Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 14 2023

Οι εκλογές, ο «Σημίτης plus» και οι έδρες - Ηρακλής: Οι πωλήσεις «δεύτερο χέρι» και ο ρόλος ΟΔΔΗΧ και KPMG

Οι εκλογές, ο «Σημίτης plus» και οι έδρες - Ηρακλής: Οι πωλήσεις «δεύτερο χέρι» και ο ρόλος ΟΔΔΗΧ και KPMG

ΕΚΛΟΓΕΣ: Ακάθεκτη για ισχυρή αυτοδυναμία «τρέχει» η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με επίσημες και ανεπίσημες δημοσκοπήσεις, με ποσοστό που φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεράσει και το 42%-43%. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται είτε κοντά στα ίδια είτε και με αρκετά σημαντική πτώση, με κάποιες μετρήσεις να τον δίνουν στη περιοχή του 17%-18%. Το ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίζει σημαντική ενίσχυση.

Εάν λοιπόν δεν συμβεί κάποια συνταρακτική έκπληξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό, τόσο εκτός όσο και εντός του κόμματός του, ελεύθερος να εξασκήσει πλήρως τις μεταρρυθμιστικές φιλοδοξίες που εκφράζει, προς μεγάλη χαρά και της αγοράς.

Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι παράγοντες, οι οποίοι θυμούνται το παλαιότερο απόφθεγμα πασίγνωστου ονόματος της αγοράς, πως «η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κόμμα, είναι... συνεταιρισμός», αναγνωρίζουν ότι σήμερα αυτό έχει αλλάξει. Οι «βαρόνοι» του παρελθόντος είτε έχουν αποστρατευθεί είτε έχουν αποδυναμωθεί σχεδόν ολοκληρωτικά.

Για τον λόγο αυτό, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος είναι… «Σημίτης plus», αφού συνδυάζει τις διαχειριστικές ικανότητες και τον εκσυγχρονιστικό οίστρο της καλής εποχής του πρώην πρωθυπουργού, με τον απόλυτο έλεγχο του κόμματός του. Κάτι που ο Σημίτης δεν κατάφερε ποτέ.

Σημειώστε επίσης ότι με ποσοστό της τάξεως του 43%, η ΝΔ βγάζει άνετη αυτοδυναμία ακόμη κι αν μπουν στη Βουλή όχι έξι ή επτά, αλλά και… οκτώ κόμματα.

Διότι ακόμη και στην περίπτωση που μείνει εκτός Βουλής μόνο το 1%-2% των ψήφων (όσο μεγαλύτερο ποσοστό μείνει εκτός τόσο χαμηλότερα μπαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας), κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο στα εκλογικά μας χρονικά, ο πήχης για τους 151 βουλευτές είναι στο 39,8%-40%.

Πιθανότερο σενάριο, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, οι 160 έδρες και πάνω.

ΥΓ: Όγδοο κόμμα μπορεί να αποδειχθούν οι «Σπαρτιάτες», που μετριούνται μεν κάτω από το 3%, αλλά η πλήρης υποστήριξη του φυλακισμένου Κασιδιάρη τούς προσφέρθηκε πριν λίγες μέρες. Κι αυτό, μόνο εφόσον δεν υπάρξει σημαντική μεταστροφή ψηφοφόρων από κάποιο άλλο μικρό κόμμα, όπως π.χ. η Ελληνική Λύση, που θα του στερήσει την είσοδο στη Βουλή.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Τούτων δοθέντων, ίσως πρέπει να θυμηθούμε ότι οι αγορές δεν ανεβαίνουν… μονομιάς, κι όταν υπάρχει υπερενθουσιασμός, έρχεται… διόρθωση. Αρκετοί στην αγορά οραματίζονται ένα νέο «μίνι 1999», τέτοιου είδους οράματα όμως έχουν και την κακή τους πλευρά, μην το ξεχνάμε.

Βλέπουμε διάφορες μετοχές και ξυπνάνε, κάποιες μάλλον χωρίς ορατούς λόγους, ενώ άλλες δείχνουν ότι έχουν αρχίσει να εξαντλούν τα άμεσα περιθώριά τους.

 

Q&R: Υψηλό 15 ετών «έγραψε» χθες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας η μετοχή (0,738 ευρώ) και μάλιστα με μεγάλο -για τα δεδομένα του τίτλου- όγκο συναλλαγών (118.165 τεμάχια άλλαξαν χέρια).

Φήμες της αγοράς θέλουν ισχυρή ελληνική επιχειρηματική οικογένεια να… ψωνίζει εδώ και πολλές συνεδριάσεις μετοχές της εισηγμένης από το ταμπλό του ΧΑ, χωρίς ωστόσο κάποιος να μπορεί να γνωρίζει το… πού πηγαίνει η όλη υπόθεση.

 

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Με ισχυρή πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση τόσο η δωρεάν διάθεση 1.512.500 ιδίων μετοχών (σ.σ. το 5,17% του μετοχικού κεφαλαίου) σε στελέχη της εταιρείας ως το 2027 όσο και η δωρεάν χορήγηση μετοχών, μέσω κεφαλαιοποίησης ποσού υπέρ το άρτιο.

Από το πρόγραμμα διάθεσης ιδίων μετοχών η μερίδα του λέοντος (731.250 τεμάχια ή το 2,5%) πάει στον νυν διευθύνοντα σύμβουλο και μεγαλομέτοχο Πάρη Κυριακόπουλο, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης εργασίας που έχει υπογράψει με την εισηγμένη. Υπάρχει υποχρέωση διακράτησης επί διετία.

Οι έως 900.000 μετοχές που θα προκύψουν από την κεφαλαιοποίηση υπέρ το άρτιο θα διατεθούν με υποχρέωση διακράτησης επί διετία, στον τέως CEO, Σ. Χατζίκο, ο οποίος λαμβάνει και 175.500 ευρώ από τα κέρδη χρήσης 2022.

 

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: «Ξύπνησε» κυριολεκτικά η μετοχή το τελευταίο διήμερο. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας αίφνης ο όγκος ξεπέρασε τις 144 χιλιάδες τεμάχια, με τον τίτλο να κλείνει με κέρδη σχεδόν 5%. Πρόκειται για όγκο που δεν είχε δει φέτος ο τίτλος.

Ακολούθησε η χθεσινή συνεδρίαση, στην οποία μπορεί οι συναλλαγές να περιορίστηκαν στα 101 χιλιάδες τεμάχια, η άνοδος όμως ξεπέρασε το 10%.

Στο 16% η απόδοση διημέρου…

 

AHOLD DELHAIZE: Η «μαμά» της ΑΒ Βασιλόπουλος βρήκε νέα πηγή εσόδων. Μόνο από τις διαφημίσεις προμηθευτών στα φυλλάδια και στα διαδικτυακά της κανάλια εισέπραξε πέρυσι 500 εκατ. ευρώ και έχει βάλει στόχο να διπλασιάσει το ποσό έως το 2025. 

Η διοίκηση του ομίλου υποστηρίζει ότι η Ahold Delhaize χρησιμοποιεί τα διαφημιστικά έσοδα για να συγκρατήσει τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, αν και δεν αποκαλύπτει πόσο είναι το κέρδος από τη στοχευμένη διαφήμιση.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως ο λιανεμπορικός όμιλος απέκτησε πέρυσι μερίδιο στην Adhese με έδρα τη Γάνδη, που ειδικεύεται στην ψηφιακή διαφήμιση. Βέβαια η Ahold Delhaize ούτε τον τροχό ανακάλυψε ούτε είναι και η μοναδική που βγάζει λεφτά από τις διαφημίσεις.

Πρωτεργάτες είναι οι Amazon, Walmart, Carrefour, κ.ά.

 

ΗΡΑΚΛΗΣ: Η συζήτηση, για την ανάγκη ενός τρίτου προγράμματος κρατικής εγγυοδοσίας επί των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης τιτλοποιήσεων με απαιτήσεις από δάνεια και πιστώσεις (Ηρακλής) αποτελεί καλή αφορμή επαναξιολόγησης του τι έχει συμβεί ως σήμερα και ποιες διορθωτικές κινήσεις απαιτούνται.

Ο στρατηγικός στόχος, που είχε τεθεί για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, μέσω των δύο προγραμμάτων «Ηρακλής», έχει στην πράξη επιτευχθεί. Οι τράπεζες έδιωξαν από τους ισολογισμούς τους το συντριπτικό μέρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, κάνοντας ευρεία χρήση τιτλοποιήσεων, που εντάχθηκαν σε Ηρακλή Ι και ΙΙ.

Το πρόβλημα, όμως, δεν λύθηκε, καθώς το συντριπτικό μέρος των δανείων, οι απαιτήσεις των οποίων τιτλοποιήθηκαν, παραμένουν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs).

Η συνολική αξία των υπό διαχείριση από τους servicers απαιτήσεων ανήλθε στο τέλος του 2022 σε 90,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 74% αφορά σε NPEs που διαχειρίζονται για λογαριασμό οχημάτων ειδικού σκοπού τιτλοποιήσεων και εταιρειών, που αγόρασαν χαρτοφυλάκια με απαιτήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τις έως τώρα επιδόσεις των servicers, η Τράπεζα της Ελλάδος έβγαλε, με την τελευταία έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, «κίτρινη κάρτα», διαπιστώνοντας πως «κρίνεται απαραίτητη η σημαντική βελτίωση της διαχείρισης».

Η «κίτρινη κάρτα» έρχεται σε μια περίοδο που η πλειονότητα των τιτλοποιήσεων οδεύει στη συμπλήρωση της πρώτης διετίας (ή την έχει συμπληρώσει), κατά τη διάρκεια της οποίας οι στόχοι των business plans ήταν συνήθως βατοί.

Οι πωλήσεις «δεύτερο χέρι», στις οποίες προχωρούν τα SPVs των τιτλοποιήσεων, αποσκοπούν είτε στην κάλυψη της υποαπόδοσης έναντι των στόχων είτε στη δημιουργία «μαξιλαριού» ρευστότητας, που μαζί με την εξυπηρέτηση των senior notes… ταΐζει και τα κουπόνια των mezzanine notes.

Το ερώτημα που θα έπρεπε να έχει τεθεί και να απασχολεί ΟΔΔΗΧ και KPMG (σύμβουλος της Επιτροπής Παρακολούθησης Ηρακλή) και αγορά έγκειται στο αν τα έσοδα που έρχονται μπροστά, μέσω των πωλήσεων, θέτουν σε κίνδυνο την υλοποίηση των business plans και επομένως τις κρατικές εγγυήσεις.

Τον επόπτη τον απασχολεί το αποτέλεσμα. Να διατηρούνται, δηλαδή, οι συνθήκες που επιτρέπουν στα senior notes ομόλογα τιτλοποιήσεων να συμπεριφέρονται ως μηδενικού ρίσκου, αφού εποπτικά εκλαμβάνονται ως τέτοια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v