NOVA: Ενας από τους δύο «στυλοβάτες» της United Group είναι η ελληνική θυγατρική, προσφέροντας το 30% των καθαρών εσόδων αλλά και το 27% των προσαρμοσμένων και ετησιοποιημένων EBITDA (adjusted EBIDTAal) το α' τρίμηνο του 2023.
Σε αριθμούς, μιλάμε για 196,2 εκατ. ευρώ και 63,5 εκατ. αντίστοιχα, που έφερε η NOVA στο συγκεκριμένο διάστημα. Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση των ομολογιούχων της United, που γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Μαζί με τη Vivacom στη Βουλγαρία, οι δύο θυγατρικές αποτελούν το 53% των συνολικών καθαρών εσόδων του ομίλου και το 58% του συνολικού προσαρμοσμένου EBITDAal. Οι υπόλοιπες θυγατρικές στη Σερβία, τη Σλοβενία και την Κροατία προσφέρουν αθροιστικά μόλις το 29% των καθαρών εσόδων και το 29% των EBITDAal. Το υπόλοιπο προέρχεται από δραστηριότητες της ίδιας της United και από «λοιπές δραστηριότητες» που δεν κατονομάζονται.
Ωστόσο τα καθαρά έσοδα της ελληνικής θυγατρικής μειώθηκαν κατά περίπου 1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ως αποτέλεσμα «των χαμηλότερων τιμών στο νέο χαρτοφυλάκιο προϊόντων video και τηλεφωνίας, και τη χαμηλότερη συνδρομητική βάση prepaid κινητής τηλεφωνίας».
Ελαφρώς αυξημένες κατά 1% ήταν οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (Capex) της ΝΟVA, που έφτασαν στο τρίμηνο τα 53,65 εκατ. ευρώ, αποτελώντας κάτι παραπάνω από το 40% των συνολικών κεφαλαιουχικών δαπανών του ομίλου United, στο α' τρίμηνο.
ΟΤE: Συγκρίνοντας πάντως και με τα αποτελέσματα α' τριμήνου που ανακοίνωσε πρόσφατα ο ΟΤΕ, δεν προκύπτουν, τουλάχιστον κατά το συγκεκριμένο διάστημα, αισθητές πιέσεις στα μεγέθη των τηλεπικοινωνιακών παικτών, από τον «πόλεμο τιμών» στον οποίο αναφερόμαστε κατά καιρούς στα ΜΜΕ.
Ειδικά για τον ΟΤΕ, παρά την ελαφρά μείωση των εσόδων στην Ελλάδα κατά 0,9% στο τρίμηνο, το προσαρμοσμένο EBITDAal στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 1,6%.
Προς το παρόν ο όποιος «πόλεμος» φαίνεται να είναι περιορισμένος σε έκταση και… ελεγχόμενος σε ένταση.
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ισχυρός άνδρας της BC Partners (φωτ.), που προ διμήνου ανακοίνωσε την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και του ΙΕΚ ΑΚΜΗ μέσω της BC Partners GR Investment LP (BCPGR),ί δρυσε πρόσφατα μια νέα εταιρεία.
Πρόκειται για την Alphabet Education, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 95 εκατ. ευρώ και αντικείμενο την απόκτηση συμμετοχών και την ανάπτυξη και άσκηση οποιασδήποτε άλλης επενδυτικής δραστηριότητας.
Η επωνυμία (σ.σ. αλφάβητος) δείχνει το πεδίο δράσης της εταιρείας. Όμως η στήλη θέλει να σταθεί σε μια ενδιαφέρουσα… συνωνυμία. Alphabet Inc (όχι Education) ονομάζεται, ως γνωστόν, η αμερικανική πολυεθνική που ιδρύθηκε το 2015 ως μητρική της Google και άλλων εταιρειών που ανήκαν στον όμιλο.
INTRALOT: Δυνατό cameback φαίνεται να κάνει η εισηγμένη. Όπως φαίνεται, η προ μερικών εβδομάδων εξαγγελία της διοίκησης για ανανεώσεις τριών συμβολαίων στη γεωγραφική περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού Ωκεανού και νέα συμβόλαια σε Δανία και Ν. Ζηλανδία βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης.
Το 10τές συμβόλαιο που υπέγραψε χθες στην Ταϊβάν έρχεται μετά τα συμβόλαια που ανακοινώθηκαν πρόσφατα σε ΗΠΑ και Καναδά. Ειδικά το τελευταίο, πηγές αναφέρουν πως θα αποφέρει ετησίως 3-4 εκατ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA.
Η μετοχή αντέδρασε θετικά χθες, ανερχόμενη στο 0,64 ευρώ. Ωστόσο πρέπει να αναμετρηθεί με το υψηλό έτους που βρίσκεται στο 0,76 ευρώ…
ΠΑΓΩΤΑ ΔΩΔΩΝΗ: Στον «πάγο» παραμένει η εταιρεία. Και όταν λέμε στον πάγο εννοούμε ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση με τα υπέρογκα δάνειά της παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Παναγιώτη Μονεμβασιώτη του ομίλου Βενέτη που ενδιαφέρεται να πάρει τον έλεγχο της Παγωτά Δωδώνη.
Μπορεί ο ίδιος στις 25 Απριλίου να δήλωνε ότι υπάρχει συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες, όμως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, «λευκός καπνός» δεν έχει βγει ακόμη. Οι δύο πλευρές συζητούν αλλά αυτό δεν προδικάζει το αποτέλεσμα. Θυμίζουμε άλλωστε ότι το έργο έχει επαναληφθεί ουκ ολίγες φορές κατά το παρελθόν.
Πάντως η εταιρεία συνεχίζει να παράγει και να πουλά τα παγωτά της, η τιμή των οποίων αυξήθηκε μεσοσταθμικά 2,5% σε σχέση με πέρυσι.
UNIBIOS: Ηταν μέσα Μαρτίου όταν η μετοχή βρέθηκε στο χαμηλό έτους και το 0,581 ευρώ, με συναλλαγές μόλις 15.000 τεμάχια. Εκτοτε κύλησε νερό στο αυλάκι. Ειδικά τις τελευταίες ημέρες, η μετοχή τρέχει ένα σερί πέντε ανοδικών συνεδριάσεων, φτάνοντας χθες το 0,855 ευρώ (+11,17%), με τις συναλλαγές στα 158 χιλιάδες τεμάχια.
ΕΧΑE: Επτά πακέτα συνολικά έγιναν στη μετοχή και μάλιστα στις δημοπρασίες. Αλλαξαν χέρια συνολικά 1,25 εκατομμύρια τίτλοι συνολικής αξίας 6,32 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι μετοχές αντιστοιχούν στο 2% της εταιρείας, στο μετοχολόγιο της οποίας βρίσκεται πλήθος θεσμικών.