ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Σας προειδοποιήσαμε έγκαιρα χθες ότι τα «μεγάλα παιδιά» από το εξωτερικό που ήθελαν να πάρουν κέρδος, μπορούσαν να πουλήσουν ήδη από την Τρίτη κι ότι ο μεγάλος όγκος που έγινε, σε συνδυασμό και με το rebalancing από MSCI και FTSE, απορρόφησε μεγάλο μέρος των κραδασμών από την είσοδο των νέων μετοχών.
Η χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε με πτώση μόλις 1,43% για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, στα 6,2 ευρώ, όταν το placement έγινε στα 5,3 ευρώ. Ο όγκος ήταν 12 εκατ. τεμάχια, ενώ την Τρίτη είχε φτάσει τα 46 εκατ. τεμάχια. Έτσι, απορροφήθηκε και η δεύτερη μέρα προσφοράς από «γρήγορους», στους οποίους αυτή τη φορά συμπεριλαμβάνονταν και Έλληνες επενδυτές.
Απόδοση 17% σε λίγες μέρες δεν τη λες και ευκαταφρόνητη!
Η συμπεριφορά της ΕΤΕ έχει αντανάκλαση στο θετικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά αλλά και στις υπόλοιπες τράπεζες, καθώς οι πωλήσεις απελευθερώνουν ρευστότητα. H ΕΥΡΩΒ βρίσκεται σε υψηλά πενταετίας, η ΑΛΦΑ έχει κλείσει μεγάλο μέρος της ψαλίδας από το υψηλό του τέλους Ιουλίου, ενώ η Πειραιώς παρά τη χθεσινή άνοδο κατά 3,96% και την απόσταση που έχει κτίσει από το χαμηλό της 3ης Οκτωβρίου, δικαιούται να νιώθει… παραπονεμένη, έχοντας το stock overhang του ποσοστού που πρόκειται να διαθέσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2024.
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΙ: Η στήλη πληροφορείται ότι η διοίκηση του Παύλου Μυλωνά (φωτό) σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της στρατηγικής. Ένα από αυτά που βρίσκονται υπό εξέταση είναι η υλοποίηση ενός νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου, στο πλαίσιο της ανανέωσης του προσωπικού.
Το πρόγραμμα θα είναι στοχευμένο και θα δίνει μπόνους αποχώρησης. Η στρατηγική προβλέπει επίσης και αναβαθμίσεις στελεχών.
Φανταστείτε να φύγει και το Δημόσιο από το μετοχικό της κεφάλαιο, πόσες αλλαγές θα γίνουν…
ΤELECOMS: Τα ευαίσθητα αυτιά μας ακούνε πως ο πόλεμος τιμών και προσφορών αρχίζει σταδιακά να καταλαγιάζει, καθώς (όπως ανέμεναν οι εμπειρότεροι) δεν απέφερε σπουδαία αποτελέσματα σε ανακατανομή μεριδίων, όμως «κούρεψε» τις αποδόσεις. Σημαντικό ρόλο, ωστόσο, έχει παίξει και η κυβερνητική απόφαση να μην επιτρέψει ένα είδος αυτόματης τιμαριθμικής προσαρμογής στα τιμολόγια, κάτι που θα μπορούσε να μεταφέρει τον ανταγωνισμό σε υψηλότερα (και άρα πιο επικερδή) επίπεδα τιμών.
Την ίδια ώρα, κάτω από την επιφάνεια βράζει το καζάνι των πιθανών εξελίξεων σε ιδιοκτησιακά καθεστώτα αλλά και διοικητικά σχήματα (έχει κι αυτό τη σημασία του), για διαφορετικούς κατά περίπτωση λόγους.
Οι insiders της αγοράς γνωρίζουν ότι παρά τις διαψεύσεις, το αρχηγείο της Vodafone στο Λονδίνο δέχθηκε κρούση για την πώληση της ελληνικής θυγατρικής της, την οποία όμως δεν προχώρησε. Από την άλλη, οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι το αυξημένο ενδιαφέρον της ΔEΗ για τον χώρο των τηλεπικοινωνιών (μέσω της θυγατρικής στις οπτικές ίνες) μπορεί να εκδηλωθεί και πιο επιθετικά, στο μοντέλο Κωτσόβολου, δηλαδή της εξαγοράς έτοιμου μαγαζιού ή έστω δραστηριότητας.
Η ΔEΗ, λένε, μπορεί να αναδειχθεί σε καταλύτη νέων εξελίξεων, δίνοντας λύση και σε καταστάσεις που έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να παρουσιάζουν προβλήματα «εσωτερικής αρμονίας».
ΥΓ: Το pay TV δεν έχει πια την αίγλη του «χρυσόμαλλου δέρατος» που είχε αποκτήσει στον χώρο, μετά και την επέλαση των διεθνών παικτών, όπως το Netflix. Ενίοτε, «η φακή (τα συμβόλαια περιεχομένου) τρώει το λάδι» (των εσόδων από συνδρομές), που έλεγαν και οι παλαιότεροι.
Οπότε είναι πιθανό, λέει συνήθως έγκυρη πηγή μας, να δούμε και εκεί κινήσεις που θα αιφνιδιάσουν.
COCA COLA: Δυναμικά ξεκίνησε την Τρίτη το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών που ανακοίνωσε ο όμιλος. Την πρώτη ημέρα αγόρασε πάνω από 60 χιλιάδες τεμάχια, διαθέτοντας 1,5 εκατ. ευρώ.
Αν αναρωτιέστε γιατί αυτό δεν «φάνηκε» σε επίπεδο συναλλαγών στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, η απάντηση είναι απλή: οι αγορές έγιναν από πλατφόρμες στη Βρετανία (London Stock Exchange, BATS, Chi-X Europe και Aquis Stock Exchange).
Σημειώστε ότι η σχετική ανακοίνωση συνοδεύεται από αναλυτικό πίνακα που καταγράφει μία προς μία τις συναλλαγές και τη χρονική στιγμή που αυτές πραγματοποιήθηκαν.
Οχι, δηλαδή, όπως συνηθίζεται στα μέρη μας…
HELLENIQ RENEWABLES: Σε νέα αύξηση κεφαλαίου, ύψους, αυτή τη φορά, 46,24 εκατ. ευρώ προχωρά η θυγατρική της Helleniq Energy στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Helleniq Renewables.
Η ΑΜΚ αποφασίστηκε στις 17 Νοεμβρίου και θα χρηματοδοτήσει κινήσεις οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών.
LAMDA: Τόκους και συναφή έξοδα 54,8 εκατ. ευρώ επιβάρυναν τις ταμειακές ροές του ομίλου Lamda Development στο 9μηνο, ενώ οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές αυξήθηκαν κατά 164,8 εκατ. ευρώ.
Σε επίπεδο cash flow οι εισπράξεις από προκαταβολές για κατοικίες και διαμερίσματα βοηθούν. Σε επίπεδο κερδοφορίας όμως και NAV, που ενδιαφέρει τους επενδυτές, καταγράφεται υποχώρηση, λόγω της μη ωρίμανσης των έργων.
NOVARTIS: Στο μικροσκόπιο και της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται, όπως μαθαίνει η στήλη, η εταιρεία. Η υπόθεση δεν είναι τωρινή, όμως μόλις τον περασμένο Αύγουστο κληρώθηκε σε εισηγητή της Ανεξάρτητης Αρχής.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ψάχνει τι έχει συμβεί στον κλάδο των οφθαλμολογικών προϊόντων την περίοδο 2008-2020 και γι’ αυτό τον λόγο έχει αποστείλει στη Novartis ήδη από το 2021 σχετικό ερωτηματολόγιο. Η Novartis έχει απαντήσει, με την τελευταία αποστολή στοιχείων να έχει γίνει εμπρόθεσμα, τον περασμένο Οκτώβριο.
Μέχρι στιγμής και οι δύο πλευρές κρατούν σιγή ασυρμάτου.
NOVARTIS ΙΙ: Όμως αυτή δεν είναι η μόνη ανοικτή υπόθεση της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο. Στις 17 Ιουνίου του 2022 το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε αγωγή κατά της Novartis ύψους 214 εκατ. ευρώ, για ηθική βλάβη επί τη βάσει του εξωδικαστικού συμβιβασμού που υπέγραψε η εταιρεία με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2020.
Η αγωγή συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 26 Οκτωβρίου του 2023, ενώ αναμένεται ο προσδιορισμός δικασίμου για δεύτερη αγωγή.
Η τελευταία αγωγή με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο απαιτεί και τους νόμιμους τόκους της πρώτης αγωγής κατατέθηκε την άνοιξη και συγκεκριμένα στις 29 Μαρτίου.