Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 30 2022

Παγκρήτια: Το μπρος πίσω των εφοπλιστών και το… δια ταύτα - Τι «χάλασε» τα ΕΛΠΕ - Σφηνάκια για Ακρίτα, Moda Bagno, Revoil

Παγκρήτια: Το μπρος πίσω των εφοπλιστών και το… δια ταύτα - Τι «χάλασε» τα ΕΛΠΕ - Σφηνάκια για Ακρίτα, Moda Bagno, Revoil

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ: Άλλαξαν γνώμη, λένε οι πληροφορίες, οι δύο εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμενάκης ως προς το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και μάλιστα με το μεγάλο ποσό των 25 εκατ. ευρώ. Το ότι ενδιαφέρθηκαν να βάλουν σοβαρά λεφτά είναι σίγουρο, διότι είδαν και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, όπως αναφέρουν διασταυρούμενες πληροφορίες από διαφορετικές πηγές.

Το γιατί ανέκρουσαν πρύμνα ίσως εξηγείται από το θολό τοπίο που δημιουργεί η ένταση μεταξύ της ΤτΕ και του μεγαλομέτοχου της Παγκρήτιας Μιχάλη Σάλλα, η οποία έχει βγει προς τα έξω, σε διάφορα επίπεδα. Λέμε ίσως, διότι η ένταση προϋπήρχε του ενδιαφέροντός τους και είχε δημοσιοποιηθεί, άρα δεν μπορεί να αποτέλεσε έκπληξη. Μάλλον μεσολάβησε κάτι περισσότερο.

Ίσως πάλι να το ξανασκέφτηκαν και να αποφάσισαν ότι σε μια περίοδο που έχουν ήδη πολύ ταραμά απλωμένο, κι είχαν και αρκετές… περιπέτειες πρόσφατα, δεν έχουν λόγο να ασχοληθούν με υποθέσεις που μπορεί και να αποδειχθούν «περίπλοκες».

Όπως και να έχει, ενόψει και της κατάθεσης του capital plan της Παγκρήτιας στην ΤτE αυτές τις μέρες, η στήλη οφείλει να επισημάνει το... δια ταύτα: Οτι αν δεν πετύχει η ΑΜΚ, τότε θα έχουμε άλλη μια δυσάρεστη εξέλιξη στο εποπτευόμενο απευθείας από την ΤτE μέρος του τραπεζικού συστήματος, την ώρα που υπάρχει σε εκκρεμότητα (δυστυχώς επί τουλάχιστον ένα έτος) και το σοβαρό θέμα της Τράπεζας Αττικής.

ΥΓ1: Τα σενάρια πάντως περί διάσπασης της Παγκρήτιας σε καλή και κακή τράπεζα, προκειμένου να περάσει η «καλή» στην Αττικής, δεν μας λένε πολλά πράγματα. Γιατί αν δεν κάνουμε μεγάλο λάθος, προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει bail in των καταθετών της Παγκρήτιας, κάτι εντελώς αδιανόητο, στη σημερινή συγκυρία.

ΥΓ2: Το ενδιαφέρον των εφοπλιστών για την Τράπεζα Σερρών λέγεται ότι παραμένει «ζωντανό». Κι αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτός που ώθησε τους εφοπλιστές να ασχοληθούν με τις τράπεζες, βάζοντας χρήμα, μάλλον δεν ήταν ο Σάλλας, ο οποίος έχοντας παίξει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του ύψους της αύξησης, προφανώς ως παλιά καραβάνα θα είχε κάνει και τα κουμάντα του εκ των προτέρων για το ποιοι θα συμμετάσχουν εφόσον συμμετάσχει ο ίδιος (υπάρχει θυμίζουμε ο γνωστός αστερίσκος), αντί να το κάνει ασθμαίνοντας στο «και πέντε».

Κάποιοι δείχνουν προς την πλευρά της TτΕ αλλά εμείς όρκο δεν μπορούμε να πάρουμε…

ΥΓ3: Αναρωτιόμαστε επίσης αν εκεί στα κυβερνητικά γραφεία, π.χ. στο υπουργείο Οικονομικών, έχουν πάρει χαμπάρι ότι σε τέτοιες περιόδους, ένα σπίρτο αρκεί για να ανάψει μεγάλες φωτιές.

 

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Ολοι έχουν το δικαίωμα στην κριτική. Ακόμα και αυτοί που έχουν «λερωμένη» τη φωλιά τους.
Ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να σχολιάσει τα μέτρα που ανακοίνωσε η Τρας και τις συνέπειες που είχαν για το βρετανικό νόμισμα: Δείτε, η στερλίνα ανατινάχθηκε, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Τώρα το κατά πόσο θα ανακουφιστούν οι πολίτες της γειτονικής χώρας που είδαν την τουρκική λίρα να χάνει 50% επί προεδρίας του, θα σας γελάσουμε. Θα θυμίσουμε πάντως ότι το νόμισμα της γειτονικής χώρας βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό και δέχτηκε νέες πιέσεις χθες καθώς ο Ερντογάν επέμεινε στη θέση για μονοψήφια επιτόκια παρά τον πληθωρισμό που βρίσκεται στο 80%.

Λίρα και η μία, λίρα και η άλλη. Ποια να είναι η πιο κάλπικη;

 

ΑΓΟΡΕΣ: Μπορεί οι αγορές να «ανακουφίστηκαν» τα προηγούμενα 24ωρα από την άρον άρον παρέμβαση της BoE που έσπευσε να σώσει στερλίνα και βρετανικά ομόλογα ανακοινώνοντας έκτακτη αγορά τίτλων, ο «βρετανικός πονοκέφαλος» όμως κάθε άλλο παρά τελείωσε.

Οι δραματικές πτώσεις των αξιών δεν πτόησαν την Λις Τρας, που επέμεινε ακόμα και χθες πως το σχέδιό της είναι «σωστό».

Δεν προκαλεί εντύπωση στη στήλη η «στενοκεφαλιά». Δεν πτοήθηκε από το πρωτοφανές sell off την Παρασκευή και τη Δευτέρα. Δεν έδωσε βάση στον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς (η Βρετανία υιοθέτησε τις χειρότερες μακροοικονομικές πολιτικές από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη χώρα εδώ και καιρό, συμπεριφέρεται σαν αναδυόμενη αγορά), ούτε στον γνωστό οικονομολόγο Ελ Εριάν που τόνισε ότι όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική δημιουργείται δομική ζημιά στη δυνατότητα της χώρας να αναπτυχθεί.

Το ζήτημα είναι όμως ότι τη «στενοκεφαλιά» της Τρας δεν θα την πληρώσουν, κατά πώς φαίνεται, μόνο οι Βρετανοί. Ο κίνδυνος νέας βουτιάς των αξιών και διάχυσης είναι ορατός και σε μια περίοδο που παραμένει «άγνωστος x» η Ιταλία.

Με τέτοια αλληλοσύνδεση των αγορών, μια σπίθα αρκεί. Και στην Ευρώπη δεν έχουμε μόνο σπίθες αλλά φωτιές ολόκληρες

 

ΕΛΠΕ: Δεν ενθουσιάστηκαν, όπως ακούμε, στον όμιλο Helleniq Energy από τις προσφορές τις οποίες έλαβαν για χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων έναντι πρατηρίων, το οποίο έβγαλαν προς πώληση, προ μερικών μηνών.

Ως εκ τούτου, δεν είναι βέβαιο αν ολοκληρώσουν τη διαδικασία ή κηρύξουν άγονο τον διαγωνισμό.

Στην απόφαση πιθανώς να παίξει ρόλο και η οριστικοποίηση της καθοδήγησης από την Κομισιόν προς τις εθνικές κυβερνήσεις για τη βάση κερδών επί της οποίας θα επιβληθεί η ειδική εισφορά.

 

ΑΚΡΙΤΑΣ: Παρά την επιστροφή στα κέρδη το πρώτο φετινό εξάμηνο και την ελαφριά μείωση του καθαρού δανεισμού στα 36,45 εκατ. ευρώ, οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ακριτική βιομηχανία ξύλου παραμένουν μεγάλες. Άλλωστε, τα ίδια κεφάλαια και το κεφάλαιο κίνησης του ομίλου είναι αρνητικά κατά το ποσό των 3,99 εκατ. και των 5,13 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση της εισηγμένης εστιάζει στο θετικό EBITDA του πρώτου εξαμήνου (+2,42 εκατ. ευρώ) και στην «εν εξελίξει διαδικασία της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρείας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο επόμενο διάστημα».

Η συγκεκριμένη αναδιάρθρωση «θα λειτουργήσει καταλυτικά στην αποκατάσταση του κεφαλαίου κινήσεως και στη βελτίωση της ρευστότητας και της χρηματοοικονομικής ισορροπίας του ομίλου, δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη του αναπτυξιακού πλάνου και των στρατηγικών του στόχων», αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση της Ακρίτας.

 

MODA BAGNO: Η εταιρεία εκμεταλλεύεται την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και την πολύ καλή πορεία του εισερχόμενου τουρισμού, προκειμένου να βελτιώσει δραστικά τις φετινές της λειτουργικές επιδόσεις.

Τώρα, το γεγονός ότι τα κέρδη εξαμήνου υποχώρησαν από τις 242 στις 49 χιλ. ευρώ οφείλεται σε έκτακτους λόγους και ειδικότερα σε αυξημένες απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων.

Σε κάθε περίπτωση, η εισηγμένη έχει βελτιώσει δραστικά τη ρευστότητά της, με τον καθαρό της δανεισμό να διαμορφώνεται πλέον στα 4,26 εκατ. ευρώ και το EBITDA του πρώτου εξαμήνου να φτάνει τα 690 εκατ. ευρώ, χωρίς καν να επηρεάζεται σημαντικά από την τουριστική δραστηριότητα της Μυκόνου, η θετική εποχικότητα της οποίας εστιάζεται στο δεύτερο μισό κάθε έτους.

Πολύ κάτω από τη λογιστική της αξία (17,355 εκατ. ευρώ στις 30/6/2022) η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας.

 

REVOIL: Δύο είναι τα σημαντικότερα πράγματα που ξεχώρισαν στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας:

Πρώτον, η μεγάλη αύξηση των καθαρών κερδών που σημείωσε η εταιρεία κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο (από το 1,82 στα 3,13 εκατ. ευρώ) και

δεύτερον, η νέα σημαντική μείωση του τραπεζικού δανεισμού. Ειδικότερα, ο τραπεζικός δανεισμός από περίπου 40 εκατ. ευρώ που βρισκόταν πριν κάποια χρόνια, υποχωρεί από εξάμηνο σε εξάμηνο και στις 30 Ιουνίου του 2022 βρέθηκε λίγο κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα υπήρχαν και 4,76 εκατ. ευρώ στο ταμείο της εισηγμένης.

Στα 26,5 εκατ. ευρώ η τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας (λίγο κάτω από την καθαρή θέση της εισηγμένης), όταν τα εξαμηνιαία κέρδη σκαρφάλωσαν στα 3,13 εκατ. ευρώ και τα αποτελέσματα του δεύτερου μισού του 2022 θα επηρεαστούν θετικά από την πορεία του τουρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v