ΡΩΣΙΑ: Θα θυμάστε ίσως τις εξαγγελίες για τις συντριπτικές επιπτώσεις που θα είχαν στη ρωσική οικονομία οι πρωτοφανείς κυρώσεις εναντίον της από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αρκετοί ήταν οι ειδικοί που είχαν από τότε αμφιβολίες και φόβους. Κι όπως φαίνεται, δικαιώθηκαν.
Τα στοιχεία και οι προβλέψεις Απριλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (που ασφαλώς δεν μπορεί να κατηγορηθεί για… φιλορωσικά και διαβλητά στοιχεία) φανερώνουν μια εικόνα που απέχει παρασάγγας από συντριβή, καταγράφοντας ταυτόχρονα και σημαντικές επιπτώσεις για τις οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου, που ως ένα βαθμό οφείλονται στον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ρωσία κατέγραψε πτώση του ΑΕΠ κατά -2,7% το 2022, ενώ προβλέπεται να παρουσιάσει αύξηση κατά 0,7% φέτος και 1,3% το 2024.
Πράγματι καμία άλλη μεγάλη οικονομία δεν κατέγραψε μείωση του ΑΕΠ το 2022. Αντιθέτως σημείωσαν σημαντικά ποσοστά αύξησης, κατά μέσο όρο 2,7%. Μόνο που το ποσοστό αυτό είναι πενιχρό σε σχέση με τα όσα είχαν διαφημιστεί για τις κυρώσεις, ενώ -το σημαντικότερο- η εικόνα για φέτος και του χρόνου δείχνει διαφορετική!
Ειδικότερα, η Μεγάλη Βρετανία εκτιμάται ότι θα έχει μείωση του ΑΕΠ της κατά 0,3% φέτος και αύξηση κατά 1% του χρόνου, η Γερμανία θα έχει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1% φέτος και αύξηση κατά 1,1% το 2024, η Γαλλία θα έχει ακριβώς τα ίδια ποσοστά ανάπτυξης με την εμπόλεμη Ρωσία και η Ιταλία θα έχει φέτος ανάπτυξη κατά 0,7% και το 2024 κατά 0,8%.
Κοινώς, το 2023 και 2024 ελαφρά υψηλότερο σωρευτικό ρυθμό ανάπτυξης, μετά την «κοιλιά» του 2022, θα έχει η… Ρωσία, έναντι των μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης, σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ.
Οπότε το αποτέλεσμα των κυρώσεων μάλλον ήταν αυτό που λέμε «μηδέν εις το πηλίκο»…
ΥΓ: Για να μη σας αφήσουμε με την απορία, δεν ισχύουν τα ίδια σε ό,τι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανάπτυξη ΑΕΠ 2,1% το 2022, 1,6% το 2023 και 1,1% το 2024, «βλέπει» για εκείνες το ΔΝΤ.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Συνεδρίαση που αιφνιδίασε και τους πλέον αισιόδοξους, η πρώτη μετά τις αργίες του Ορθόδοξου Πάσχα: έδωσε την ενδέκατη συνεχόμενη ανοδική ημέρα (ρεκόρ 29 μηνών), έσπρωξε τον ΓΔ σε υψηλά 30 ημερών και πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ 1,1 δισ. ευρώ.
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που απέσπασε το 92% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η Πειραιώς (+6,10%), εν μέσω νέων πονταρισμάτων ότι η διοίκηση Μεγάλου (φωτό) θα καταφέρει να πετύχει την ένταξη της τράπεζας στον MSCI Greece Standard. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τράπεζα προσπέρασε την Alpha Bank, «πιάνοντας» κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ.
Ακολούθησαν ΕΥΡΩΒ (+4,82%), ΒΙΟ (+3,58%), ΑΛΦΑ (+3,39%), ΑΡΑΙΓ (+3,24%), ΕΤΕ (+2,49%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+2,14%), ΛΑΜΔΑ (+2,09%), ΕΕΕ (+2,07%) και ΚΟΥΕΣ (+2%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές κατάφεραν να συνδυάσουν οι ΦΒΜΕΖΖ (+5,90%), ΣΕΝΤΡ (+4,12%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+4 και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), CENER (+3,64% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), ΠΡΟΦ (+3,51%), ΙΝΤΚΑ (+3,35%) και ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+3,21%).
NΑΤECH: Η εταιρεία software που έχει συμπράξει με την Πειραιώς για τη δημιουργία ψηφιακής τράπεζας,, εξέδωσε πρόσφατα Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο, διετούς διάρκειας, με σταθερό επιτόκιο 8%.
Οι 1.000.000 ομολογίες, αξίας 10 εκατ. ευρώ αγοράστηκαν από το Orasis fund, το family office του Γ. Μουνδρέα, την Codrus Capital και υφιστάμενους μετόχους. Το δικαίωμα μετατροπής σε μετοχές ενεργοποιείται μετά την παρέλευση 12μήνου από την ημερομηνία έκδοσης του ΜΟΔ και αφορά στο σύνολο των ομολογιών.
Σε περίπτωση που η Natech προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ίση ή υψηλότερη των 20 εκατ. ευρώ, εντός της διετίας μπορεί να αιτηθεί τη μετατροπή του συνόλου των ομολογιών σε μετοχές.
Αν υπάρξει εναντίωση ομολογιούχου στη μετατροπή, όλοι αποκτούν το δικαίωμα αποπληρωμής των ομολογιών πλέον δεδουλευμένων και μη καταβληθέντων τόκων με πέναλτι 2%. Δηλαδή, αντί για 8% η εταιρεία θα καταβάλει επιτόκιο 10%.
Στην περίπτωση ΑΜΚ ίσης ή υψηλότερης των 20 εκατ. ευρώ, η τιμή μετατροπής των ομολογιών ισούται με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών μειωμένη κατά 20%. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η τιμή μετατροπής ισούται με την τρέχουσα αγοραία αξία της μετοχής όπως θα προκύψει από αποτίμηση ελεγκτικής εταιρείας. Δεν μπορεί, όμως, να είναι χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας της μετοχής (3 ευρώ).
NΑΤΕCH II: Το ΜΟΔ αποσκοπεί να στηρίξει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη της Natech και το joint venture με την Πειραιώς για την ανάπτυξη ψηφιακής τράπεζας.
Στο πλαίσιο της μεγέθυνσης της εταιρείας αποφασίστηκε και η εισαγωγή κινήτρων για το management team και δη για τους δύο αδερφούς Ναυρόζογλου, οι οποίοι κατέχουν τις θέσεις προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου (Αθανάσιος Ναυρόζογλου) και αντιπροέδρου (Δημήτριος Ναυρόζογλου).
Έτσι πέραν των ετήσιων αμοιβών προβλέπεται bonus 50 χιλ. ευρώ για τον CEO, εφόσον ο φετινός τζίρος της Natech φθάσει τουλάχιστον στα 14 εκατ. ευρώ και 25 χιλ. ευρώ για τον αντιπρόεδρο.
Αν επιτευχθεί και ο στόχος κλεισίματος επενδυτικού γύρου συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, ο CEO θα λάβει πρόσθετο bonus 50 χιλ. ευρώ και ο αντιπρόεδρος 25 χιλ. ευρώ.