ΟΜΟΛΟΓΟ NOVAL: Μπορεί το ομόλογο που εκδίδει η εταιρεία να είναι επταετούς διάρκειας, όμως η Noval έχει το δικαίωμα να το επαναγοράσει μερικώς ή πλήρως μετά τη λήξη του τρίτου έτους με τους εξής όρους: Στη λήξη του 7ου και του 8ου εξαμήνου, με premium τους τόκους ενός έτους, στη λήξη του 9ου και του 10ου εξαμήνου, με premium το 60% των ετήσιων τόκων, στη λήξη του 11ου και του 12ου εξαμήνου, με premium το 30% των ετήσιων τόκων και κατά τη διάρκεια του 7ου έτους, χωρίς premium.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη της θυγατρικής του ομίλου Βιοχάλκο, με βάση τα στοιχεία της 30ής/6/2021, τα ίδια κεφάλαια είχαν διαμορφωθεί στα 298,7 εκατ. ευρώ, με τα δάνεια να αντιστοιχούν στο 30,05% του συνολικού ενεργητικού της (καθαρός δανεισμός στα 115,4 εκατ. ευρώ).
Από την άλλη πλευρά, το προσαρμοσμένο EBITDA του πρώτου εξαμήνου (2,71 εκατ. ευρώ) ήταν υπερδιπλάσιο από το χρηματοδοτικό κόστος της συγκεκριμένης περιόδου, παρά το γεγονός ότι κατά το πρώτο μισό του 2021 υπήρχε απώλεια ενοικίων ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Να σημειωθεί ότι η Noval υποχρεούται έως τον Οκτώβριο του 2022 να έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διαδικασία μέσω της οποίας θα αντλήσει πρόσθετα ίδια κεφάλαια, με ό,τι θετικό θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τους ομολογιούχους.
R ENERGY 1: Την έκδοση εταιρικού ομολόγου που θα διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου -όπως π.χ. αυτό της Δέλτα Τεχνικής- δρομολογεί η εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Ρόκα, η οποία είναι εισηγμένη στην Αγορά Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών (ΝΕΑ) του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.
Η διάθεση των ομολόγων θα γίνει μέσα από τη διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης (ελάχιστο ποσό οι 25.000 ευρώ) και τα έσοδα της έκδοσης θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας στο μέτωπο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Το 2020, η R Energy 1 είχε σημειώσει κύκλο εργασιών 3,127 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη ύψους 613 χιλ. ευρώ.
Μέσα στο 2022 αναμένεται και η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο.
ΜLS: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις της εταιρείας με ομολογιούχους και τράπεζες, με στόχο -σε πρώτη φάση- την εξασφάλιση προστασίας από τους πιστωτές.
Νεότερα πιθανολογούνται μέσα στον Δεκέμβριο.
ΖΑΜΠΑ: Όταν το 2013 η Ζάμπα έλεγε αντίο στο ΧΑ χωρίς τη διαδικασία της δημόσιας πρότασης και παρά το ότι ήταν υγιέστατη οικονομικά (με το πρόσχημα ότι δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει μελλοντικά το όριο των δύο εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών της), είχε εκδηλωθεί κύμα έντονων διαμαρτυριών από την πλευρά των μετόχων μειοψηφίας.
Η συνέχεια ωστόσο επιφύλασσε μόνο θετικές εκπλήξεις γι’ αυτούς, καθώς σε βάθος χρόνου βγήκαν ιδιαίτερα κερδισμένοι!
Συγκεκριμένα, από τότε μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει μοιράσει πολύ υψηλά μερίσματα, με ενδεικτική περίπτωση την περυσινή απόφαση για διανομή 2,2 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουν καταγράψει θετικές αποδόσεις. Πέραν αυτών όμως, τώρα προσδοκούν να εισπράξουν επιπλέον σημαντικά ποσά, όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης, στην οποία έχει τεθεί η πρώην εισηγμένη στο ΧΑ.
Συγκεκριμένα, η Ζάμπα, που δραστηριοποιείτο κυρίως στο χονδρεμπόριο των κλιματιστικών Sharp, έχει αποφασίσει τη διακοπή των εργασιών της και φέτος το καλοκαίρι (14 Ιουλίου) ολοκλήρωσε την πρώτη χρήση σε καθεστώς εκκαθάρισης. Η υπό εκκαθάριση λοιπόν εταιρεία είχε στις 14 Ιουλίου 2021 οριακές υποχρεώσεις, ταμείο 5,19 εκατ. ευρώ και σημαντική ακίνητη περιουσία. Από αυτή, το ακίνητο στο Ρουφ εκποιήθηκε, ενώ προ πώληση βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις επί της Λεωφόρου Κηφισού στο Περιστέρι.
Το ποσό από την πώληση των ακινήτων (μείον τους φόρους που θα προκύψουν και κάποια έξοδα) συν το ταμείο της εταιρείας θα εισπραχθούν μελλοντικά από της μετόχους της Ζάμπα.