ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Μιλώντας χθες στο in.gr, έβαλε την προεκλογική κουβέντα που έγινε για περιφερειακά θέματα της φορολογίας σε ορθή βάση, κάτι που δεν έκαναν (για ευνόητους δυστυχώς λόγους) τα πολιτικά κόμματα. Και γενικώς είπε ορισμένες δυσάρεστες αλήθειες.
Το πρόβλημα δεν είναι, είπε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, οι φορολογικοί συντελεστές, κοινώς μη χτυπάτε το… σαμάρι, γιατί ο «γάιδαρος» είναι η (τεράστια) φοροδιαφυγή. «Σήμερα φόρους πληρώνουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα. Πρέπει να σταματήσει αυτό».
Στη φοροδιαφυγή «θεωρούμαστε πρωταθλητές της Ευρώπης» πρόσθεσε χαρακτηριστικά κι εν συνεχεία ποσοτικοποίησε… εμμέσως τη φοροδιαφυγή στο κολοσσιαίο ποσό των 60 δισ. ευρώ, ως τη διαφορά μεταξύ δηλωθέντων ετησίων εισοδημάτων και ετήσιας κατανάλωσης, με δεδομένο ότι η αποταμίευση αυξήθηκε αντί να μειωθεί.
Αλλά ας μην είναι 60 και να είναι 50, λέμε εμείς. Κι αυτό το ποσό είναι τεράστιο, ισοδυναμεί με το ¼ του ΑΕΠ και «εξηγεί» την τεράστια επιβάρυνση που δέχονται κυρίως οι μισθωτοί, προκειμένου να παίρνει τα έσοδα που χρειάζεται το δημόσιο, όπως και τους αυξημένους έμμεσους φόρους.
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΙΙ: Με πιο κομψό τρόπο κι αφού επαίνεσε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας τα τελευταία χρόνια, ο κεντρικός τραπεζίτης έθιξε και τον άλλο «ελέφαντα στο δωμάτιο», το διογκούμενο τελευταία έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αποτελεί σοβαρό δείγμα ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να γίνει όντως ανταγωνιστική η οικονομία μας. Πρέπει, είπε μεταξύ άλλων, να δώσουμε μεγάλη σημασία στην υποκατάσταση των εισαγωγών. Από το στόμα του και στου... Θεού τ' αυτί, λέμε εμείς...
Μίλησε όμως και για το θέμα του ελλείμματος στον ελληνικό ανταγωνισμό, όπου και πέταξε το μεγάλο… καρφί στις τράπεζες: Ιn his own words, που λένε και οι Αγγλοσάξονες: «Το βλέπετε το αποτέλεσμα, ενώ έχουμε κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο στον τραπεζικό τομέα, έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί οι τράπεζες, αλλά από την άλλη μεριά βλέπετε πολύ μεγάλο περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων.
Τι πρέπει να κάνουμε; Να ενισχύσουμε τις μικρότερες τράπεζες. Να εξασφαλίσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλων και μικρών τραπεζών».
Και μετά το πήγε πάλι στο πιο γενικό: «Εάν θέλουμε πραγματικά να οξύνουμε τον ανταγωνισμό στην οικονομία χρειάζεται περισσότερες επιχειρήσεις, οι οποίες θα προκαλέσουν τις μεγαλύτερες. Στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στην ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη»... «Να ξέρουμε ότι η πολιτική όξυνσης του ανταγωνισμού είναι μια πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή».
Για όσους θέλουν να τη διαβάσουν ολόκληρη, καθότι είχε μεγάλο ενδιαφέρον, το πλήρες κείμενο της απομαγνητοφώνησης στο site της Τράπεζας της Ελλάδος.
Υ. Γ.: Κατόπιν και αυτών των δηλώσεων ο «Ηρακλής ΙΙΙ» πρέπει να θεωρείται κυριολεκτικά... προ των πυλών.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Απόβαση στη Γενεύη σήμερα για 13 εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Είναι το πρώτο βήμα μιας προσπάθειας της ΕΧΑΕ να φέρει σε επαφή αυτή την κατηγορία της εγχώριας κεφαλαιαγοράς με ξένα funds.
Η εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα είναι η πρώτη αλλά όχι η τελευταία. Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες παρουσιάσεις σε Παρίσι (22 Ιουνίου) και Φρανκφούρτη (31 Οκτωβρίου). Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια παρουσίασης αποκλειστικά των ελληνικών mid caps στο εξωτερικό.
Την οργάνωση έχει αναλάβει η Cf+b Communications, μια μεγάλη διεθνής εταιρεία επικοινωνίας που αναλαμβάνει τέτοιου είδους συνέδρια.
Οι 13 εταιρείες που μετέχουν είναι οι: ΚΡΙ ΚΡΙ, ΕΧΑΕ, Entersoft, Πλαστικά Θράκης, Austria Card, ΟΛΠ, Profile, Cenergy, ΕΥΔΑΠ, Dimand, ElvalHalcor, ΑΔΜΗΕ και BRIQ.
Ακούμε δε ότι έχουν προγραμματιστεί 70 ραντεβού με ελβετικά κυρίως funds. Αυτά περιλαμβάνουν «one to one» ραντεβού και από κοινού meettings.
ΤΑΙΠΕΔ: Στην τελική ευθεία μπαίνει σήμερα ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της μαρίνας mega yachts της Κέρκυρας, καθώς σήμερα κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκήρυξε το Ταμείο.
Ενδιαφέρον σε πρώτη φάση εκδήλωσαν τέσσερα επενδυτικά σχήματα και σήμερα μένει να φανεί πόσα εξ αυτών θα «κατέβουν» στον διαγωνισμό.
Θυμίζουμε ότι το εισιτήριο για τη β’ φάση έχουν λάβει η ένωση εταιρειών «ΑΒΑΞ - ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις», η ΤΕΚΑΛ, η D MARINAS HELLAS και η LAMDA MARINAS INVESTMENTS SMSA.
GRANAROLO: Οι ανατιμήσεις έφεραν κοντά στα 10 εκατ. ευρώ επιπλέον τζίρο στην ελληνική θυγατρική της ιταλικής τυροκομικής επιχείρησης στην οποία μετέχει και η οικογένεια Παντελιάδη. Από 36,99 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος της το 2021 ανέβηκε πέρυσι στα 46,48 εκατ. ευρώ. Και μάλιστα με καθαρά κέρδη σταθερά κοντά στο ένα εκατ. ευρώ.
Επειδή όμως όλα αυτά είναι παρελθόν, ενδιαφέρον έχει η πρόβλεψη της διοίκησης για το μέλλον και ειδικά το σημείο που αφορά την εκτίμηση ότι οι πωλήσεις φέτος θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με το 2022. Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Να αυξηθεί ο όγκος πωλήσεων, να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα τιμές και κατανάλωση, να μειωθούν οι τιμές και να αυξηθεί η κατανάλωση κ.λπ.
Η στήλη εκτιμά ότι αυτό που δεν πρόκειται να γίνει είναι να μειωθούν οι τιμές και να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα. Και για να μην παρεξηγηθούμε, όταν λέμε μείωση τιμών εννοούμε στον τιμοκατάλογο και όχι αύξηση των προσφορών.
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: Αφού έδειξαν τη δύναμη των πετροδολαρίων και σόκαραν την παγκόσμια αθλητική κοινότητα αποκτώντας τον έλεγχο της παγκόσμιας λίγκας του γκολφ (PGA Tour), όλοι ψάχνονται για την επόμενη κίνηση στον χώρο του αθλητισμού.
Αλλωστε το παρελθόν έχει διδάξει ότι το πανίσχυρο κρατικό ταμείο της χώρας έχει μια έφεση στα σπορ. Επένδυσε στο WWE (πάλη), τη Formula 1 και σε ένα εθνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που -χωρίς αποτέλεσμα- έστρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στα πόδια του Λ. Μέσι.
Τι θα ακολουθήσει; Κάποιοι πιστεύουν ότι θα είναι το μπέιζμπολ, αλλά οι οπαδοί του αθλήματος γερνούν και δεν υπάρχουν αρκετά μεγάλα στάδια που θα μπορούν να φιλοξενήσουν μια «υπερομάδα» στον χώρο.
Αλλοι θεωρούν ότι θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το ΝΒΑ, αλλά και πάλι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια, δεδομένου ότι δύσκολα θα μπορούσε να προσφέρει κάτι περισσότερο στους οπαδούς.
Υπάρχει το τένις. Εδώ το πλεονέκτημα είναι ότι ως ατομικό άθλημα (όπως το γκολφ) είναι εύκολο να δελεάσεις τα μεγάλα ονόματα με μεγάλες επιταγές και να στήσεις το δικό σου πρωτάθλημα.
Τα παραπάνω μπορεί απλά να αποδειχτούν σενάρια. Αλλωστε τι πιο εύκολο για τους Σαουδάραβες από το να αγοράσουν μια μεγάλη ομάδα και να παίξουν «δυνατά» στα υφιστάμενα πρωταθλήματα!