, όμως, τρέχουν και οι εργασίες της θυγατρικής της Eurobank στο νησί. Επομένως, η επίσκεψη θα έχει ενδιαφέρον σε πολλαπλά μέτωπα.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Η digital bank, με την ονομασία Snappi, της τράπεζας αναμένεται εκτός απρόοπτου να λάβει άδεια λειτουργίας προς το καλοκαίρι.
Η διοίκηση της Πειραιώς ενημέρωσε τους επενδυτές ότι σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ ετησίως στη Snappi, τουλάχιστον μέχρι και το 2026, όπως προβλέπει το business plan.
Η ψηφιακή τράπεζα θα αποκτήσει ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια και θα απευθύνεται -όπως καταλαβαίνετε- σε διευρυμένη πελατειακή βάση.
ΔΑΝΕΙΑ: Εδώ και κάποιους μήνες έχει ανοίξει η συζήτηση για επιστροφή των «θεραπευμένων» δανείων από τους servicers στις τράπεζες. Δεν είναι όμως απλή υπόθεση, καθώς ο SSM δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως. Κι αυτό διότι τα υψηλά επιτόκια κάνουν τον επόπτη συντηρητικό.
Αυτό το γνωρίζουν οι Ελληνες τραπεζίτες, εξ ου και στις απαντήσεις που έδωσαν για το ζήτημα κατά τη διάρκεια των επαφών τους στο Λονδίνο (σ.σ. στο συνέδριο που διοργάνωσε η Morgan Stanley) ήταν φειδωλοί σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για το timimg.
Όσο για τον όγκο, κάθε τράπεζα το βλέπει διαφορετικά. Η μία απάντησε ότι η συγκεκριμένη αγορά θα μπορούσε να είναι 20 δισ. ευρώ, η άλλη 30 δισ. ευρώ και μια τρίτη 40 δισ. ευρώ.
Διαφορές που δεν τις λες και μικρές...
ΣΕΒ: Η στήλη έγκαιρα σας έχει ενημερώσει για τη μονομαχία που, όπως όλα δείχνουν, θα έχουμε για το ποιος θα αναλάβει τα ηνία του ΣΕΒ: ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ή η Ιουλία Τσέτη της Uni-Pharma.
Μαθαίνουμε μάλιστα ότι γίνονται κινήσεις υποστήριξης της υποψηφιότητας της κας Τσέτη, που δείχνει ως αουτσάιντερ, στην οποία πρωτοστατούν στελέχη από τον φυσικό της χώρο, αυτόν της φαρμακοβιομηχανίας. Επισημαίνουν εξάλλου τη βαρύτητα του συγκεκριμένου κλάδου στην ελληνική βιομηχανία.
Τα σχετικά επιχειρήματα αναμένεται να αναδειχτούν σε «μάζωξη» που, όπως μαθαίνουμε, θα γίνει το επόμενο διάστημα στη Βυτίνα.