ALPHA BANK: Η ώρα του… απολογισμού. Τελικά η βελτιωμένη προσφορά της UniCredit (φωτ. ο CEO Andrea Orcel) δεν ήταν στα 2 ευρώ, ούτε στο 1,80, ή στο 1,45 ευρώ, όπως διατείνονταν διάφοροι, ήταν «οριακά πέριξ του κλεισίματος της Παρασκευής», όπως σας ενημέρωσε… σεμνά και ταπεινά το Εuro2day.gr.
Ήταν εμφανές από την αρχή ότι η UniCredit δεν ήταν διατεθειμένη από τη μία να γίνει η πρώτη μεγάλη τράπεζα που θα αγοράσει στρατηγικό ποσοστό σε ελληνική, μετά από 17 χρόνια, κι από την άλλη να κυνηγάει την τιμή όπου θα την ήθελε ο οποιοσδήποτε. Για αυτό και έβαλε εξαρχής την αίρεση ότι αν δεν πάρει το ποσοστό από το ΤΧΣ, θα πάρει τουλάχιστον 5% από την αγορά και με την ησυχία της (σε διάστημα 24 μηνών).
Εξίσου εμφανές ήταν ότι στην πρώτη προσφορά η UniCredit δεν θα έπαιζε τα ρέστα της (ήταν η φράση που χρησιμοποιήσαμε τότε). Λόγω της δόμησης της διαδικασίας, ήξερε ότι η πρώτη προσφορά της μπορεί να γνωστοποιηθεί (όπως και έγινε) κι ότι θα υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις.
Τέλος, εμφανές ήταν, για όσους γνωρίζουν πώς λειτουργούν οι αγορές, ότι «πήχη» για το premium της προσφοράς θα αποτελούσε η τιμή κλεισίματος της μετοχής ΠΡΙΝ γνωστοποιηθεί το deal Alpha-UniCredit, καθότι οι μετέπειτα τιμές ενσωμάτωσαν δεδομένα και προσδοκίες από την ανάμιξη της ιταλικής τράπεζας.
Για όσους δεν το κατάλαβαν, αυτό ξεκαθάρισε και η ανακοίνωση του ΤΧΣ, κάνοντας λόγο για «undisturbed» τιμή της Alpha, επί της οποίας το premium είναι τελικά 9,4%.
Το ουσιαστικό αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ των δύο τραπεζών, τώρα που τελειώσαμε και με το ποσοστό, θα κριθεί στην πορεία.
Υ.Γ. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες έγιναν συναλλαγές σε πακέτα στη μετοχή της Alpha Βank περίπου 21 εκατομμύρια τίτλοι, εκ των οποίων πάνω από τα 20 εκατομμύρια στο 1,39 ευρώ, δηλαδή στην τιμή που αγόρασαν οι Ιταλοί.
Το ερώτημα είναι πού κατέληξαν. Πήγαν και αυτά στη UniCredit;
ΕΘΝΙΚΗ: Το εύρος τιμής που δόθηκε για το placement δικαιώνει τα όσα γράψαμε το προηγούμενο διάστημα, ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε «μήλα με πορτοκάλια». Δηλαδή, ότι το premium που έδωσε η ίδια η Εurobank για να πάρει 1,4% των μετοχών της δεν μπορεί να συγκρίνεται με αυτό που έδωσε η UniCredit για το 9% της Alpha Βank, ούτε με την τιμή για το μεγάλο placement της Εθνικής, η αξία του οποίου κινείται πέριξ του 1 δισ. ευρώ.
Κοιτάζοντας την τιμή της ΕΤΕ τους τελευταίους έξι μήνες, βλέπουμε ότι το χαμηλότερο κλείσιμο ήταν στα 4,965 ευρώ και το υψηλότερο στα 6,48 ευρώ. Όμως το εύρος του placement είναι μεταξύ 5 ευρώ (πάρα πολύ κοντά στη χαμηλή τιμή εξαμήνου) και 5,44 ευρώ, δηλαδή με υψηλό σημείο το κλείσιμο της Παρασκευής και… καμία σχέση φυσικά με το υψηλό εξαμήνου!
Σας λέμε λοιπόν από τώρα ότι αν η τιμή του placement κλείσει στα 5,44, θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία για τους αναδόχους, διότι σε περίοδο μεγάλης αναταραχής (βλέπε Μέση Ανατολή και αρκετά άλλα) θα έχουν καταφέρει να δώσουν το 20+2% της τράπεζας, χωρίς ουσιαστικό discount από την τρέχουσα τιμή προ ανακοινώσεως.
ΥΓ: Το αν η κυβέρνηση πράττει ορθά που κινεί αυτές τις διαδικασίες, ενώ υπάρχει σχετική αναταραχή, λόγω Ισραήλ κ.λπ., είναι υπόθεση που σηκώνει πολλή κουβέντα, ανάλογα με τις προσδοκίες και τις πεποιθήσεις του καθενός.
Στην ουσία, πρόκειται για καθαρά «πολιτική» απόφαση, το σκεπτικό της οποίας είναι ότι δίνει επενδυτικές ευκαιρίες στους ξένους και φτιάχνει κλίμα ομαλοποίησης (ιδιωτικοποίησης) στον τραπεζικό τομέα, έχοντας πάρει την επενδυτική βαθμίδα κι ελπίζοντας σε πιο ευνοϊκή μεταχείριση της οικονομίας από τις αγορές. Ίσως και στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου σε ανεπτυγμένη αγορά.
Τα περί των χαμένων δισ. από τις ανακεφαλαιοποιήσεις δεν τα σχολιάζουμε καθόλου. Αυτό το τρένο έφυγε εδώ και χρόνια. Για την ακρίβεια, από τότε που γίνονταν (αποσπασματικά και σε… δόσεις) οι ανακεφαλαιοποιήσεις, με «καπετάνιο» τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
ΕΘΝΙΚΗ-PLACEMENT: Δεν προκύπτει από τις ανακοινώσεις καθώς και το ενημερωτικό δελτίο που συνοδεύει τη διάθεση μετοχών Εθνικής από το ΤΧΣ, μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και ιδιωτικής τοποθέτησης, με accelerated book building, στο εξωτερικό, bonus προτιμησιακής μεταχείρισης κατά την κατανομή για υφιστάμενους μετόχους.
Παραδοσιακά, όταν διενεργείται κατανομή μετοχών και η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά, λαμβάνονται υπόψη κριτήρια όπως η ποιότητα του επενδυτή και το αν είναι ήδη υφιστάμενος μέτοχος.
Υπό την παραπάνω οπτική το να έχει κάποιος μετοχές παίζει ρόλο στο ξένο βιβλίο. Δεν υπάρχει, όμως, κάποια ρητή πρόβλεψη, βάσει της οποίας ο έχων ήδη μετοχές τυγχάνει συγκεκριμένης προτιμησιακής μεταχείρισης κατά την κατανομή.
ΤΧΣ-ΕΘΝΙΚΗ: Στις 24 Σεπτεμβρίου, το Δ.Σ. του ΤΧΣ έδωσε την αρχική έγκρισή του για την προετοιμασία του placement, με έμφαση στην προτιμώμενη και βέλτιστη «αρχιτεκτονική» της διάθεσης. Στις 6 Νοεμβρίου ενέκρινε την προτεινόμενη δομή του accelerated book building και της δημόσιας προσφοράς καθώς και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες του placement, εκτός από το εύρος τιμής διάθεσης. Το τελευταίο εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του Ταμείου κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Κυριακής.
Είχε προηγηθεί η κατάθεση δύο εκθέσεων αποτίμησης για το δίκαιο και εύλογο του εύρους διάθεσης από τις Rothchild &Co και JP Morgan.
ΚΕΚΡΟΨ: Αίφνης η μετοχή όχι μόνο ξύπνησε αλλά έκλεισε τη συνεδρίαση με κέρδη άνω του 28%, ανερχόμενη στο 1,64 ευρώ. Αξιο λόγου ότι οι συναλλαγές ξεπέρασαν τις 193 χιλιάδες τεμάχια.
Κοιτώντας τα ιστορικά στοιχεία ανάλογες συναλλαγές δεν έχει καταγράψει η μετοχή από τις 5 Ιανουαρίου. Τότε, σε έξι συνεδριάσεις είχε κινηθεί από το 0,94 ευρώ στο 1,36 ευρώ.
Μένει να δούμε τη συνέχεια στον τρέχοντα κύκλο.
ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Χθες λύθηκε το «μυστήριο» με τις υψηλές συναλλαγές που έκανε η μετοχή την περασμένη Παρασκευή 10 Νοεμβρίου.
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση είχαν αλλάξει χέρια 517.224 τεμάχια, με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.
Η εισηγμένη γνωστοποίησε χθες ότι στις 10 Νοεμβρίου προχώρησε σε αγορά 510.700 ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσης 7,8026 ευρώ ανά μετοχή. Η συνολική αξία της συναλλαγής ήταν 3,98 εκατ. ευρώ. Πλέον έχει πάνω από ένα εκατομμύριο τεμάχια ίδιες μετοχές ή ποσοστό 1,55% του μετοχικού κεφαλαίου.
AEGEAN: Μεγάλες προσδοκίες έχουν οι αναλυτές για τα αποτελέσματα τριμήνου της αεροπορικής που ανακοινώνονται το απόγευμα. Η Eurobank Equities εκτιμά ότι τα EBITDA θα φτάσουν τα 224 εκατ. ευρώ (+13%) σε ετήσια βάση, με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 654 εκατ. ευρώ (+14%).
Λίγο υψηλότερα, στα 11,34 ευρώ, το χθεσινό κλείσιμο, με την απόδοση εβδομάδας, μετά και την ανακοίνωση για άσκηση των warrants από το ΥΠΕΘΟ, να περιορίζεται στο 4%.