ATTICA BANK-ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ: Το αργότερο εντός 12 μηνών από την υπογραφή της συμφωνίας μετόχων μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest/Παγκρήτια, πρέπει να ολοκληρωθεί η σχεδιαζόμενη συγχώνευση Attica Bank- Παγκρήτια, ως αποτέλεσμα της οποίας η πλευρά Thrivest (φωτ. ο Αλ. Εξάρχου) θα αποκτήσει την πλειοψηφία του νέου σχήματος (σ.σ. ορίζεται από το συμφωνητικό μετόχων).
Το 12μηνο μπορεί να παραταθεί, με συμφωνία των δύο μερών, εφόσον σημειωθούν καθυστερήσεις στη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων.
Της συγχώνευσης θα προηγηθεί οικονομικός, φορολογικός και νομικός έλεγχος σε Παγκρήτια και Attica Bank. Θα ακολουθήσει έκδοση warrants και αύξηση κεφαλαίου της νέας πλέον τράπεζας, στην οποία Thrivest και ΤΧΣ δεσμεύονται να συμμετάσχουν κατ' αναλογία του ποσοστού τους.
ATTICA BANK-ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ II: Δύο μη εκτελεστικά μέλη μπορεί να τοποθετήσει στο Δ.Σ. της Attica Bank η Thrivest, βάσει της συμφωνίας μετόχων.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εν εξελίξει ΑΜΚ θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση, με μοναδικό θέμα την ανάδειξη νέου Δ.Σ.
ΜIG: Μέσα σε δύο συνεδριάσεις πέρασε στην Πειραιώς, αθροιστικά, ποσοστό περίπου 18,5% της εταιρείας. Με άλλα λόγια κι ενώ μένει και η σημερινή μέρα, η Πειραιώς έχει φτάσει ήδη κοντά στο 82%.
Οι όγκοι συναλλαγών του διημέρου είναι τεράστιοι σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, δείχνοντας ότι κάποιοι περίμεναν την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πριν κινηθούν. Κι αυτοί μάλλον δεν ήταν τίποτε θεσμικοί επενδυτές ή άσχετοι μέτοχοι.
Εν ολίγοις πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η πλευρά Ηλιόπουλου και Σία (που υπολογίζεται ότι κατείχε κάπου μεταξύ 12-13%) αποφάσισε να αποχωρήσει, αν όχι ολικώς, που είναι πιθανό, σίγουρα μερικώς, προκειμένου να κλειδώσει σε κέρδη τις πολύ υψηλές υπεραξίες που αποκόμισε από την ανάμιξή της στην υπόθεση.
Λόγω πολύ μεγάλου αριθμού μικρομετόχων, που… δεν ασχολούνται, η εκτίμηση είναι ότι με το τέλος της δημόσιας πρότασης, η Πειραιώς θα κατέχει ποσοστό μεταξύ 83-85%.
Που σημαίνει ότι το υπόλοιπο, κυρίως μικρομέτοχοι έχουν να προσβλέπουν σε μελλοντικές κινήσεις της Τράπεζας Πειραιώς για ενίσχυση της αξίας της μετοχής. Αυτό ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι στον ορίζοντα βρίσκεται και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε με μετρητά είτε με εισφορά σε είδος.
SOLAR: Μεγάλη Δευτέρα κλείδωσε, μετά από πολύμηνη διαδικασία, ο επενδυτής για την τιτλοποίηση Solar. Οι συστημικές τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική) αποφάσισαν να προχωρήσουν με το δίδυμο Waterwill - Cepal, το οποίο αποδέχθηκε το υφιστάμενο business plan.
Ακούμε, όμως, ότι ΥΠΟΙΚ και ΟΔΔΗΧ ζήτησαν επικαιροποίηση στοιχείων (business plan;) καθώς η τιτλοποίηση έχει αιτηθεί κρατική εγγύηση επί των senior notes ομολογιών, η ονομαστική αξία των οποίων ανέρχεται σε 304 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στις 31/12/2023 η Eurobank αποτιμούσε την καθαρή λογιστική αξία (σ.σ. μετά από προβλέψεις) του δανειακού χαρτοφυλακίου που της αναλογεί στο Solar σε 69 εκατ. ευρώ (προβλέψεις 199 εκατ. ευρώ), η Πειραιώς σε 102 εκατ. ευρώ, η Alpha γύρω στα 71 με 72 εκατ. ευρώ και η Εθνική χαμηλότερα, λόγω μικρότερης συμμετοχής.
ΤΟΥΡΚΙΑ: Η προσπάθεια των τουρκικών αρχών να ελέγξουν τη ροή συναλλάγματος και η κατάρρευση της ισοτιμίας της λίρας έχουν «αναστήσει» το Grand Bazaar της Κωνσταντινούπολης.
Η αγορά που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα είναι γεμάτη από καταστήματα που πωλούν αντίκες, χρυσαφικά, δερμάτινα και πάσης φύσεως εναλλακτικές για όσους προσπαθούν να προστατεύσουν την περιουσία τους από τη διάβρωση που προκαλεί η διολίσθηση του τοπικού νομίσματος.
Πρακτικά, διαβάζουμε σε διεθνή ΜΜΕ, η αγορά αποτελεί ένα παράλληλο σύστημα για τη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας, σε μια περίοδο που οι περιορισμοί στις συναλλαγές με τις τράπεζες αυξάνουν.
«Ό,τι και να κάνεις, μην κρατάς λίρες», λέει ένας βετεράνος έμπορος χρυσού. «Ακόμα και να αγοράσεις φέτα είναι καλύτερη επιλογή!».