Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 20 2023

Attica Bank: Χύμα στο... κύμα - To χαώδες spread «τρώει» τη χρυσή λίρα - «Γενναία» stock options από Εθνική Ασφαλιστική

Attica Bank: Χύμα στο... κύμα - To χαώδες spread «τρώει» τη χρυσή λίρα - «Γενναία» stock options από Εθνική Ασφαλιστική

ΑΤΤΙCA BANK: Δεν θυμόμαστε να έχει υπάρξει άλλη αύξηση κεφαλαίου, που να αλλάζουν οι «στρατηγικοί» συμμετέχοντες σε αυτή, ενόσω η αύξηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Από αυτή την πλευρά, σωτήριο για τους… ενορχηστρωτές της προσπάθειας διάσωσης, που εξελίχθηκε σε… Οδύσσεια, το γεγονός ότι πρόκειται εν πολλοίς για «οικογενειακή υπόθεση», μεταξύ των υφιστάμενων μεγαλομετόχων, της TτΕ και των νέων μεγαλοεπενδυτών, με τους λοιπούς μετόχους να έχουν κάτι λιγότερο από το 2%.

Γιατί σε άλλη περίπτωση θα είχε καεί το… πελεκούδι!

Χθες, τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος, η προθεσμία εξάσκησης του οποίου είναι ως τις 24 Απριλίου, γνωστοποιήθηκε δια πληροφοριών ότι το ΤΜΕΔΕ δεν θα συμμετάσχει  στην αύξηση κεφαλαίου παρά την «κατ' αρχήν συμφωνία» και ότι το ποσό των 40 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί ότι θα έβαζε, θα προέλθει τελικώς από τις 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες. Οι οποίες απ' ό,τι φαίνεται με... χαρά (που λέει ο λόγος, αφού απλά ανταποκρίθηκαν ως ιππικό στο αίτημα Γιάννη Στουρνάρα) βάζουν χρήματα σε ένα εν δυνάμει ανταγωνιστή τους, αν βεβαίως όλα πάνε καλά και δημιουργηθεί 5ος ισχυρός πόλος.

Ομοίως σύμφωνα με πληροφορίες, τα 34 εκατ. ευρώ από τα 64 που επρόκειτο να βάλει η Τhrinvest θα δοθούν από την Παγκρήτια Τράπεζα με εγγύηση προς την τελευταία από την Thrinvest, στην περίπτωση που θα χρειαστεί η ίδια κεφάλαια.

Κι όλα αυτά θα αποτυπωθούν, όπως έχει ενημερώσει η τράπεζα, σε συμπληρωματικό ενημερωτικό δελτίο, το οποίο βεβαίως εκδίδεται κατόπιν εορτής τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης…    

Μπορεί λοιπόν να έχουμε αίσιο τέλος χάρη στα χρήματα των εφοπλιστών και στο «ιππικό» των 4 συστημικών  τραπεζών, που ήρθαν να βοηθήσουν στο «και πέντε», αλλά δύσκολα θα μπορέσουμε να βρούμε διεθνώς προσπάθεια διάσωσης τράπεζας που να έχει εκτυλιχθεί περισσότερο «χύμα στο κύμα» από αυτήν της Αττικής, κάνοντας «λάστιχο» τα όρια της νομοθεσίας.

Κι αυτό κάθε άλλο παρά «παράσημο» είναι για την Τράπεζα της Ελλάδος και για κάποιους από τους υφιστάμενους μετόχους, ιδίως για το ΤΜΕΔΕ και τον πρόεδρο του Κωνσταντίνο Μακέδο.

Ελπίζουμε ότι από εδώ και μπρος, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης και την είσοδο της Thrivest και της Παγκρήτιας, η τράπεζα θα επανέλθει σε μια κανονικότητα, αποτελώντας πράγματι στο μέλλον ένα νέο «πόλο».

 

ATTICA BANK II: «Αττικής θα λες και θα… κλαις»: η φράση ταιριάζει γάντι στους μηχανικούς που είτε με ΤΣΜΕΔΕ είτε με ΤΜΕΔΕ είδαν πακτωλό χρημάτων του Ταμείου τους, δικών τους χρημάτων με άλλα λόγια, επενδεδυμένων στην «Τράπεζα των Μηχανικών», να γίνονται… αέρας κοπανιστός. Και κατέληξαν μικρομέτοχοι.  

Όλες οι καταστάσεις όμως έχουν ένα ιστορικό. Οι δυσκολίες σε αυτή την προσπάθεια διάσωσης δεν ήταν φυσικά καθόλου άσχετες με την τεράστια «τρύπα» της τράπεζας.

Εντούτοις, πιθανολογούμε ότι το πώς έφτασε η Αττικής σε αυτό το χάλι -και το πώς χάθηκαν τα χρήματα του δημοσίου (δηλαδή των φορολογούμενων) και των μηχανικών- μάλλον θα αποτελέσει θέμα για τον… ιστορικό του μέλλοντος, χωρίς να αποδοθούν επί του παρόντος οποιεσδήποτε ευθύνες.

This is Greece after all, έτσι δεν είναι;

 

ATTICA BANK ΙΙΙ: Πλούσιο παρασκήνιο κρύβεται, πάντως, πίσω από την αιφνιδιαστική απόφαση της διοίκησης του ΤΜΕΔΕ να αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank μη ασκώντας τα δικαιώματα στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι η διοίκηση του Ταμείου των Μηχανικών υπό την εποπτεία του επικεφαλής Κ. Μακέδου, έδινε τα δικαιώματα ψήφου μόνο «επί πληρωμή». Ζήτησε δηλαδή από τη Thrivest αντίτιμο.

Το αίτημα… βρήκε τοίχο και έτσι φθάσαμε, όπως λένε οι γνωρίζοντες, στην απόφαση αποχώρησης. Και τότε η Τράπεζα της Ελλάδος ενεργοποίησε το «ιππικό» που προαναφέραμε…

 

ΛΙΡΕΣ: Η χαώδης διαφορά που συνεχίζει να συντηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος μεταξύ αγοράς και πώλησης της χρυσής λίρας και η οποία φθάνει στα 85 ευρώ ανά κομμάτι κόβει την όρεξη των επενδυτών για αγορές.

Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, με τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου 2023, οι ιδιώτες αγόρασαν από την Κεντρική Τράπεζα μόλις 3.719 χρυσές λίρες, ενώ πούλησαν στην TτΕ 11.984 χρυσές λίρες.

Υπενθυμίζεται ότι ολόκληρο το 2022, όταν ο πληθωρισμός ήταν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, αγοράστηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας μόλις 11.236 χρυσές λίρες και πουλήθηκαν 52.241 χρυσές λίρες.

Από το 2002, που τηρεί αρχεία η Τράπεζα Ελλάδος, η μοναδική χρονιά που οι αγορές των ιδιωτών από την TτΕ ξεπέρασαν τις πωλήσεις ήταν το 2011, όταν αγοράστηκαν από την Κεντρική Τράπεζα 146.867 χρυσές λίρες και πωλήθηκαν 122.686 χρυσές λίρες.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Πρόγραμμα παροχής κινήτρων, με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options), θέσπισε η ασφαλιστική για τα στελέχη και το προσωπικό της.

Μπορεί να διατεθεί ως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ενώ η διάρκεια του προγράμματος είναι 10ετής (31 Μαρτίου 2022 με 31 Μαρτίου 2032). Οι μετοχές, που θα διατεθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, θα προέλθουν από επαναγορά.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Απριλίου 2022, το 90,01% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής μεταβιβάστηκε στη CVC Capital Partners. Τυπικά, η συναλλαγή διενεργήθηκε ως εξής: το σύνολο των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής μεταβιβάστηκε στη θυγατρική της CVC, Ethniki Holdings S.a.r.l και εν συνεχεία η Εθνική Τράπεζα αγόρασε το 9,99% της Ethniki Holdings S.a.r.l.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΙ: Οι οικονομικές καταστάσεις της ασφαλιστικής επιβεβαιώνουν ότι πριν τη μεταβίβαση στη CVC, η Εθνική Τράπεζα κάλυψε άλλη μια έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) της ασφαλιστικής, ύψους 125 εκατ. ευρώ, όπως προβλεπόταν στη δεσμευτική συμφωνία με τη CVC. Το επιτόκιο του δανείου ισούται με 650 μονάδες βάσης (6,50%) σταθερό, καθ' όλη τη διάρκεια του δανείου.

Ο όμιλος ΕΤΕ έχει καλύψει άλλη μια έκδοση Tier II της Εθνικής Ασφαλιστικής, ύψους 50 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο το οποίο ισούται με Euribor 6μήνου πλέον περιθωρίου 800 μονάδων βάσης. Αμφότερες οι εκδόσεις πληρούν τα κριτήρια για ένταξη στην κατηγορία 1 των ιδίων κεφαλαίων, σύμφωνα με τις διατάξεις του πλαισίου της Φερεγγυότητας ΙΙ. Μετά την απότομη άνοδο των επιτοκίων, το Tier II των 50 εκατ. ευρώ έχει «τσουχτερή» τιμολόγηση.

Υπενθυμίζεται ότι μια από τις πρώτες ενέργειες της CVC ως μετόχου της Εθνικής Ασφαλιστικής ήταν η διανομή κερδών εις νέον και αποθεματικών ύψους 91,7 εκατ. ευρώ...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v