WIND - FORTHNET: Έναντι τιμήματος 6,54 εκατ. ευρώ πούλησε τα περίπου 36 εκατομμύρια μετοχές Forthnet που κατείχε η Wind Hellas (σ.σ. η πώληση διενεργήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2020).
Από την πώληση έγραψε ζημιά σχεδόν 8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,27 εκατ. ευρώ επιβάρυναν τα αποτελέσματα χρήσης 2020 και τα υπόλοιπα 4,72 εκατ. ευρώ τα λοιπά συνολικά έσοδα.
Το σχεδόν οξύμωρο είναι ότι η κίνηση αυτή έγινε ενώ οι δύο εταιρείες κατέστησαν ομόσταβλες περνώντας στην ιδιοκτησία της United Group.
LAMDA: Αισιόδοξη θα αποδειχθεί, όπως όλα δείχνουν, η εκτίμηση περί εγγραφής από τη Lamda, κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρήσης, εσόδων από προκαταβολές για βίλες. Υποεκτιμήθηκε το μέγεθος των θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν με τις τράπεζες και η γραφειοκρατία που αυτά συνεπάγονται, ώστε να καταστεί δυνατή η υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης των οικοπέδων.
Ο όμιλος είχε εισπράξει ως την ημερομηνία ανακοίνωσης αποτελεσμάτων β' τριμήνου συνολικά 21 εκατ. ευρώ ως «καπάρο» από υποψήφιους αγοραστές για την κράτηση κατοικιών και διαμερισμάτων.
ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ: Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε στους επενδυτές η κίνηση της διοίκησης των Μύλων Κεπενού να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα τη διανομή κερδών προηγούμενων χρήσεων ύψους 2,271 εκατ. ευρώ (0,339 ευρώ ανά τίτλο), όταν ήδη η εισηγμένη εταιρεία είχε μοιράσει το φετινό καλοκαίρι άλλο 1,8 εκατ. ευρώ (0,27 ευρώ ανά τίτλο) στους μετόχους της.
Από τη μια πλευρά, οι φετινές κινήσεις της διοίκησης έχουν προκαλέσει πολύ θετικές αντιδράσεις στους μετόχους, πλην όμως παράγοντες της αγοράς απορούν για το πώς μια εταιρεία αποφασίζει μέσα σε μια χρονιά να μοιράσει 4,08 εκατ. ευρώ, όταν τα κέρδη της περασμένης χρήσης ήταν μόλις 1,29 εκατ. ευρώ και του πρώτου φετινού εξαμήνου 350 χιλ. ευρώ.
Κανείς βέβαια δεν ισχυρίζεται ότι από αυτές τις κινήσεις θα κινδυνεύσει στο ορατό μέλλον η συνέχεια της εισηγμένης. Άλλωστε, πριν προχωρήσει σε αυτές (στοιχεία 30ής Ιουνίου 2021) διέθετε δείκτη κυκλοφοριακής ρευστότητας 7,04, καθώς το κυκλοφορούν ενεργητικό ανερχόταν στα 27,9 εκατ. και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις μόλις στα 3,96 εκατ. ευρώ. Ακόμη δηλαδή και μετά τη διανομή των 4,08 εκατ. ευρώ προς τους μετόχους, το κεφάλαιο κίνησης θα παραμείνει σε πολύ υψηλά θετικά επίπεδα.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, στις 30/6/2021 ο καθαρός δανεισμός των Μύλων Κεπενού προσέγγιζε το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 15 εκατ. ευρώ -ή διαφορετικά πέντε φορές το EBITDA του έτους 2020- και φυσικά θα ανεβεί περαιτέρω μετά τις προαναφερόμενες χρηματικές διανομές.
Όπως προκύπτει από την ανάγνωση των λογιστικών καταστάσεων, ο πολύ ευνοϊκός δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας (7,04) οφείλεται στο ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα του δανεισμού της εισηγμένης έχει μακροπρόθεσμη διάρκεια και μάλιστα από αυτό, μόνο 635 χιλ. ευρώ θα πρέπει να αποπληρωθούν μέσα στους επόμενους 19 μήνες (έως τα μέσα του 2023). Ωστόσο από τα μέσα του 2023 έως και τα μέσα του 2026 οι Μύλοι Κεπενού θα κληθούν να ξεχρεώσουν (ή έστω να αναχρηματοδοτήσουν) κάτι λιγότερο από 15 εκατ. ευρώ.
Το πιθανότερο είναι πως η διοίκηση της εταιρείας, που βλέπει τα πράγματα «από μέσα», κάτι παραπάνω θα ξέρει από τους εξωτερικούς αναλυτές και λογικά θα πρέπει να έχει… κάνει τα κουμάντα της, πριν μοιράσει ένα τόσο μεγάλο ποσό στους μετόχους της.
Καλό θα ήταν πάντως να επικοινωνήσει με τη χρηματιστηριακή αγορά το σκεπτικό της.