ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Επειδή μας έχει προβληματίσει το ότι ο αγαπητός Ανδρέας Λοβέρδος συνεχίζει εδώ και καιρό να μαδάει επικοινωνιακά τη μαργαρίτα, για το αν θα πάει στη Νέα Δημοκρατία ή όχι, είπαμε να το ψάξουμε λίγο.
Μάθαμε λοιπόν ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα της τελευταίας αλλά και πέριξ του Μαξίμου δίνουν και παίρνουν τα στοιχήματα ότι θα είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής, στις εκλογές του Ιουνίου. Θα είναι όμως συνεργαζόμενος (ως «κίνηση», που είναι και της μόδας) ή θα ενταχθεί κανονικά και με το νόμο; Αρκετοί κλίνουν προς την πρώτη εκδοχή.
Το ότι οι ιδέες του είναι τόσο κοντά σε αυτές της «νέας» Νέας Δημοκρατίας, που είναι σαν να ακουμπάνε σε… καθρέφτη, έγινε φανερό και στην τελευταία του εμφάνιση. Άλλωστε όταν ένα σεβαστό μέρος του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ είναι πλέον στη ΝΔ κι εσύ έχεις φύγει από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη, το να ψάχνεις αυτόνομο (και βιώσιμο) ενδιάμεσο χώρο είναι κάπως σαν να διυλίζεις τον κώνωπα.
ΥΓ: Είπαμε για Ευρωβουλή και θυμηθήκαμε τις πληροφορίες που έφτασαν στα αυτιά μας, ότι το σενάριο για αλλαγή του τρόπου εκλογής εμφανίζεται να χάνει (πολύ) έδαφος. Βασική αιτία, ότι οι εναλλακτικές αποδεικνύονται περισσότερο περίπλοκες απ' ό,τι αναμενόταν.
ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Με θεαματική κίνηση 5,81% υψηλότερα (στα 2,55 ευρώ) και υψηλό τζίρο (ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ) ο τίτλος βρέθηκε σε νέα υψηλά δεκαετίας και βάλε (169 μηνών).
Η μετοχή βρέθηκε έως και 7,5% υψηλότερα ενδοσυνεδριακά, ενώ καταγράφει άνοδο άνω του 30% τον τελευταίο μήνα.
Η εντυπωσιακή τροχιά της μετοχής φαίνεται ότι εμπνέεται από την ψήφο εμπιστοσύνης που δίνουν τα βασικά στελέχη της εισηγμένης, καθώς ο μεν Σωκράτης Κόκκαλης, όπως έγινε γνωστό, ανέβασε τα ποσοστά του πάνω από το 28% μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής, ο δε αντιπρόεδρος Δημήτρης Θεοδωρίδης απέκτησε μετοχές αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ.
MOTOR OIL: Ξεχώρισε η μετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση, πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο στον FTSE 25, με άλμα 4,91% στα 23,5 ευρώ.
Ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα σε θετικό έδαφος, με «καύσιμο» τα αποτελέσματα εννεαμήνου, που ξεπέρασαν σημαντικά τις προβλέψεις, με τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA στο Q3, στα 538 εκατ. ευρώ, να υπερβαίνουν τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις κατά 22%.
Επιπροσθέτως, η διοίκηση της εισηγμένης στην παρουσίαση προς τους αναλυτές τόνισε ότι EBITDA ύψους 220 εκατ. ευρώ το τελευταίο 12μηνο ήταν «πράσινα», με τα λειτουργικά κέρδη από ΑΠΕ να τριπλασιάζονται, πιάνοντας ήδη το 45% του στόχου για το 2030. Σημειώνεται ότι από τις επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ που προγραμματίζει, τα 2,5 δισ. είναι «πράσινες».
Ο τίτλος έδωσε ημερήσιο σήμα αγοράς, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα από τα 21,64 ευρώ σε κλείσιμο ενώ οι στηρίξεις εντοπίζονται στα 23,04 και στα 22,32 ευρώ.
Πάντως, η μετοχή δεν «λάμπει» με τις επιδόσεις της στο ταμπλό, καθώς εάν εξαιρεθεί η χθεσινή κίνηση, έχει παραμείνει στάσιμη τους τελευταίους έξι μήνες…
AEGEAN: Την πρόθεσή τους να υπερψηφίσουν την εξαγορά των warrants από το Δημόσιο έχουν δηλώσει μέσω επιστολών μέτοχοι που εκπροσωπούν άνω του 60% του μ.κ. Οπότε μην περιμένετε θρίλερ στη Γενική Συνέλευση της 14ης Δεκεμβρίου, που θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για το θέμα.
Όπως επισημαίνει η διοίκηση, με την αγορά και ακύρωση των warrants αποφεύγεται η «αραίωση» που θα υφίσταντο οι μέτοχοι, αν εκδίδονταν 10,34 εκατομμύρια μετοχές. Ετσι τάσσεται υπέρ της εξαγοράς έναντι 8,23 ευρώ ανά τίτλο ή συνολικά 85,39 εκατ. ευρώ.
Οσο για το δημόσιο, που στήριξε με 120 εκατ. ευρώ την περίοδο της πανδημίας, μένει οριστικά με τη χασούρα των 35,6 εκατ. ευρώ.
ENEL: Δεν τελείωσαν τα πωλητήρια του ιταλικού ομίλου με τη μεταβίβαση στη ΔΕΗ των δραστηριοτήτων της Ρουμανίας. Σειρά πήραν οι θυγατρικές στο Περού, οι οποίες πέρασαν στον έλεγχο του διεθνούς fund Actis έναντι 1,3 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν, και σε αυτή την περίπτωση, για τη μείωση του δανεισμού.
Αξιο λόγου ότι η Enel θα ρίξει την επόμενη διετία το βάρος στις επενδύσεις στα δίκτυα. Εκεί θα κατευθυνθούν τα 19 δισ. από τα συνολικά 35,8 δισ. που προβλέπει το πλάνο 2024-2026.
Αντίθετα οι κινήσεις στις ΑΠΕ θα περιοριστούν στα 12,1 δισ. αντί των 17 δισ. που προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο.
ΣΟΥΡΩΤΗ: Σε αναζήτηση προσωπικού βρίσκεται το διάστημα αυτό η υπεραιωνόβια βιομηχανία της Βορείου Ελλάδος που ελέγχεται πλειοψηφικά από τον Ιβάν Σαββίδη. Αν και δεν είναι σαφές τι θα γίνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας -πολλά ακούγονται στην αγορά, τα οποία διαψεύδονται αρμοδίως-, η εταιρεία θέλει να ενισχύσει το τμήμα πωλήσεών της για την ανάπτυξη του χονδρεμπορίου και των τελικών σημείων πώλησης, καθώς τα περσινά αποτελέσματα έδειξαν ότι έχει… διαρροή.
Πέρυσι τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 15,99% ενώ διευρύνθηκαν οι ζημιές της στα 2,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 283.998 ευρώ το 2021.
HELLENIQ ENERGY: Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, λένε στο ποδόσφαιρο, εξ ου και ο «πυρήνας» του σχήματος που έτρεξε το placement του 22% της ΕΤΕ, δείχνει φαβορί και για τη διάθεση έως και του 12% της Helleniq Energy.
Στέλιος, Χάρης και κάποια από τα άλλα παιδιά θα τρέξουν το βιβλίο.