FIERATEX: Παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών της, από τα κέρδη στις ζημιές (από +429 σε -459 χιλ. ευρώ) πέρασε η Fieratex κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο.
Πάντως, πολύ σημαντικό τμήμα των ζημιών προήλθε από τις υποαξίες του χρηματοοικονομικού (μετοχικού) της χαρτοφυλακίου, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 383 χιλ. ευρώ.
Πολύ χαμηλότερος της μονάδας ο δείκτης P/BV της μετοχής (ίδια κεφάλαια στις 30/6/2022 13,68 εκατ. ευρώ).
ΒΙΣ: Το θέμα των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων της ΒΙΣ (-257 χιλ. ευρώ) θα αντιμετωπιστεί μέσα από τη δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, η εισηγμένη, που στις 30 Ιουνίου είχε αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 11,48 εκατ. ευρώ και ζημιογόνο αποτέλεσμα εδώ και πολλά χρόνια, καλείται να διαπραγματευτεί την αναχρηματοδότηση δανείου ύψους 6,9 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει τον προσεχή Μάρτιο.
ΕΘΝΙΚΗ: Μια δύσκολη άσκηση συγχρονισμού καλούνται να εκτελέσουν Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι σύμβουλοί του (υφιστάμενοι και επόμενοι), με αφορμή τη συμμετοχή στην Εθνική Τράπεζα.
Το Ταμείο επέλεξε πρόσφατα τη Rothschild για να εκπονήσει στρατηγική αποεπένδυσης. Παράλληλα, κατέθεσε στον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα short list με επενδυτικές τράπεζες (Goldman Sachs, JP Morgan, Bank of America) για την επιλογή συμβούλου διάθεσης μετοχών της Εθνικής.
Μέχρι εδώ όλα καλά και τεχνοκρατικά.
Το πρόβλημα ξεκινά από τις -μη διαψευδόμενες- πληροφορίες που θέλουν το ΤΧΣ να έχει εισέλθει ως το τέλος Νοεμβρίου σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με το Public Investment Fund (PIF), το sovereign fund της Σαουδικής Αραβίας, με αντικείμενο το 20% της ΕΤΕ και μια θέση στο Δ.Σ.
Αν η διαπραγμάτευση δεν παραταθεί, το ΤΧΣ θα έχει στα χέρια του τέλη Νοεμβρίου την εξής καυτή… πατάτα: να προχωρήσει σε απευθείας πώληση του 20% της ΕΤΕ, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η στρατηγική αποεπένδυσης και χωρίς να έχει προηγηθεί διαδικασία ανταγωνιστικών προσφορών.
Θεωρητικά, ο σύμβουλος διάθεσης θα παράσχει fairness opinion στο Δ.Σ. του ΤΧΣ, αλλά αυτό δεν ελαφραίνει το βάρος της απόφασης διάθεσης δημόσιας περιουσίας, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία.
Σημαντικό, επίσης, θέμα είναι ότι η -οποιαδήποτε- διάθεση θα πρέπει να «κουμπώνει» σε μια συνολική στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις θέσεις του στις τράπεζες. Και η στρατηγική αποεπένδυσης μάλλον δεν θα είναι διαθέσιμη και εγκεκριμένη αρχές Δεκεμβρίου.
Το ΤΧΣ θα πρέπει να επιδείξει σπάνιες ικανότητες (σ.σ. κοινώς να κάνει... σπαγγάτο στον αέρα), ώστε να συγχρονίσει μια διαδικασία πολιτικών ως τώρα αποφάσεων, που οδήγησαν στην παροχή -πρώιμου- exclusivity στο PIF, με το τεχνοκρατικό πλαίσιο που επιβάλλει ο νόμος.
ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ: Στην αξιοποίηση των ακινήτων της εστιάζει τώρα η διοίκηση της Λεβεντέρης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα υπάρχοντα ζητήματα ρευστότητας.
Ήδη το 2021 πουλήθηκε ένα ακίνητο και όπως αναφέρει η εισηγμένη, «έχουν ανατεθεί σε μεσίτες όλα τα κτίρια της εταιρείας σε Αθήνα και Βόλο, με προτεραιότητα το κτίριο του Πειραιά, το οποίο είναι ελεύθερο βαρών.
Η πώληση του ακινήτου του Πειραιά, ιδιαίτερα σημαντικής αξίας για το οποίο υπάρχει ενδιαφέρον, θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε εξόφληση των τραπεζικών δανείων και άρση των υποθηκών από τα υπόλοιπα κτίρια της εταιρείας, με σκοπό την περαιτέρω αξιοποίησή τους με ενοικίαση ή πώληση, δεδομένου ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, κυρίως για τα ακίνητα της ΒΙΠΕ Βόλου.
Πάντως, η μη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα μπορούσε να αναιρέσει τις δυνατότητες της Εταιρείας να συνεχίσει την ομαλή λειτουργία της».