Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 7 2023

PRODEA: Flatline… διαρκείας - Γιατί «καίει» ο ισολογισμός της Μουζάκης - Σφηνάκια για ΟΛΥΜΠ, ΜΟΤΟ

PRODEA: Flatline… διαρκείας - Γιατί «καίει» ο ισολογισμός της Μουζάκης - Σφηνάκια για ΟΛΥΜΠ, ΜΟΤΟ

PRODEA: Επίκαιρο μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των σχεδίων του CEO της ΕΧΑΕ Γιάννου Κοντόπουλου, για την αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς, που περνάει μέσα από την αύξηση της διασποράς και της εμπορευσιμότητας των μετοχών κ.λπ. κ.λπ.

Ποιο σκοπό αλήθεια εξυπηρετεί η ύπαρξη μιας μεγάλης εισηγμένης εταιρείας, με κεφαλαιοποίηση σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ(!), η μετοχή της οποίας εδώ και δύο μήνες κλείνει… αμετάβλητη στα 8,6 ευρώ; Αν δείτε το διάγραμμα, θυμίζει αυτό που λένε στα καρδιογραφήματα… “flatline”.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, θυμίζουμε, είδαμε μια σφοδρή τραπεζική αναταραχή, έγιναν αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, έχει γίνει «χαμός» με το ευρωπαϊκό real estate και άλλα διάφορα, αλλά η μετοχή εκεί. Στην ίδια ακριβώς τιμή. Επί σχεδόν δύο μήνες.

Η κατάσταση δεν αλλάζει αν κοιτάξουμε και πιο πίσω. Για την ακρίβεια, γίνεται… χειρότερη. Από τον Μάιο του 2022 έως και το τέλος του Δεκεμβρίου 2022, δηλαδή επί επτά μήνες, η τιμή κλεισίματος ήταν και πάλι απολύτως αμετάβλητη.

Μια… δεκάρα παραπάνω απ' ό,τι σήμερα, στα 8,70 ευρώ.

Το λες και… προκλητικό, έτσι δεν είναι;

Όσο για τις συναλλαγές ημέρας, αφήστε το καλύτερα. Μάξιμουμ όγκος συναλλαγών που έχει γράψει σε 12 μήνες, είναι τα 704 τεμάχια, ενώ τον τελευταίο μήνα, τα… μηδέν δίνουν και παίρνουν!

Το «φαινόμενο» αυτό έχει βέβαια και την εξήγησή του. Κάποιες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις, όταν υπάρχουν, εξαλείφονται στο κλείσιμο. Διότι βασικοί μέτοχοι και Σία κατέχουν περίπου το… 95% της εταιρείας.

Τι νόημα έχει για τη χρηματιστηριακή αγορά (και την ΕΧΑΕ βεβαίως) να παρουσιάζει ως εισηγμένη και μάλιστα με κεφαλαιοποίηση που την κατατάσσει στην 14η θέση από πλευράς μεγέθους, μια εταιρεία που εμφανώς πλέον εισήχθη στο χρηματιστήριο, απλώς και μόνο για να απολαύσει τα φορολογικά πλεονεκτήματα και το «ονόρε», αλλά τίποτα περισσότερο;

Σημειώνουμε ότι βασικός μέτοχος της PRODEA είναι η «διεθνής» Invel (και στο βάθος η CastleLake Opportunities Partners LLC), με managing partner τον Χρήστο Παπαχριστοφόρου (φωτ.), που σίγουρα, αν ήθελε, θα μπορούσε εδώ και χρόνια να αυξήσει τη διασπορά και την εμπορευσιμότητα (η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο το 2015 και μετονομάστηκε το 2019), πλην όμως οι κινήσεις ολοένα και μετατίθενται στον χρόνο.

Τον περασμένο μήνα, ο CEO της PRODEA Αριστοτέλης Καρυτινός ανέφερε ότι η διασπορά ανέβηκε στο 8%, ότι «σύντομα» θα πάει στο 10%, με «στόχο» να φτάσει το 15% έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, αφενός έχουμε ξανακούσει ότι η διασπορά θα αυξηθεί κι αφετέρου, δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα κάποια κίνηση, όπως ένα οργανωμένο placement, που να αυξήσει το πραγματικό free float και την εμπορευσιμότητα.

ΥΓ: Στην ίδια βάρκα της ελάχιστης διασποράς βρίσκονται και άλλες εισηγμένες, οι οποίες πέρασαν μαζί με την PRODEA στην ειδική κατηγορία διαπραγμάτευσης των εταιρειών με διασπορά κάτω του 10%. Ανάμεσά τους και δύο ακόμη εταιρείες ακινήτων. Η Trastor της Πειραιώς και η Alpha Αστικά Ακίνητα της Αlpha Bank.

 

ΤΕΝΕΡΓ: Σας ενημερώσαμε πρώτοι προ τριημέρου για την κατ' αρχήν συμφωνία Εθνικής Τράπεζας με First Sentier, για το σχήμα χρηματοδότησης του deal εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Επειδή όμως οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι το δάνειο θα είναι «κοινοπρακτικό» με την ΕΤΕ ως leader, θα πρέπει το σχήμα αυτό να εγκριθεί και από τα διάφορα committees των λοιπών μεγάλων ελληνικών τραπεζών, αλλά και να πάρει τις ευλογίες του ΔΣ των Αυστραλών.

Οπότε μην κρατάτε την… αναπνοή σας ακόμη. Πριν φτάσουμε σε μια επίσημη, έστω και «κατ' αρχήν», συμφωνία για το ίδιο το deal, θα μεσολαβήσουν κάποιες εβδομάδες.

 

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Με ενδιαφέρον αναμένεται μέσα στον τρέχοντα μήνα η δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της εισηγμένης.

Το κυρίως ζητούμενο δεν αναμένεται να είναι ούτε η εξέλιξη του κύκλου εργασιών της εισηγμένης ούτε η πορεία των εσόδων που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση (ενοικίαση) των ακινήτων της.
Αντίθετα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν (και ποιος θα είναι αυτός) θα υπάρξει τρόπος λογιστικού χειρισμού των «καυτών» θεμάτων που η ίδια η διοίκηση της εταιρείας έθεσε στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στα τέλη του φετινού Ιανουαρίου.

Θυμίζουμε ότι μεταξύ των θεμάτων που είχαν τότε συζητηθεί, συμπεριλαμβάνονταν:

Πρώτον, η ύπαρξη ανοιχτών υπολοίπων πελατών προς εταιρεία που ελέγχεται από τους βασικούς μετόχους και

δεύτερον, η συζήτηση και λήψη απόφασης για τη διαχείριση εγγυητικής οφειλής της εταιρείας προς πιστωτικά ιδρύματα λόγω δανειακών υποχρεώσεων της Ήλιος.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: Στη δια συγχωνεύσεως απορρόφηση της κατά 100% θυγατρικής της, «Μεταλλεία Χαλκού Μακεδονίας», προχωρά η Ελληνικός Χρυσός, με στόχο τον εξορθολογισμό της δομής του ομίλου.

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Προτιμητέος επενδυτής ακούγεται ότι αναδείχθηκε ο όμιλος για μικρό χαρτοφυλάκιο με ανακτηθέντα ακίνητα, που πουλά η Intrum (project Arrow). Δεν είναι ξεκάθαρο αν διεκδικούν το εν λόγω χαρτοφυλάκιο μόνοι τους οι Στέγγοι ή σε συνεργασία με τρίτον.

 

MOTO: Χρέη συμβούλου διοίκησης ως το τέλος της χρονιάς ανέλαβε στη Μοτοδυναμική ο Σωτήρης Χατζίκος, επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και νυν μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v