JUMBO: Η φήμη του «σκληρού» επιχειρηματία -και σε εργασιακά θέματα- που συνοδεύει εδώ και χρόνια τον Απόστολο Βακάκη έχει φτάσει πλέον να απασχολεί εντόνως τα social media. Κι αυτό, όπως φάνηκε και σε άλλες περιπτώσεις (βλέπε e-food), μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο για τη «φήμη και πελατεία» μιας εταιρείας, ιδίως όταν απευθύνεται στη λιανική.
Ακόμη περισσότερο, όταν το βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι «αγοράζει πάμφθηνα και πουλάει φθηνά», όπως είχε αναφέρει παλαιότερα -και ολίγον σκωπτικά- στη στήλη, άλλος παίκτης του χώρου. Κάτι που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της πελατείας της μάλλον έχει πολλά κοινά με τους περισσότερους από τους εργαζόμενους σε εκείνη.
Αλλά και πέραν αυτών, βρισκόμαστε στην εποχή του ESG (Environmental, Social, Governance), είτε αρέσει αυτό είτε όχι. Και δεν πρόκειται για «μόδα» που ξεκίνησε και διαδόθηκε σε κάποιο «σοσιαλιστικό παράδεισο», αλλά στις μεγαλύτερες καπιταλιστικές αγορές της Δύσης.
Προσώρας, η Jumbo του κ. Βακάκη, η 11η σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένη του ελληνικού Χρηματιστηρίου (με αξία 1,66 δισ. ευρώ), ούτε για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων που πουλάει μπορεί να καυχηθεί, ούτε για τις κοινωνικές δραστηριότητές της, ούτε για κάποια «πρωτοπορία» στον χώρο της εταιρικής διακυβέρνησης.
Για όποιον θέλει να σχηματίσει ιδία άποψη, εδώ βρίσκεται η έκθεση «μη χρηματοοικονομικών στοιχείων» της εταιρείας για το 2020.
Η εποχή που επικρατούσε η άποψη ότι «αποκλειστικός σκοπός είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους των μετόχων» φαίνεται να ανήκει στο παρελθόν. Κι αυτό δημιουργεί νέες προκλήσεις, ιδίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Το γεγονός δε ότι αυτές οι προκλήσεις εμφανίζονται στο προσκήνιο διεθνώς, μαζί με τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνέπειες της πανδημίας, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι.
ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Επιτέλους τα στοιχεία δείχνουν ότι μάλλον μπαίνουμε σε μια φάση ύφεσης του τρέχοντος πανδημικού κύματος, με τους διασωληνωμένους να δείχνουν τάση υποχώρησης (που σημαίνει ότι το ίδιο θα συμβεί σύντομα και με τους θανάτους), ενώ τα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών είναι κατά 15% λιγότερα από τις προηγούμενες επτά ημέρες.
Αυτά είναι τα καλά νέα.
Τα άσχημα νέα είναι ότι ενώ χώρες με πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων, όπως η Δανία και η Νορβηγία, (96% και 89% των ενηλίκων αντίστοιχα) αρχίζουν να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής Όμικρον, η κυβέρνησή μας μένει στα ήδη ισχύοντα, πλην της επιβολής τεστ PCR σε όσους έρχονται αεροπορικώς στη χώρα.
Τι περιμένει άραγε; Να έρθει πρώτα δυναμικά η νέα μετάλλαξη και μετά να δει τι θα κάνει; Κάποιοι ειδικοί προβλέπουν έλευση της Όμικρον μετά τις γιορτές, ωστόσο ουδείς μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια.
Το μόνο που φαίνεται σίγουρο είναι η πρωτόγνωρη ευκολία διάδοσης αυτής της μετάλλαξης, που αν συνδυαστεί με το ήδη καταβεβλημένο σύστημα υγείας στη χώρα μας (η μελέτη-σοκ των Τσιόδρα-Λύτρα προσέφερε πλέον και αποδείξεις για τα πραγματικά όρια αντοχής του συστήματος), ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες εκατόμβες, ακόμη κι αν αποδειχθεί πιο ήπια σε σχέση με τη Δέλτα!
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Κάθε φορά και λιγότεροι είναι οι λογιστές και οι δικηγόροι που καταφέρνουν να περάσουν τις εξετάσεις και να πιστοποιηθούν, ώστε να ριχθούν στη μάχη για την έκδοση των συντάξεων, που όπως αποδεικνύεται, δεν είναι και εύκολη δουλειά ακόμα και για τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, κατά τις χθεσινές εξετάσεις για την ολοκλήρωση του β' κύκλου πιστοποίησης από τον ΕΦΚΑ, κατάφεραν να περάσουν μόλις 154 λογιστές και δικηγόροι.
Να σημειωθεί, δε, ότι και σε αυτό τον κύκλο εξετάσεων, από τους συνολικά 1.200 αρχικά συμμετέχοντες, στις χθεσινές εξετάσεις έλαβαν μέρος μόλις 471.
Επιπλέον, 233 λογιστές και 446 δικηγόροι ζήτησαν εξαίρεση και θα εξεταστούν σε μελλοντικό κύκλο, ενώ 220 που είχαν αιτηθεί αρχικά τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία δεν παρακολούθησαν καθόλου.
Μάλιστα, κατά τις χθεσινές εξετάσεις υπήρξε και ένα τεχνικό πρόβλημα στην πλατφόρμα του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας -ΕΔΥΤΕ, που περιόρισε τον χρόνο εξέτασης κατά 15 λεπτά, με αποτέλεσμα, η επιτροπή διενέργειας των εξετάσεων να προσαρμόσει ανάλογα τον αριθμό των ορθών απαντήσεων.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων ανέρχεται σε 333, καθώς κατά τον προηγούμενο κύκλο είχαν πιστοποιηθεί 179 επαγγελματίες.