ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Πληθαίνουν οι φωνές προς τον Κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τον ευρω-εκλογικό νόμο, καθώς βρισκόμαστε έξι μήνες πριν από τις κάλπες.
Το μόνο βέβαιο - λένε οι παροικούντες το Μαξίμου - είναι ότι θα παραμείνει ο σταυρός προτίμησης, επειδή η «λίστα» δεν αναγκάζει τους υποψηφίους να τρέξουν για την εκλογή τους με αποτέλεσμα, η -έτσι κι αλλιώς- χαλαρή ευρώ-ψήφος να… ξεχειλώνει.
Κατά τα λοιπά, οι απόψεις που αναμετρώνται είναι δύο: η πρώτη, να μείνει η επικράτεια ως μία και μοναδική εκλογική περιφέρεια και, η δεύτερη, να «σπάσει» σε 4-6 περιφέρειες ώστε να μην τρέχουν οι υποψήφιοι «από τη Γαύδο στον Έβρο» για να μαζέψουν σταυρούς.
Υπάρχει, όμως, και άλλη μια πληροφορία που αφορά στο κυβερνών κόμμα: ότι ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται να προτείνει στο συνέδριο του Ιανουαρίου το όριο της διπλής θητείας για τους ευρωβουλευτές της ΝΔ. Δηλαδή, δύο θητείες και τέλος.
Σε αυτή την περίπτωση θα μείνουν εκτός ψηφοδελτίου ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, η Μαρία Σπυράκη και ο Θοδωρής Ζαγοράκης, καθώς διανύουν ήδη τη δεύτερη θητεία τους στις Βρυξέλλες. (Το πιθανότερο είναι ότι η κ. Σπυράκη θα έμενε έτσι κι αλλιώς εκτός ευρωψηφοδελτίου, καθώς πέρυσι ψηφίσθηκε άρση της ασυλίας της, λόγω υποψιών για απάτη στη διαχείριση της ευρωκοινοβουλευτικής αποζημίωσης, στο σκέλος που αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων συνεργατών της).
Εάν ο κ. Μητσοτάκης προχωρήσει, τελικά, στο «διπλή θητεία και τέλος», ανοίγει ο δρόμος για τουλάχιστον τέσσερα νέα πρόσωπα στο ζηλευτό ευρωψηφοδέλτιο, με τους ενδιαφερόμενους να θυμούνται ίσως την ατάκα του αείμνηστου Κώστα Βουτσά:
«Ας τρυπώσω εγώ και θα δείτε».
VIVA WALLET: Με σημαντική αύξηση μικτών και καθαρών εσόδων, βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους, αλλά διεύρυνση ζημιών, σε επίπεδο λειτουργικού αποτελέσματος, έκλεισε το 2022 ο όμιλος Viva Wallet.
Τα έσοδα ανήλθαν σε 121,5 εκατ. ευρώ και, μετά την αφαίρεση διατραπεζικών προμηθειών και άλλων εξόδων, διαμορφώθηκαν (σ.σ. καθαρά έσοδα) σε 79,5 εκατ. ευρώ, έναντι 56,7 εκατ. ευρώ, το 2021. Το μικτό κέρδος ανήλθε σε 57,4 εκατ. ευρώ από 39 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
O σχεδόν διπλασιασμός, όμως, αμοιβών και εξόδων προσωπικού (45,4 εκατ. από 23,5 εκατ.) καθώς και των γενικών εξόδων διοίκησης (29,2 από 15,1 εκατ. ευρώ) οδήγησε σε ζημιές 27 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο λειτουργικού αποτελέσματος. Μέρος (σ.σ. 9 εκατ. ευρώ) του αυξημένου κόστους αμοιβών σχετίζεται με το πρόγραμμα stock options.
Οι εργαζόμενοι στον όμιλο ανέρχονταν στο τέλος του 2022 σε 797 άτομα από 618 στο τέλος του 2021.
Τα χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν σε 28,4 εκατ. ευρώ (15,4 εκατ. ευρώ ζημιά παραγώγων) και αντισταθμίστηκαν από το έκτακτο κέρδος 24,6 εκατ. ευρώ, λόγω της μετατροπής σε μετοχές, ομολογιών ονομαστικής αξίας 75 εκατ. ευρώ. Έτσι, οι ζημιές πριν από φόρους ανήλθαν σε 26,6 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η Viva πήρε ζημιά απομείωσης 10,5 εκατ. ευρώ για την Werealize Services πριν την πωλήσει.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, στο εντυπωσιακό 81,13%.
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΩΝ: Στην τελική ευθεία εισέρχεται το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της «Γενικών Αποθηκών» (Προνομιούχος Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος- Π.Α.Ε.Γ.Α.Ε), για την επέκταση των στεγασμένων αποθηκευτικών της χώρων στη Μαγούλα Αττικής κατά 150.000 τ.μ. καθώς μετά την έγκριση του φακέλου ειδικού πολεοδομικού σχεδίου, αναμένεται η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Η Π.Α.Ε.Γ.Α.Ε. διαθέτει στεγασμένες εγκαταστάσεις 105.000 τ.μ. στην Μαγούλα, υπαίθριες εγκαταστάσεις 600 χιλ. τ.μ. και άπλετο χώρο για πρόσθετες εγκαταστάσεις καθώς κατέχει ενιαία έκταση 1.127 στρεμμάτων.
Μέρος της παραπάνω αδόμητης έκτασης ( σ.σ. περίπου 320 στρέμματα) θα χρησιμοποιηθεί για εγκατάσταση φωτοβολταικού πάρκου.
ΙΤΑΛΙΑ: Πόσο πιθανή είναι η υποβάθμιση του ιταλικού χρέους σε «σκουπίδι»; Την Παρασκευή αναμένεται η αξιολόγηση της Moody’s για το ιταλικό χρέος, με τον οίκο να αξιολογεί το Μιλάνο με Baa3, μια βαθμίδα πάνω από το junk, ενώ υποβάθμισε και τις προοπτικές σε αρνητικές από πέρυσι.
Πηγές των Financial Times δεν δίνουν μεγάλη πιθανότητα, καθώς η Moody’s είναι ήδη μια βαθμίδα χαμηλότερα από S&P και Fitch, που πρόσφατα επιβεβαίωσαν τις αξιολογήσεις τους. Μια υποβάθμιση θα διεύρυνε την ψαλίδα, κάτι που είναι ασυνήθιστο.
Επίσης, η ιταλική οικονομία δεν θεωρείται ευάλωτη, καθώς έχει επιβιώσει από μια σειρά εξωτερικών σοκ. Οι περυσινές υψηλές ενεργειακές τιμές δεν αναμένεται να επαναληφθούν εφέτος, ενώ η χώρα τυγχάνει της προστασίας της ΕΚΤ, έναντι της πιθανής αύξησης των spreads.
Ούτε τα ιταλικά ομόλογα προδίδουν εικόνα πανικού. Το κόστος του 10ετούς, στο 4,4% απέχει 177 μονάδες βάσης από το αντίστοιχο γερμανικό με το spread να έχει υποχωρήσει κατά περίπου 15% από τις αρχές Οκτωβρίου.
Επισημαίνεται ότι την τελευταία πενταετία έχει κινηθεί πάνω και από τις 300 μονάδες.
ΛΟΥΜΙΔΗΣ: Ίσως το πιο γνωστό brand ελληνικού καφέ, όμως αυτό μάλλον δεν φτάνει για την εταιρεία που αναπτύσσει τα Καφεκοπτεία Λουμίδη.
Μπορεί λοιπόν οι πωλήσεις να αυξήθηκαν πέρυσι κατά 20,9% στα 4,7 εκατ. ευρώ όμως τα EBITDA έπεσαν στις 15.139 ευρώ -από 40.786 ευρώ- και οι ζημιές προ φόρων τετραπλασιάστηκαν στις 101.315 ευρώ.
Πίσω από αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα κρύβεται η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και η αδυναμία της εταιρείας, όπως υποστηρίζει η διοίκησή της, να την μετακυλίσει στους πελάτες χονδρικής.
Μια μικρή λεπτομέρεια: Οι επιδόσεις αφορούν τα καφεκοπτεία Λουμίδης και όχι τον τυποποιημένο καφέ που πωλείται στα σούπερ μάρκετ. Ο Παπαγάλος Λουμίδη ανήκει στη Nestle από τα τέλη της δεκαετίας του ’80.
DEALS: Πολλές νύφες και μάλιστα κάποιες με… μεγάλη προίκα έχουν βγει στην αγορά, όπως μαθαίνει η στήλη.
Τα mandates πάνε και… έρχονται, καθώς αφενός κάποιοι μέτοχοι θέλουν να αποχωρήσουν, αφετέρου οι συνθήκες, λόγω επιτοκίων, έχουν αλλάξει με αποτέλεσμα να μην «ματσάρονται» εύκολα τα «θέλω» των δυο πλευρών.
Ιδιαίτερη κινητικότητα φαίνεται να υπάρχει στον ευρύτερο κλάδο τροφίμων και ποτών αλλά και στην ευρύτερη αγορά εστίασης. Μάλιστα ακούμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες επιδιώκουν να «καλλωπίσουν» το σχήμα μέσω εξαγορών μικρότερων επιχειρήσεων.
Για παράδειγμα mandate έχει δοθεί, όπως μαθαίνει η στήλη, για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες συστηματικής εστίασης και για δυο πολύ μεγάλες βιομηχανίες της Βορείου Ελλάδος που έχουν συγγενικές σχέσεις και παίζουν «μπάλα» σε εστίαση και από το χωράφι στο ράφι.
ΝΕΡΟ: Κινητικότητα υπάρχει και στο συγκεκριμένο χώρο. Και μην εκπλαγείτε αν σε λίγο διάστημα από σήμερα εισέλθει στο συγκεκριμένο γήπεδο ένας νέος, για τον κλάδο, παίκτης που θέλει να αξιοποιήσει την πηγή που διαθέτει για να μπει στην premium κατηγορία.
Όμως αυτό, όπως λένε πηγές με γνώση, δεν θα είναι το μοναδικό νέο. Ομογενής από τη Ρωσία που προ ετών μπήκε στον κλάδο, αφού κονταροχτυπήθηκε με πολυεθνικό παίκτη, ετοιμάζεται να εξέλθει.
Ο λόγος, όπως λένε στη στήλη, είναι ότι η επένδυση δεν βγαίνει, το brand αν και πολύ γνωστό στην αγορά, έχει «διαρροές» σε τζίρο και μερίδια.