ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Σήμερα, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο με βάση το τι συμβαίνει κατά κανόνα τους τελευταίους μήνες, η τιμή της μεγαβατώρας για την Ελλάδα είναι η φθηνότερη σε όλη την Ευρώπη!
Διαμορφώθηκε χθες (τιμή next day) στα 197 ευρώ, όταν στη Γαλλία εκτοξεύτηκε στα…. 329 ευρώ, στην Ιταλία στα 309 ευρώ, ενώ ακόμη και στην Πολωνία και τη Γερμανία, που έχουν συνήθως τις πιο φθηνές τιμές, προσδιορίστηκε στα 279 και στα 295 ευρώ αντίστοιχα.
Μιλώντας με στελέχη της ελληνικής αγοράς, η στήλη έμαθε ότι αυτή η αξιοσημείωτη συμπεριφορά οφείλεται στην υψηλή συμμετοχή Ανανεώσιμων Πηγών και υδροηλεκτρικών, στο «μείγμα». Διότι και καλός αέρας φυσάει στην περιοχή και γέμισαν (από τις πρόσφατες βροχές, υποθέτουμε) οι ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών.
Ωστόσο ένας κούκος δεν φέρνει την… άνοιξη. Η μέση τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα, για το τρέχον έτος, διαμορφώνεται λίγες μέρες πριν τελειώσει το 2021 στα 110 ευρώ, τιμή που είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία που βρίσκεται στα 117 ευρώ. Αντίθετα η μέση τιμή year to date στη Γερμανία είναι στα 90 ευρώ και στην Πολωνία στα 83!
Ελπίζουμε το 2022 να είναι καλύτερο, διότι εκτός των άλλων, η χώρα μας έχει πολύ μικρότερο «διαθέσιμο εισόδημα» κατά κεφαλήν, απ’ ό,τι οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Με πρόβλεψη για μέση τιμή στα 60 δολάρια το βαρέλι κατέστρωσε τον προϋπολογισμό του 2022 το Ιράν. Την πληροφορία μπορεί να τη δείτε όπως θέλετε. Ως καλό νέο, δεδομένου ότι συνιστά ελαφρά χαμηλότερη τιμή από την τρέχουσα, ή ως κακό νέο, δεδομένου ότι για φέτος η αντίστοιχη πρόβλεψη ήταν 40 δολάρια.
Το σίγουρο είναι ότι η χώρα έχει «άποψη». Και αυτό γιατί στοχεύει στο να εξάγει 1,2 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα την επόμενη χρονιά. Φέτος είχε στόχο να φτάσει το 1,5 εκατομμύριο βαρέλια, αλλά οι κυρώσεις των ΗΠΑ την προσγείωσαν στο 1 εκατομμύριο.
Στο μεταξύ βέβαια -και λόγω πετρελαίου- οι χρηματιστηριακές αγορές στις χώρες του Κόλπου κάνουν πάρτι. Μπορεί να μην είναι στο ραντάρ της πλειονότητας των Ελλήνων επενδυτών, όμως αυτές οι μετοχές ήταν φέτος από τους μεγάλους νικητές.
Η εκτίναξη των τιμών του μαύρου χρυσού είχε ως αποτέλεσμα να πετύχουν τα υψηλότερα κέρδη από το 2007: φέτος η απόδοση (περιλαμβανομένων των μερισμάτων) φτάνει το 36% έναντι 20% του παγκόσμιου δείκτη MSCI World Index και απωλειών 1,9% για τον MSCI Emerging Market.
Αναλυτές δηλώνουν αισιόδοξοι. Υπάρχουν πολλοί καταλύτες μπροστά. Το Ντουμπάι ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εισαγάγει στο χρηματιστήριο δέκα κρατικές εταιρείες, ενώ το Κατάρ ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές…
ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ: Στον… καιρό, όπως λένε στο Ναυτικό, φαίνεται να πηγαίνει το σενάριο εισαγωγής της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο Χ.Α.
Το σενάριο είχε εξεταστεί από κυβέρνηση και ΕΛΠΕ, ως plan B, στην περίπτωση που δεν αποφασιζόταν εκκίνηση νέας διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης του 100%, με ρήτρα κάλυψης από τους παλαιούς μετόχους ενδεχόμενης αποζημίωσης προς την ELFE (πρώην ΒΦΛ).
Το γεγονός, όμως, ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας καλείται να απορροφήσει μέρος του αυξημένου κόστους του φυσικού αερίου δεν διευκολύνει την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών.