ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ: Εξαιρετικά επιτυχημένος ως δήμαρχος Τρικάλων ο Δημήτρης Παπαστεργίου (φωτ.), αλλά προς το παρόν δυσκολεύεται να κάνει το… νταμπλ ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι φήμες που κυκλοφορούν πέριξ του Μαξίμου φαίνεται να βρίσκουν σύμφωνο και μεγάλο μέρος της αγοράς πληροφορικής.
Του προσάπτουν ότι «έχουν πέσει οι ρυθμοί» στο υπουργείο κι ότι «δεν έχει σηκωμένα τα μανίκια» (το ελληνικό αντίστοιχο του... hands on) όπως τα είχε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, με αποτέλεσμα να περνάει κάτω από τον πολύ υψηλό πήχη που είχε βάλει ο προκάτοχός του.
Αν το έλεγαν μόνο οι της αγοράς, ίσως και να το αποδίδαμε στον εύλογο… έρωτα που είχαν με τον «Πιερ». Αλλά όταν τα ίδια λέγονται και από κυβερνητικούς κύκλους, τα πράγματα αλλάζουν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βέβαια, έχει εκφραστεί συχνά υπέρ του να δοθεί χρόνος, για να δείξουν οι υπουργοί τις δυνατότητές τους. Μαζί του συντάσσονται και κάποιοι στον χώρο της πληροφορικής, που εκτιμούν ότι ο Παπαστεργίου θα βρει σταδιακά βηματισμό και θα «γεμίσει» τα παπούτσια του Πιερρακάκη.
Αυτό πάντως δεν μεταβάλλει την άποψη που έχουν οι κακές γλώσσες της αγοράς ότι ο πρωθυπουργός άλλαξε πόστο στον Πιερρακάκη, στο πλαίσιο του περίφημου πλέον «rotation», κυρίως επειδή είχε γίνει πολύ δημοφιλής πολιτικά. Κι ότι εξαιτίας αυτού, το υπουργείο που έχει την κύρια ευθύνη για την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας έχασε τον ρυθμό… καλπασμού που είχε αποκτήσει.
ΕΘΝΙΚΗ: Την αντίστιξη της πρόσφατης διάθεσης του 22% της τράπεζας με τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2013 και 2015 υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, στο περιθώριο της χθεσινής τελετής έναρξης της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, προκειμένου να υπογραμμίσει τον ρόλο που παίζει η σημαντική βελτίωση οικονομικού κλίματος και των επιδόσεων της τράπεζας.
Στις ΑΜΚ του 2013 και 2015, οι τράπεζες σχεδόν επικαλούνταν το πατριωτικό καθήκον των Ελλήνων επιχειρηματιών και εφοπλιστών, για να συμμετάσχουν, ανέφερε ο CEO της ΕΤΕ, ενώ στο πρόσφατο placement κανείς εξ αυτών δεν πήρε τις μετοχές που ήθελε, λόγω υπερβάλλουσας ζήτησης. Όπως αποκάλυψε στην ίδια εκδήλωση ο CEO της EXAE Γιάννος Κοντόπουλος, περίπου 7.500 εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές μοιράστηκαν 24,14 εκατ. μετοχές.
Σε 89 εγχώριους ειδικούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων Αμοιβαία Κεφάλαια, επιχειρηματίες και «ψημένους» ιδιώτες επενδυτές, κατανεμήθηκαν 16.098.987 μετοχές. Κατά μέσο όρο, δηλαδή, 180 χιλ. τεμάχια έκαστος.
Ακόμη και αν υπάρχουν επιχειρηματίες που να πήραν τις διπλάσιες ή τριπλάσιες μετοχές του μέσου όρου (σ.σ. δύσκολο), τα ποσά που έδωσαν δεν ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ έκαστος.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μπορεί η νέα Γραμματέας Μαρία Συρεγγέλα, που ανέλαβε και επισήμως από χθες τα νέα της καθήκοντα, να καταχειροκροτήθηκε από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, ωστόσο στο περιθώριο της πανηγυρικής συνεδρίασης δεν έλειψαν οι λίγες -αλλά υπαρκτές- «κακές γλώσσες».
Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, γαλάζια στελέχη προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τη συγκεκριμένη απόφαση του πρωθυπουργού και εξέφραζαν ενδοιασμούς για την πορεία του κόμματος υπό τις νέες συνθήκες.
«Ηθελε γυναίκα Γραμματέα και την έβαλε», έλεγε χαρακτηριστικά μέλος της Π.Ε., σχολιάζοντας την επιλογή του κ. Μητσοτάκη και διατυπώνοντας προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητα της νέας «ισχυρής γυναίκας» της Πειραιώς.
Πληροφορίες, πάντως, ότι το συγκεκριμένο στέλεχος πικράθηκε επειδή δεν ήταν αυτός τελικά ο διάδοχος του Παύλου Μαρινάκη, όπως ίσως περίμενε, παραμένουν αδιασταύρωτες.
Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες…
ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Στην απορρόφηση της κατά 100% θυγατρικής της, Σανιδάς - Παπακωνσταντίνου ΜΙΚΕ, προχωρά η Σκλαβενίτης.
ΣΑΡΑΝΤΗΣ-ΛΕΝΙΔΙ: Η Λενίδι ΜΑΕ, εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη, διέκοψε, όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Ιούλιο, τη δραστηριότητα scarlet beauty στην Ελλάδα. Η διακοπή αποφασίστηκε λόγω κάθετης πτώσης του τζίρου. Ο κύκλος εργασιών της εν λόγω δραστηριότητας, το 2022, ανήλθε σε 3,3 εκατ. ευρώ.
Φέτος ως τον Ιούλιο συρρικνώθηκε σε 471,7 χιλ. ευρώ.
ΟΠΑΠ: Ο οργανισμός θα πετύχει τον στόχο που έχει θέσει για EBITDA στη ζώνη των 740-760 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης, εκτιμούν αναλυτές ενόψει της ανακοίνωσης σήμερα των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου.
Για το συγκεκριμένο τρίμηνο, ωστόσο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ελαφρά κάμψη σε βασικά μεγέθη, όπως τα έσοδα και η κερδοφορία. Η εξέλιξη αποδίδεται σε χαμηλότερα περιθώρια στον αθλητικό στοιχηματισμό, την έλλειψη μεγάλων τζακ ποτ το συγκεκριμένο διάστημα και τις πληθωριστικές πιέσεις.
Ωστόσο οι τιμές-στόχοι που έχουν θέσει οι οίκοι βρίσκονται αρκετά υψηλότερα. Για παράδειγμα η Optima Bank έχει βάλει τον πήχη στα 17,1 ευρώ.
MOTOR OIL: Ισχυρά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινώσει και η εταιρεία ενέργειας, αν και η σύγκριση σε σχέση με το 2022 θα είναι αρνητική, δεδομένου ότι πέρυσι προέκυψαν τεράστια «ουρανοκατέβατα» κέρδη.
Με όπλο τα βελτιωμένα περιθώρια κέρδους στη διύλιση έναντι του δεύτερου τριμήνου της χρονιάς, η Eurobank Equities περιμένει έσοδα 3,1 δισ. (-34%) και EBITDA 358 εκατ. ευρώ (-37%).
Αντίστοιχα η Optima Bank θεωρεί ότι η Motor Oil θα παρουσιάσει ισχυρά αποτελέσματα στο σύνολο του 2023, τα οποία μάλιστα θα υπερβούν σε επίπεδο EBITDA το 1,13 δισ. ευρώ που ήταν η εκτίμηση του οίκου.
Εξ ου και η σύσταση «αγορά» με τιμή-στόχο τα 27,9 ευρώ.
FOURLIS: Αντίθετα, πιο προσγειωμένη εμφανίζεται η Eurobank Equities για το τρίμηνο του ομίλου. Η «υγιής» οργανική «πάνω γραμμή» και τα ανθεκτικά περιθώρια της ΙΚΕΑ «διαβρώνονται» από τα χρηματοπιστωτικά κόστη.
Η εκτίμηση είναι ότι θα καταγραφεί επιβράδυνση της αναπτυξιακής πορείας με τα τριμηνιαία έσοδα στα 143 εκατ. ευρώ και μικρή κάμψη στα EBIT.
Για το σύνολο του έτους, πάντως, αναμένονται προσαρμοσμένα EBIT άνω των 30 εκατ. ευρώ.
ELVALHALCOR: Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα η θυγατρική του ομίλου Viohalco. Χθες συνεχίστηκε η ανοδική αντίδραση, με τον τίτλο να ανεβαίνει στο 1,82 ευρώ (+2,12%).
Εκλεισε εβδομάδα με κέρδη 10%, αλλά έχει δρόμο από το υψηλό έτους των 2,34 ευρώ που πέτυχε τέλη Ιουλίου.