ΦΩΤΙΕΣ: Οι καταστροφές του τελευταίου διαστήματος, ιδίως στην Αττική και σε κατοικημένες περιοχές της (από τη Σαρωνίδα ως τα Δερβενοχώρια, τη Μάνδρα και τα Μέγαρα), είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν πάλι το γνωστό blame game, μεταξύ δημάρχων, περιφερειών, δασικών υπηρεσιών και κεντρικής διοίκησης.
Επί της ουσίας, όμως, αυτό που αφήνει πικρή γεύση είναι ότι η κατάσταση έτσι όπως εξελίχθηκε τις τελευταίες ημέρες θυμίζει πολύ τα όσα έγιναν καλοκαίρι πριν από δύο χρόνια. Όταν η φωτιά έκαιγε τεράστιες εκτάσεις στη Βορειοανατολική Αττική (ποιος δεν θυμάται τη Βαρυμπόμπη;) και την Εύβοια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021, οι μεγάλες φωτιές στη Βαρυμπόμπη και στα Βίλια, η πρώτη στις αρχές και η δεύτερη μετά τα μέσα Αυγούστου, έκαψαν περίπου 178.000 στρέμματα , ενώ φέτος μέσα σε τρεις μέρες κάηκαν στην Αττική 150.000 στρέμματα και περίπου 13.000 στο Λουτράκι.
Δυστυχώς, πέρα από την ονομαστική αύξηση πτητικών μέσων, οι διαφορές, αν υπάρχουν, είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτες. Παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ανθρώπινου δυναμικού, πυροσβεστών, πιλότων, αστυνομικών και εθελοντών.
Κι αυτό δεν μπορεί παρά να το χρεωθεί ο έως πρότινος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης (φωτό). Ο οποίος ήρθε ως μεγάλη «μεταγραφή» το 2021 από την Κύπρο, (μετά τις μεγάλες πυρκαγιές εκείνης της περιόδου) για να γίνει ο πρώτος υπουργός του ειδικού υπουργείου που δημιουργήθηκε.
Διότι υποτίθεται ότι είχε ειδικά προσόντα, έχοντας υπηρετήσει ως Ευρωπαίος επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων.
Παρότι επί των ημερών του μεσολάβησε το χάος της σφοδρής χιονόπτωσης τον Γενάρη του 2022, κατά την οποία συνέβησαν όσα συνέβησαν στην Αττική Οδό (όταν ένα χρόνο πριν είχε συμβεί η καταστροφική χιονόπτωση Μήδεια), ο ίδιος έμεινε περίπου στο απυρόβλητο. Όλοι οι υπόλοιποι έφταιγαν εκτός από τον ίδιο, που έτσι κι αλλιώς, εμφανίστηκε «δι' ολίγον», ακριβώς για να μεταφέρει σε άλλους τις ευθύνες!
Τώρα βεβαίως είναι ο διάδοχός του στο υπουργείο που έχει τυπικά την ευθύνη. Ο Βασίλης Κικίλιας που δεν πρόλαβε ούτε να ενημερωθεί κανονικά και του έσκασε η βόμβα.
Στην ουσία όμως, υπεύθυνος είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης, που ήταν στο πόστο για σχεδόν δύο χρόνια, κι όχι μόνο εκλέχθηκε βουλευτής με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ακούγεται πως προορίζεται και για τη θέση Επιτρόπου στην Ευρώπη, ιδίως αφότου ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών.
Ως τι, αλήθεια; Ως… επιτυχημένος;
ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Με τη λογική του «ανεβαίνει ό,τι δεν έχει τρέξει μέχρι τώρα» ερμηνεύουν χρηματιστηριακοί παράγοντες της αγοράς το χθεσινό ράλι της Τζιρακιάν στο ταμπλό του ΧΑ (+11,37% με 84.799 τεμάχια να αλλάζουν χέρια και την αξία των συναλλαγών να φτάνει τα 194,7 χιλ. ευρώ, επίπεδα πολύ ψηλά για τη μετοχή).
Οι «φίλοι» του χαρτιού θυμούνται ότι επίπεδα τιμών όπως τα τρέχοντα τα είχε πιάσει η ΤΖΚΑ ήδη από το καλοκαίρι του 2021, όταν ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν κοντά στις 850 μονάδες και όταν η εισηγμένη υλοποιούσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.
Σε κάθε περίπτωση, η εισηγμένη εταιρεία αποτιμάται στο ΧΑ στα 7,16 εκατ. ευρώ (ίδια κεφάλαια 10,255 εκατ., καθαρός δανεισμός 16,6 εκατ. ευρώ), όταν μάλιστα εξ αυτών τα τρία εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στα χρήματα της ΑΜΚ του 2021.
ΥΓ: Ανεπιβεβαίωτες φήμες στην αγορά μιλούν για επαναδραστηριοποίηση του παλιού άτυπου market maker, καθώς και περί αρχικού ενδιαφέροντος για το «χαρτί», τράπεζας με ισχυρή δράση στα χρηματιστηριακά πράγματα.
ΕΚΤΕΡ-ΔΟΜΙΚΗ: Ανέκρουσαν πρύμναν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αγοραστές, που είχαν στείλει αμφότερες τις μετοχές σε υψηλά 10ετίας και βάλε.
Ετσι, η μεν ΕΚΤΕΡ, αφού στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε αναρριχηθεί έως τα 2,37 ευρώ με διψήφια κέρδη, έκλεισε τελικώς με πτώση 3%.
Η δε Δομική Κρήτης, η οποία έχει υπερδιπλασιάσει την τιμή της μετά την είσοδο του Δημήτρη Κούτρα στο μετοχικό της κεφάλαιο, κινήθηκε ξανά με διψήφια άνοδο (μέχρι τα 2,1 ευρώ με κέρδη 10,5%), με το «κουδούνι» της λήξης ωστόσο να τη βρίσκει 2,89% χαμηλότερα, στο 1,845 ευρώ.
Αμφότερες συνέχισαν τους πολύ υψηλούς όγκους συναλλαγών, καθώς άλλαξε χέρια το 2,5% των μετοχών της Δομικής και το 1,95% της ΕΚΤΕΡ.
OTE: Πληροφορίες που έφτασαν βραδινές ώρες στη στήλη ανέφεραν ότι αναμένεται να διευρυνθεί η κόντρα NOVA - UNITED με το MEGA και τον ΑΝΤ1.
Ειδικότερα, λένε συνήθως έγκυρες πηγές, είναι θέμα σύντομου χρόνου να εκδηλωθεί μεταξύ ΟTΕ και MEGA αντίστοιχη εμπορική διαφωνία για τα δικαιώματα των ελεύθερων καναλιών στις συνδρομητικές πλατφόρμες, με αποτέλεσμα να κατέβει το «Μεγάλο Κανάλι» από την πλατφόρμα της Cosmote TV.
Οπως αντιλαμβάνεστε, εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία, το θέμα αποκτά πολύ ευρύτερες διαστάσεις ως μάχη ισχύος και επιρροής.
EUROBANK: Ανοίγει ο χορός των γενικών συνελεύσεων των τραπεζών με τη Eurobank.
Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση της τράπεζας με μια σειρά από θέματα (αποδοχές, επιτροπές κ.λπ.), αλλά το βασικό είναι η έγκριση της πρότασης για επαναγορά του 1,4% των μετοχών της, τις οποίες κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τοποθετείται χρονικά τον Σεπτέμβριο. Κατόπιν αυτού, η Eurobank θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα φύγει και τυπικά από τον έστω και μικρό έλεγχο του δημοσίου.
Ιστορική στιγμή μετά από δέκα και πλέον έτη.