ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ: Ερχεται διεθνής πόλεμος για την «πράσινη ενέργεια». Οι μεγάλοι παίκτες ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα ομονοούν μεν για την ανάγκη μείωσης των εκπομπών άνθρακα σε όλο τον πλανήτη, ωστόσο έχουν ήδη αποδυθεί στον υπέρ πάντων μεταξύ τους αγώνα. Κατεβαίνουν στο μεγάλο πράσινο γήπεδο της ενέργειας, για τον έλεγχο «του αύριο».
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε επισήμως ο νόμος Μπάιντεν «για τη μείωση του πληθωρισμού», που επιδοτεί επενδύσεις καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ. Και παρά τον τρόμο της Ευρώπης, που βλέπει τη βιομηχανία της να μένει πίσω και προειδοποιεί για ρωγμές στη διατλαντική σύμπλευση, δεν ιδρώνει το αυτί του Αμερικανού προέδρου, που λάνσαρε το… τραμπικό δόγμα «Πρώτα η Αμερική», φορώντας του πράσινο κοστούμι.
Ως γνωστόν, ο μεγάλος αντίπαλος των ΗΠΑ είναι η Κίνα, που έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα σε πράσινες επενδύσεις και υποδομές, κατέχοντας δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια αγορά. Κατά συνέπεια, η Ευρώπη για ακόμη μια φορά δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα. Ν’ αφήσει τα μισόλογα και τις «ιδεοληψίες» του ελεύθερου εμπορίου και να επιδοτήσει και τη δική της βιομηχανία καθαρής ενέργειας -αλλιώς έχασε το παιχνίδι.
Ποιος ξέρει, ίσως τελικά αυτός ο ανταγωνισμός να επιταχύνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Τσουχτερό θα είναι το κρύο στη Βόρεια Ευρώπη τις επόμενες δυο εβδομάδες, φέρνοντας μαζί του την πρώτη κρίσιμη δοκιμασία για τα ενεργειακά συστήματα της περιοχής.
Στις σκανδιναβικές χώρες αναμένονται θερμοκρασίες έως και -9,5 βαθμούς Κελσίου (Όσλο), ενώ ο παγωμένος αέρας της Αρκτικής θα σαρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, με τις θερμοκρασίες στο Λονδίνο να βυθίζονται 7,7 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα από τον μέσο όρο της εποχής.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες δημιουργούν κινδύνους επανάληψης φαινομένων όπως το άλμα τιμών που παρατηρήθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, οπότε τα ωριαία συμβόλαια στο Ηνωμένο Βασίλειο άγγιξαν τα 1.162 ευρώ ανά μεγαβατώρα!
Στο μεταξύ, η τιμή της μεγαβατώρας για την επόμενη μέρα έχει πάρει την άγουσα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με πρωταθλήτρια χθες τη Γαλλία, όπου η τιμή της πέρασε πάλι τα 400 ευρώ και διαμορφώθηκε στα 429,50 ευρώ, με την Ελβετία και το Βέλγιο να ακολουθούν από κοντά με τιμές λίγο πάνω από τα 400 ευρώ.
Στον αντίποδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία που έχουν εξασφαλίσει ειδική μεταχείριση για το ενεργειακό τους δίκτυο, με τιμές στα... 142 ευρώ (!) και κάπου στη μέση η Ελλάδα, με τιμή μεγαβατώρας στα... 345 ευρώ.
Ωστόσο από την αρχή του έτους έως χθες η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις τρεις χώρες με την υψηλότερη μέση τιμή για το 2022 (στην περίπτωσή μας στα 281 ευρώ!), αμέσως μετά την Ιταλία και την Ελβετία.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) να μη θεωρήσει ως αβέβαιης είσπραξης τα δάνεια που θα λάβουν επιδότηση δόσης (σ.σ. το 50% της αύξησης που επέρχεται λόγω ανόδου του Euribor με βάση αναφοράς τον Ιούλιο του 2022).
Αρκεί να μην απαιτήσει η κυβέρνηση αλλαγές όρων δανειακών συμβάσεων. Στο ιδανικό σενάριο για τις τράπεζες, ο SSM θα ζητήσει να αξιολογηθεί η ικανότητα κάθε δανειολήπτη ως προς την αποπληρωμή του δανείου, μετά το πέρας -και- της νέας στήριξης.
Εμπροσθοβαρώς, επομένως, δεν θα εγγράψουν αύξηση προβλέψεων και NPEs.
APPODIXI: Δεν ξέρουμε αν οι κάλπες «έφαγαν» τα κίνητρα, αλλά η στήλη δεν μπορεί να μην καταγράψει τη μεγάλη καθυστέρηση στις ανακοινώσεις και πολύ περισσότερο στη νομοθέτηση επιβράβευσης για όσους συμβάλλουν στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής με την εφαρμογή Appodixi.
Με το λανσάρισμα της εφαρμογής στο τέλος Σεπτεμβρίου, τα «κατεβάσματα» έπεφταν βροχή, ακολούθησαν καταγγελίες και δεν έλειψαν και τα λουκέτα κυρίως σε βενζινάδικα. Οι καταναλωτές «αγκάλιασαν» την Appodixi, την εφαρμογή μέσω της οποίας έχουν τη δυνατότητα να τσεκάρουν μέσω των αποδείξεων λιανικής που έχουν πάρει, αν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία πωλήσεών τους στην ΑΑΔΕ και επιπλέον αν αυτά τα στοιχεία έχουν ίχνη «μαϊμουδιάς».
Με το λανσάρισμα της εφαρμογής, πηγές του οικονομικού επιτελείου επικοινωνούσαν σχεδιασμό παροχής κινήτρων χρήσης της εφαρμογής, με τα σενάρια να αναφέρουν μπόνους ακόμα και 2.000 ευρώ ανά «κάρφωμα», αν οδηγούσε σε αποκάλυψη φοροδιαφυγής ή ποσοστό επί του προστίμου που θα «εισέπραττε» η επιχείρηση.
Τίποτα από αυτά δεν προχώρησε. Επίσης, δεν φαίνεται καμία σχετική κινητικότητα στον ορίζοντα.
ΠΑΡΟΧΕΣ: Αντίθετα, καταγράφεται αξιοσημείωτη κινητικότητα στο μέτωπο των παροχών. Εκλογές άλλωστε έρχονται…
Τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε 600 ευρώ εφάπαξ στους ένστολους, η ΔΥΠΑ 68.000 νέες θέσεις εργασίας με επιδότηση 490 εκατ. ευρώ, τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσαν χθες την έναρξη αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων 403 εκατ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα με κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η αξιολόγηση 564 επενδυτικών σχεδίων 1,6 δισ. ευρώ στον τουρισμό στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού και έπεται συνέχεια…
Σήμερα στις 12 το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία τρίτου τριμήνου για το ΑΕΠ, το οποίο υπενθυμίζουμε πως έτρεξε με ρυθμό 8% το πρώτο τρίμηνο και 7,7% το δεύτερο. Η στήλη περιμένει πως οι ανακοινώσεις θα δείχνουν πιθανότητες υπέρβασης της ετήσιας εκτίμησης του προϋπολογισμού για ρυθμό ανάπτυξης 5,6% φέτος, όπως άλλωστε και οι ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών την ερχόμενη εβδομάδα για τα έσοδα του Νοεμβρίου θα δείχνουν πως κάτι θα περισσέψει στο ταμείο σε σχέση με τους υπολογισμούς.
Και καθώς ο χρόνος των εκλογών ζυγώνει, ολοένα και περισσότεροι ποντάρουν στο ενδεχόμενο ανακοίνωσης νέας δέσμης παροχών από τον Πρωθυπουργό την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, όταν θα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός. Κάπου εκεί άλλωστε αναμένονται και οι ανακοινώσεις για την αναμενόμενη συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών για τις διευκολύνσεις των ευάλωτων δανειοληπτών και τις -έστω οριακές- εκπτώσεις στις προμήθειες.
ΑΑΔΕ: Αναδρομικά από τις 18 Νοεμβρίου 2022 έχουν εφαρμογή οι διατάξεις νόμου (4995/2022) αναφορικά με τον χρόνο δέσμευσης τραπεζικών καταθέσεων, θυρίδων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων όσων ελέγχονται από τους οικονομικούς Εισαγγελείς για οικονομικά εγκλήματα και ξέπλυμα.
Με εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ ενεργοποιούνται οι διατάξεις νόμου που ορίζουν χρόνο δέσμευσης 9 μηνών με δυνατότητα παράτασης επιπλέον 9 μηνών, προκειμένου για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου όσο διαρκεί ο έλεγχος.
Μετά το 18μηνο, αν δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευθεί, αποδεσμεύονται.