FORTRESS: Στην Ελλάδα διενεργήθηκε φέτος το ετήσιο NPL conference της Fortress. Με αφορμή την εκδήλωση, βρέθηκαν στην Αθήνα, την περασμένη Πέμπτη, εκπρόσωποι επενδυτικών κεφαλαίων, sovereign funds, επενδυτικών οργανισμών, που επενδύουν μέρος των κεφαλαίων τους σε funds τα οποία διαχειρίζεται η εταιρεία.
Βασικός ομιλητής από πλευράς κυβέρνησης, η Μ. Αθανασοπούλου, ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Έχουμε βαρεθεί τόσα χρόνια να μιλάμε για τα πολύ ισχυρά αποτελέσματα της Καρέλιας, που διαψεύδουν συνεχώς όσους προβλέπουν ότι θα μειωθούν λόγω των αντικαπνιστικών μέτρων που λαμβάνονται ανά τον κόσμο. Έτσι, στο πρώτο φετινό εξάμηνο, οι πωλήσεις της εισηγμένης αυξήθηκαν από τα 561,8 στα 610,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τα 41,2 στα 50,34 εκατ. ευρώ.
Έχουμε επίσης κουραστεί να σημειώνουμε ότι η εισηγμένη θα μπορούσε να θεωρείται στην Ελλάδα ως μια… μεγάλη ΑΕΔΑΚ χρησιμοποιώντας μόνο ως κεφάλαια την περισσευούμενη ρευστότητά της.
Ειδικότερα, στις 30/6/2022 ο εισηγμένος Όμιλος είχε θετικό καθαρό ταμείο 583 εκατ. ευρώ! (ταμείο-καταθέσεις 374,7 εκατ., βραχυπρόθεσμες επενδύσεις επιμετρώμενες στο αποσβέσιμο κόστος 36,84 εκατ., βραχυπρόθεσμες επενδύσεις στην εύλογη αξία αποτελεσμάτων 59,79 εκατ. και μακροπρόθεσμες επενδύσεις επιμετρώμενες στο αποσβέσιμο κόστος 11,85 εκατ. ευρώ.
Αν τώρα από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Καρέλιας στο ταμπλό (734,16 εκατ.) αφαιρέσουμε το καθαρό της ταμείο (583 εκατ.), τότε απομένει μια αποτίμηση 151,1 εκατ. ευρώ που παρήγαγε μόνο κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο θετικό EBITDA 58 εκατ. ευρώ!
MEVACO: Αν από τα 22 εκατ. ευρώ της τρέχουσας αποτίμησης στο ταμπλό αφαιρέσουμε τα 7,8 εκατ. θετικού καθαρού ταμείου, τότε πάμε στα 14,2 εκατ. ευρώ που παρήγαγαν μόνο κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο καθαρά κέρδη 1,25 εκατ. ευρώ.
Μεγάλο το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων της εταιρείας, χαμηλότερος της μονάδας ο δείκτης P/BV.
ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Όπως δείχνουν τα πράγματα, τα πολύ υψηλά κέρδη του Ομίλου Βιοκαρπέτ δεν θα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό στο δεύτερο μισό του 2022, με τη διοίκηση της εισηγμένης να επισημαίνει:
«Το τελευταίο τρίμηνο του 2022, τα περιθώρια κέρδους αναμένεται να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, λόγω της υποχώρησης της τιμής του αλουμινίου και εξαιτίας της περαιτέρω αύξησης του ενεργειακού κόστους, η οποία θα επηρεάσει πτωτικά την εγχώρια και διεθνή ζήτηση.
Ευελπιστούμε ότι η πτωτική τάση της ζήτησης θα έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα και σε συνδυασμό με τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, η αγορά θα επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά και ουσιαστικά θα μιλάμε για μία χρονική μετατόπιση του τζίρου για το έτος 2023».
Πέραν αυτού ωστόσο, ο Όμιλος διαπραγματεύεται στο ΧΑ χαμηλότερα από τη λογιστική του αξία (ίδια κεφάλαια 40,58 εκατ. στις 30/6/2022) και με έντονα μονοψήφιο P/E ακόμη και αν συνυπολογιστούν τα φετινά κέρδη μόνο του πρώτου εξαμήνου (7 εκατ. ευρώ).
ΥΓ: Τα ίδια ισχύουν και για την Έλαστρον, που μπορεί τα κέρδη του β’ εξαμήνου να χαμηλώσουν (ίσως και σημαντικά), ωστόσο με χρηματιστηριακή αξία 37,5 εκατ. και με καθαρά κέρδη 10,35 εκατ. ευρώ στο πρώτο μισό του 2022, ο δείκτης P/E «βγάζει μάτια» για μια ακόμη εισηγμένη του μεταλλουργικού κλάδου.
ΚΡΙ ΚΡΙ: Σημαντική αύξηση στα κόστη πρώτων υλών, όπως το νωπό αγελαδινό γάλα, καταγράφει η εισηγμένη που παράλληλα πληρώνει ακριβότερα ενέργεια και μεταφορικά.
Όπως υποστηρίζει η διοίκηση, παρά τις προσπάθειες για μετακύλιση της αύξησης του κόστους, τα περιθώρια κέρδους θα περιοριστούν.
Ετσι, για το σύνολο της χρήσης, η εισηγμένη περιμένει αύξηση συνολικών πωλήσεων με υψηλό διψήφιο ποσοστό αλλά και σημαντική υποχώρηση των περιθωρίων λειτουργικής κερδοφορίας.