ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Σε ανέξοδη διαφήμιση του κόμματος «Έλληνες» έχει αρχίσει να εξελίσσεται η προσπάθεια αποκλεισμού του από τις εκλογές. Η κυβέρνηση (και όχι μόνον εκείνη) δείχνει να αιφνιδιάστηκε από την αλλαγή αρχηγού στο κόμμα Κασιδιάρη και έσπευσε να καταθέσει νέα τροπολογία, που διευρύνει τη σύνθεση των δικαστών του Αρείου Πάγου που θα εξετάσουν το θέμα, από πέντε σε εννέα.
Γεγονός που πέρα από την όποια αντιπολιτευτική κριτική, από μόνο του δημιουργεί απορίες σε σχέση με το παρουσιαζόμενο ως σκεπτικό. Δηλαδή η απόφαση των πέντε θα αμφισβητείτο ενώ των εννέα όχι; Κι αυτό το σκέφτηκαν τώρα; Αν είναι έτσι, πράγματι, γιατί να μην επιληφθεί της σχετικής απόφασης η ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπως πρότεινε εχθές ο Ευάγγελος Βενιζέλος;
Προφανώς βέβαια, ακριβώς όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης παραιτήθηκε της αρχηγίας του κόμματος, υπέρ του τέως αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου, έτσι μπορεί να παραιτηθεί (ή ακόμη περισσότερο να… «αποπεμφθεί»;) της διεκδίκησης βουλευτικής έδρας στην Α' Αθηνών, δημιουργώντας ίσως νέο δικανικό «πρόβλημα», αφού η ουσία δεν θα αλλάξει.
Με δεδομένο ότι η υπόθεση αυτή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα σέρνεται έως την 5η Μαΐου, οπότε και θα βγει η απόφαση του Αρείου Πάγου, είναι πιθανό ο μάλλον πρόχειρος, πιθανώς και ατελέσφορος τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η προσπάθεια αποκλεισμού, να γίνει μπούμερανγκ, είτε κοπεί από τον Άρειο Πάγο είτε όχι.
Ενισχύοντας περαιτέρω τα αντισυστημικά αντανακλαστικά ενός τμήματος της κοινής γνώμης. Το οποίο αν λάβουμε υπόψη μας τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας, δεν φαίνεται να είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, όπως θα δείτε παρακάτω.
ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΙΙ: Σύμφωνα με πολύ πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Eteron και της AboutPeople σε πολύ ευρύτερο του συνήθους δείγμα (με 4.182 συμμετέχοντες), εμφανίζεται η ύπαρξη ενός «οιωνεί αντιδημοκρατικού πυρήνα» με επίκεντρο την ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος, το οποίο αριθμεί έως και το… 13,3% των συμμετεχόντων.
Πρόκειται για όσους ΔΕΝ συμφωνούν ή μάλλον ΔΕΝ συμφωνούν με την άποψη ότι «παρά τα προβλήματά της, δεν υπάρχει καλύτερο πολίτευμα από την κοινοβουλευτική δημοκρατία». Περίπου στο ίδιο ποσοστό ανέρχονται και εκείνοι που συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν με την άποψη ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις, η δικτατορία είναι προτιμότερη από τη δημοκρατία»!
Ανάμεσά τους, αναφέρει η έρευνα, εντοπίζεται και το 14,2% των -κατά δήλωσή τους- ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και σχεδόν το 23% εκείνων που επιλέγουν «άλλο κόμμα»!
Εν ολίγοις έχουμε ένα ποσοστό της τάξεως του 13%-13,5% του εκλογικού σώματος που θα μπορούσε να συμφωνήσει σε αντιδημοκρατικές λύσεις, συγκροτώντας ενδεχομένως μια «πισίνα» στην οποία κολυμπούν εν δυνάμει ψηφοφόροι για κόμματα όπως αυτό του Κασιδιάρη.
Εάν συνυπολογίσουμε στα παραπάνω, τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης των Ελλήνων στους θεσμούς (εντυπωσιακό ίσως το ότι ένα ποσοστό 69% εμπιστεύεται λίγο έως καθόλου την ίδια τη Δικαιοσύνη), αλλά και τη δυσαρέσκεια που εκφράζει ποσοστό άνω του 60% για την οικονομική του κατάσταση και άνω του 70% για τη λειτουργία της δημοκρατίας μας, γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση ίσως είναι πολύ πιο επικίνδυνη απ' ό,τι δείχνει επιφανειακά…
Ιδίως αν καταλήξουμε σε αμφισβήτηση του όποιου εκλογικού αποτελέσματος (λόγω μη συμμετοχής του συγκεκριμένου κόμματος), πιθανώς και σε διεθνή φόρα, όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Διότι η παρουσία Κανελλόπουλου στην ηγεσία του κόμματος, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι άγνοια περί των νομικών θεμάτων και δυνατοτήτων ουδόλως υφίσταται στους κόλπους του. Και ως γνωστόν, οι αντιδημοκρατικές πεποιθήσεις ουδόλως εμποδίζουν την εκμετάλλευση δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών.
EUROBANK: Σε προληπτική εσωτερική επανεξέταση του επιχειρηματικού της μοντέλου προχώρησε η διοίκηση της Eurobank, μετά την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή σε ΗΠΑ και Ελβετία.
Από την επανεξέταση προέκυψε, σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις, επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας του επιχειρηματικού μοντέλου σε πιθανές εξωτερικές αναταράξεις. Η σταθερότητα του επιχειρηματικού και η ισχυρή χρηματοοικονομική του ομίλου αντανακλάται ή υποστηρίζεται, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση της τράπεζας, στα εξής στοιχεία:
- το ευρύ και διαφοροποιημένο μείγμα καταθέσεων, στο οποίο οι καταθέσεις πελατών retail αντιστοιχούν σε περίπου 70% της συνολικής «πίτας»
- στην αύξηση των υψηλής ποιότητας άμεσα ρευστοποιήσιμων στοιχείων ενεργητικού του Ομίλου, με δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) σε 173%
- στο γεγονός ότι το χαρτοφυλάκιο χρεωστικών τίτλων αποτελεί το 16% του συνόλου του ενεργητικού και περιλαμβάνει κυρίως επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα των χωρών της ΕΕ και σε τίτλους επενδυτικής βαθμίδας, ενώ ο επιτοκιακός κίνδυνος του χαρτοφυλακίου έχει σε μεγάλο βαθμό αντισταθμιστεί
- στη χαμηλή έκθεση σε επιτοκιακό κίνδυνο του βασικού τραπεζικού χαρτοφυλακίου του, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων είναι δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, τα οποία φέρουν πολύ μικρό κίνδυνο επιτοκίου και δάνεια σταθερού επιτοκίου, με τον επιτοκιακό κίνδυνο να αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό.
Στα προαναφερόμενα προστίθενται η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, ο υψηλός δείκτης κάλυψης NPE από προβλέψεις, τα επίπεδα του δείκτη MREL (24,3%) που υπερβαίνουν τον μη δεσμευτικό στόχο της 1ης Ιανουαρίου 2024 και το ολοκληρωμένο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο της ΕΕ.
EUROLIFE: Με καθαρά κέρδη 94 εκατ. ευρώ έκλεισε τη χρήση 2022 η Eurolife FFH Insurance Group. Η Holding δηλαδή των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων Eurolife. Τα επενδυτικά έσοδα πιέστηκαν από την πτώση στις τιμές ομολόγων, επιβαρύνοντας απευθείας την καθαρή θέση.
Καθαρά κέρδη 53 εκατ. ευρώ για την doValue Greece το 2022, με τα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 221 εκατ. ευρώ.
ΕΤΕΜ: Πέμπτη 6 Απριλίου, ανήμερα του Αγίου Ευτυχίου, επήλθε το... ευτυχές τέλος της διαδικασίας απορρόφησης της ΕΤΕΜ από την Cosmos Aluminium.
Οι υπογραφές της συμβολαιογραφικής πράξης σύμβασης συγχώνευσης έπεσαν στη Λάρισα στα γραφεία της Cosmos Aluminium από τους δύο πρωταγωνιστές της υπόθεσης, Ξενοφώντα Καντώνια, ιδρυτή και πρόεδρο της Cosmos Aluminium και Μιχάλη Παναγή, πρόεδρο της ΕΤΕΜ.
Οι δύο τους χειρίστηκαν το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων και εν συνεχεία τη διαδικασία συγχώνευσης, ενώ η εμπειρία Μιχ. Παναγή σε αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων (Eurodrip, Σελόντα) συνέβαλε στην αναζωογόνηση της ΕΤΕΜ και στην επιτυχή κατάληξη του project.
Στη νέα εταιρεία, η οικογένεια Καντώνια διατηρεί το 85% και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ το 15%.
Το νέο σχήμα αναμένει κύκλο εργασιών άνω των 300 εκατ. ευρώ.