Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 10 2022

Μπαράζ αγορών για πάρκα και άδειες ΑΠΕ - Το ΣτΕ λύνει τα χέρια της ΕΥΔΑΠ - Σφηνάκια για Κέκροψ, Παγκρήτια, Alpha Trust

Μπαράζ αγορών για πάρκα και άδειες ΑΠΕ - Το ΣτΕ λύνει τα χέρια της ΕΥΔΑΠ - Σφηνάκια για Κέκροψ, Παγκρήτια, Alpha Trust

ΕΥΔΑΠ: Ανακατεύει την τράπουλα, δημιουργώντας ένα ουσιαστικό «παράθυρο» ευκαιρίας για την εισηγμένη, το μπλόκο του ΣτΕ στον διαγωνισμό ΣΔΙΤ για τη διαχείριση και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της πρωτεύουσας, το οποίο ανήκει στην ΕΥΔΑΠ Παγίων, εταιρεία που ελέγχεται κατά 100% από το δημόσιο.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η ΕΥΔΑΠ εξαιρέθηκε από τον εν λόγω διαγωνισμό, ύψους 291 εκατ. ευρώ με διάρκεια παραχώρησης έως το 2040, καθώς ο ιδρυτικός της νόμος δεν επέτρεπε τη συμμετοχή της σε έργο ΣΔΙΤ (η νομοθεσία για τα έργα ΣΔΙΤ δημιουργήθηκε πολύ αργότερα από την ίδρυση της εταιρείας), κι έτσι ενώ διαθέτει την τεχνογνωσία για το έργο, βρέθηκε εκτός.

Η αντίδραση ήταν άμεση, με σωματεία εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ να προσφεύγουν στο ΣτΕ, ενώ στο μεταξύ το ΥΠΟΜΕ προχώρησε στον διαγωνισμό, ο οποίος εισήλθε μάλιστα στη β’ φάση του με διεκδικητές τις κοινοπραξίες ΤΕΡΝΑ - Ιντρακάτ και Ακτωρ - Ηλέκτωρ.

Η πρόσφατη τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ ωστόσο (και μάλιστα πριν φτάσει στην ολομέλεια του ΣτΕ) κρίνει ότι ο διαγωνισμός αντίκειται σε υφιστάμενους νόμους (δεν εξέτασε καν τη συνταγματικότητά του), μια και το ΕΥΣ είναι ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα με τις υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ και οφείλει να παραμείνει στον έλεγχο του δημοσίου.

Σημειωτέον ότι στην ΕΥΔΑΠ έχει ήδη ανατεθεί από τις αρχές του 2022 η συντήρηση του ΕΥΣ για την προσεχή τριετία, προκειμένου να μην υπάρξει κενό έως ότου καταλήξει η διαγωνιστική διαδικασία.

Με βάση τα παραπάνω, δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια συνέχισης του διαγωνισμού ΣΔΙΤ, αν και δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από το ΥΠΟΜΕ.

 

ΑΠΕ: Από τις οικονομικές καταστάσεις α’ εξαμήνου προκύπτει η εικόνα ότι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι επίσπευσαν τις κινήσεις επέκτασής τους στις ΑΠΕ, αγοράζοντας πέρα από πάρκα που λειτουργούν και χαρτοφυλάκια αδειών.

Για παράδειγμα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υπέγραψε προσύμφωνο αγοράς για το 70% του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας η οποία αναπτύσσει συστάδα οκτώ αιολικών πάρκων, ισχύος 230,7 MW στην Αιτωλοακαρνανία. Παράλληλα, εξαγόρασε τις μειοψηφίες στην ΤΕΚΑΛ Αιολική, που αναπτύσσει αιολικό 21,5 MW.

Η Μυτιληναίος υπέγραψε σύμβαση αγοράς χαρτοφυλακίου με άδειες φωτοβολταϊκών σταθμών από την Egnatia Group, ισχύος περίπου 1.513,4 MW. Η Motor Oil με τη συμφωνία εξαγοράς του 75% του κλάδου ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποκτά πάρκα εγκατεστημένος ισχύος 493 MW, καθώς και χαρτοφυλάκιο αδειών ισχύος 1,6 GW. Ο όμιλος ΕΛΠΕ αγόρασε τον Μάρτιο του 2022 χαρτοφυλάκιο με άδειες για φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 323 MW στη Φλώρινα.

Τέλος, η ΔΕΗ αγόρασε από τη Volterra (Άβαξ) χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ συνολικής ισχύος 112 MW (το 55% δύο εταιρειών με πάρκα σε λειτουργία ισχύος 69,7 MW, φωτοβολταϊκό 2,7 MW και άδειες).

Μέρος των παραπάνω κινήσεων έγιναν με γνώμονα την απόφαση Σκρέκα για τους κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης.

 

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ: Μια πρόγευση των κεφαλαιακών δράσεων, οι οποίες ενδέχεται να συνοδεύσουν την εν εξελίξει αύξηση κεφαλαίου ως 98,7 εκατ. ευρώ, παρείχαν οι οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021.

Η τράπεζα σχεδιάζει τη διενέργεια συνθετικής τιτλοποίησης, προκειμένου να μειώσει τα σταθμισμένα σε κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού, καθώς και την έκδοση πρόσθετων μέσων κεφαλαίων της κατηγορίας 1 (Additional Tier I) ή της κατηγορίας 2 (Tier II), προκειμένου να αντισταθμίσει την επίδραση στα εποπτικά κεφάλαια από τις μεταβατικές διατάξεις του IFRS 9.

Το τι προβλέπει το capital plan που κατατέθηκε στην ΤτΕ δεν το γνωρίζουμε, αλλά όσα αναφέρονται στις οικονομικές είναι εκ των ων ουκ άνευ.

 

ΙΝΤΚΑ-ΚΕΚΡΟΨ: Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, σχετικά με έκταση περίπου 300 στρεμμάτων στο Π. Ψυχικό, ο όμιλος Intracom επανεκτίμησε την εύλογη αξία ακινήτων της Κέκροψ και προέκυψε ανάγκη απομείωσης 5,66 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα πήρε ζημιά απομείωσης 17 εκατ. ευρώ για την Intradevelopment.

 

ALPHA TRUST: Πολύ κάτω από την εσωτερική της αξία διαπραγματεύεται η μετοχή της εισηγμένης, καθώς η χρηματιστηριακή της αξία την Παρασκευή (7/10/22) έκλεισε στα 18,7 εκατ. και η αξία του χαρτοφυλακίου της στο τέλος Σεπτεμβρίου είχε διαμορφωθεί στα 23,4 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτού, μετά και την αύξηση μετοχικού της κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι, από τα 23,4 εκατ. του συνολικού χαρτοφυλακίου τα 8,2 εκατ. είναι τοποθετημένα σε καταθέσεις και ένα επιπλέον 1 εκατ. σε ομόλογα. Άρα υπάρχει ρευστότητα πάνω από 9 εκατ. ευρώ (αντιστοιχεί στο 40% του χαρτοφυλακίου), που θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε πιθανές επενδυτικές-μετοχικές ευκαιρίες.

Σε ό,τι αφορά τώρα το μετοχικό χαρτοφυλάκιο, αυτό είναι τοποθετημένο αποκλειστικά σε μετοχές που διαπραγματεύονται στο ΧΑ, με σχετικά μικρή συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου και μεγαλύτερη έκθεση στους τίτλους των Quest Holdings (1,5 εκατ. ευρώ), ΟΠΑΠ (786 χιλ.), Autohellas (724 χιλ.), ΕΛΒΕ Ενδυμάτων (691 χιλ.), Τιτάν (677 χιλ.), READS (674 χιλ.) και Μυτιληναίος (615 χιλ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v