Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 12 2022

Παγκρήτια: Η αύξηση, το στόρι και το… ρήγμα - Τα πρόστιμα που τάραξαν τις ΑΕΠΕΥ - Πετρέλαιο: Προβάδισμα στους «ταύρους»

Παγκρήτια: Η αύξηση, το στόρι και το… ρήγμα - Τα πρόστιμα που τάραξαν τις ΑΕΠΕΥ - Πετρέλαιο: Προβάδισμα στους «ταύρους»

ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ: Δεν φαίνεται να έχει κλείσει το θέμα της φορολόγησης των «ουρανοκατέβατων» κερδών στα διυλιστήρια. Τουλάχιστον, όχι για τις ενδιαφερόμενες ελληνικές εταιρείες.

Σε πηγαδάκι, χθες βράδυ, με δημοσιογράφους, μετά την παρουσίαση της MORE, η διοίκηση της Motor Oil εκτίμησε ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες που χρειάζεται να διευκρινιστούν. Όπως για παράδειγμα, τι θα γίνει με τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, που δουλεύουν με πλαφόν, τα αποθέματα ασφαλείας που τηρούν τα διυλιστήρια, τις εξαγωγές που πραγματοποιούν κι αν υπόκεινται και τα έσοδα από αυτές στη φορολόγηση.

Το διά ταύτα: τα μάτια είναι στραμμένα στην οδό Νίκης, όπου στεγάζεται το υπουργείο Οικονομικών και όχι στη Μεσογείων!

 

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ: Σε μια ευαίσθητη συγκυρία τόσο για τη χώρα όσο και διεθνώς, μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου στον τραπεζικό τομέα δεν είναι εύκολο να επιτύχει χωρίς «όραμα» αλλά και σχέδιο, το οποίο όμως για να πείθει, πρέπει να στηρίζεται σε ανθρώπους επώνυμους με μεγάλο εκτόπισμα και εμπειρία.

Η Παγκρήτια έφτασε στο σημείο να διεκδικεί κοντά 100 εκατ. ευρώ, ακριβώς διότι δημοσιοποιήθηκε και βρήκε ανταπόκριση, μια προσπάθεια μετεξέλιξής της από συνεταιριστική τράπεζα της Κρήτης, σε μια επιχειρηματική τράπεζα που θα απορροφήσει όχι μόνο την Tράπεζα Χανίων αλλά και το ελληνικό τμήμα της HSBC, προκειμένου να ανταγωνιστεί τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια, άλλους τραπεζικούς παίκτες.

Αυτό είναι ένα στόρι που μπορούν να «αγοράσουν» σημαντικοί επενδυτές-επιχειρηματίες. Ένα στόρι που έχει ταυτιστεί βέβαια με το όνομα και τους σχεδιασμούς του Μιχάλη Σάλλα κι όχι απλώς με ένα business plan για την αποκατάσταση των διαφόρων δεικτών, ώστε να καλυφθούν οι εποπτικές απαιτήσεις της Κεντρικής Τράπεζας.

Μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν και κυκλοφορούν ευρέως για τις τεταμένες σχέσεις του Μιχάλη Σάλλα, με την Τ.τ.Ε και τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και τη χλιαρή χθεσινή συμμετοχή, πολύ φοβόμαστε ότι η αύξηση κινδυνεύει να πέσει μέσα στο ρήγμα που έχει δημιουργηθεί. Ιδίως όταν υπό αυτές τις συνθήκες «κόντρας» ο κ. Σάλλας ευλόγως αποφεύγει να βάλει όχι το κεφάλι του αλλά τα χρήματά του, στον «ντορβά», για να κάνει μετά τον… παθητικό μέτοχο. Κι αν δεν συμμετάσχει ο Σάλλας, με ένα 20άρι εκατομμύρια, προφανώς δεν θα το πράξουν και όσοι επιχειρηματίες-επενδυτές σκόπευαν να μπουν μαζί του.

Σημειώστε δε ότι από τα σχεδόν 99 εκατ. που ζητάει η Παγκρήτια, μαζεύτηκε χθες κάτι παραπάνω από το 1/3, ενώ πάνω από το 1/3 αυτού του τρίτου το έβαλαν τρεις συστημικές τράπεζες(!), προφανώς όχι διότι θεώρησαν -όλες μαζί- πως η καλύτερη επενδυτική κίνηση που μπορεί να κάνουν, είναι να βάλουν λεφτά σε μια άλλη μικρή τράπεζα.

Περί τα 24 εκατομμύρια η δέσμευση δικαιωμάτων από τους παλαιούς μετόχους (περιλαμβανομένων των τραπεζών με περίπου τα μισά) κι ένα 10άρι σε προεγγραφές για δικαιώματα από παλιούς και νέους μετόχους.

Μακριά προσώρας από τον στόχο των 98,7 εκατ. ευρώ...

Κι απομένουν ακόμη «σκάρτες» 16 μέρες, μόνο για ειδικούς επενδυτές και λοιπούς επενδυτές σημαντικής επιφάνειας, εφόσον είναι πρόθυμοι να δεσμεύσουν πάνω από 100.000 ευρώ για να αποκτήσουν μετοχές. Σε αυτό το κλίμα, η διοίκηση της τράπεζας φαίνεται να κάνει ό,τι μπορεί και προλαβαίνει συζητώντας, όπως λένε οι πληροφορίες, με επιχειρηματίες και εφοπλιστές που φέρονται να έχουν δείξει ενδιαφέρον. Τα περισσότερα από 60 εκατ. που απαιτούνται όμως, για να καλυφθεί πλήρως η αύξηση, σίγουρα δεν είναι... στραγάλια.

Όπως και να έχει, επειδή το θέμα είναι σοβαρό, με αποτέλεσμα να συζητιέται έντονα εντός και εκτός της αγοράς κι αφορά το μέλλον μιας τράπεζας ισχυρά συμβολικής για ολόκληρη την Κρήτη (με δεκάδες χιλιάδες καταθέτες και πελάτες), θα μας κάνει εντύπωση αν δεν γίνει μια... ευρύτερη προσπάθεια να αποκτήσει νέα πνοή η υπόθεση.

 

ΑΕΠΕΥ: Για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αναστατώνεται η επενδυτική κοινότητα με βαρύ πρόστιμο που επιβλήθηκε σε ΑΕΠΕΥ. Πόσο δικαιολογημένη όμως είναι μια τέτοια αναστάτωση και ανησυχία;

Με βάση λοιπόν το ρεπορτάζ της στήλης, τα πράγματα έχουν εξελιχθεί ως εξής:

Πρώτον, το πρόστιμο που επέβαλε προ ημερών η ΑΑΔΕ σε ΑΕΠΕΥ ήταν μεν μεγάλο, αλλά οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο σε μια τυπική παράβαση (σε μια κατάσταση δεν αναφέρονταν τα ΑΦΜ των ξένων μη Αμερικανών πελατών της) και καμιά σχέση δεν είχαν με φοροδιαφυγή, με απάτη, ή με κάποιου είδους «λαβράκι». Όπως άλλωστε δείχνουν τα πράγματα, το βαρύ πρόστιμο είναι αποτέλεσμα του ελλιπούς θεσμικού πλαισίου που δεν λειτουργεί με βάση την αρχή της αναλογικότητας και εκτιμάται ότι αυτό θα καταπέσει στα δικαστήρια.

Άκυρος λοιπόν ο συναγερμός της αγοράς.

Πάμε τώρα στο καθόλου ευκαταφρόνητο (700 χιλ. ευρώ) χθεσινό πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη Vie Finance ΑΕΠΕΥ. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις γράφονται με αμιγώς νομική γλώσσα -χωρίς να επεξηγείται με σαφήνεια η παράβαση- είναι σε θέση να προκαλέσει έντονα αρνητικές εντυπώσεις και να αναστατώσει την αγορά στο σύνολό της. Η αναστάτωση αυτή άλλωστε είναι το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσαμε σε ένα τέτοιο κλίμα.

Πού όμως εντοπίζονται και πού δεν εντοπίζονται οι παραβάσεις της Vie Finance;

Πρώτον, η ΑΕΠΕΥ παρουσίαζε κάποιους ιδιώτες πελάτες της ως θεσμικούς επενδυτές. Γιατί; Προφανώς (επειδή οι θεσμικοί δεν έχουν περιορισμούς στο βαθμό της μόχλευσης) προκειμένου να δικαιολογούν μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών και περισσότερα έσοδα για την εταιρεία, εκθέτοντας ωστόσο τους ιδιώτες πελάτες σε μεγαλύτερο ρίσκο από το μέγιστο επιτρεπόμενο.

Δεύτερον, για τον ίδιο λόγο, (δηλαδή την αύξηση των συναλλαγών και των εσόδων της) η ΑΕΠΕΥ «δεν επόπτευσε αποτελεσματικά την τήρηση της συμπεριφοράς των συνεργαζόμενων με αυτήν εταιρειών». Γενικότερα, εντοπίστηκαν από την Επιτροπή και άλλες παραβάσεις με τον ίδιο στόχο, την αύξηση των συναλλαγών.

Αντίθετα, τι φαίνεται να μην έκανε η εταιρεία; Δεν φαίνεται να έχει χρησιμοποιήσει για δικό της λογαριασμό χρήματα των πελατών της, οπότε δεν φαίνεται να τίθεται ζήτημα πιθανής «τρύπας» στο Συνεγγυητικό, σενάριο που θα ήταν το πλέον ανεπιθύμητο για το σύνολο της αγοράς.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΕΚ αναφέρεται σε «μη θέσπιση κατάλληλων ρυθμίσεων για να προστατεύσει τα δικαιώματα πελάτη της και να αποτρέψει τη χρησιμοποίηση των κεφαλαίων του για ίδιο λογαριασμό», χωρίς ωστόσο να αναφέρει ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε τα λεφτά των πελατών της.

Να τονιστεί, τέλος, ότι και στις δύο περιπτώσεις των ΑΕΠΕΥ, οι επενδύσεις τους δεν σχετίζονται στο παραμικρό με τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

 

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Στο ίδιο (κακό) κλίμα οι προβλέψεις για την πορεία του μαύρου χρυσού, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή, αλλά και τα σχέδια της Δύσης, να βάλει πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο (κίνηση με την οποία φαίνεται να διαφωνούν αναλυτές και ηγετικά στελέχη του χώρου), την ίδια περίοδο που αναμένεται αύξηση της ζήτησης από την πλευρά της Κίνας.

Η πρόβλεψη λοιπόν είναι ότι ακόμη κι αν οι υπάρξει υφεσιακό κλίμα στην παγκόσμια οικονομία, οι τιμές θα αυξηθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v